pondělí 1. srpna 2011

RadioTV - 2.část

01.08.2011 16:17 - 08. Ohlasy v médiích -trvalý odkaz

RadioTV - 2.část

1. 8. 2011 napsal Juraj Koiš
(klikněte - 1.část)
Nový celoplošný kanál na frekvencích dnešních regionů
Právě nový celoplošný kanál, který by vysílal celoplošně na FM frekvencích a specializoval by se pouze na mluvené slovo, je nejambicióznějším cílem nového generálního ředitele rozhlasu. Podobný záměr měl už Richard Medek a před ním i Václav Kasík. Žádný z nich ale tuto představu nedovedl do zdárného konce. Peter Duhan chce pro potřeby nové celoplošné stanice využít současnou síť frekvencí, na které dnes působí regionální stanice ČRo. Jejich vysílání chce „odklidit“ na první program a umožnit tak vznik úplně nové celoplošné stanice, která by dostala název Čtyřka.
Díky tomu tak dostanou posluchači ČRo k dispozici novou stanici mluveného slova s celoplošným pokrytím. Programově půjde o společné vysílání redakcí zpravodajského Rádia Česko, publicistického ČRo 6 a částečně i redakce dnešního Radiožurnálu a regionů. Část programu by měla nová stanice brát dokonce i z Vltavy, odkud se přesunou některé slovní a literární pořady. Výsledkem bude rozmanitá publicistická stanice pro náročného posluchače, která by měla vysílat v FM pásmu. Pro splnění tohoto cíle ale bude Peter Duhan potřebovat politickou podporu. Tak rozsáhlá změna profilace všech celoplošných okruhů a vytvoření jednoho úplně nového programu se zřejmě neobejde bez novelizace Zákona o Českém rozhlase. Na druhou stranu, s podobnou novelou zřejmě nebudou mít problém ani zástupci soukromých stanic, kteří si nedovedli představit například vytvoření celoplošné hudební stanice pro mladé. 
Centralizace řízení regionálních stanic
Významný krok, který může Peter Duhan provést i bez změny legislativy, je nový způsob řízení regionálních stanic. Studia v krajských městech dodnes fungují víceméně samostatně a produkují vlastní program, zejména zpravodajství a publicistiku, v některých případech i zábavní formáty. Duhan chce převést řízení regionů přímo pod sebe a zrušit ředitelské pozice. Z dosavadních ředitelů se stanou šéfredaktoři a některé formáty mimo zpravodajství a publicistiky se budou plánovat a vyrábět centrálně. Nový šéf ČRo si od toho slibuje zefektivnění nákladů na provoz regionálních studií.
Peter Duhan plánuje v nejbližších čtyřech letech i citelné propouštění. Do roku 2015 by se měl snížit počet stálých zaměstnanců ČRo ze současných 1500 na přibližně 1100. Rozhlas v průměru propustí až sto lidí ročně bez náhrady. Díky těmto úsporným krokům staronový generální ředitel slibuje, že nebude požadovat zvýšení koncesionářského poplatku pro rozhlas. Chce ale zlepšit výběr poplatků i díky spolupráci s advokátní kanceláří, kterou rozhlas vybere. Duhan se ale chce vyvarovat chyb, které v podobném procesu udělalo vedení České televize nebo dávné vedení Slovenského rozhlasu. Dlužné koncesionářské poplatky pro tyto instituce vymáhala společnost Lawyer Partners. Poplatky ale vymáhala v některých případech neprávem i od lidí, kteří je řádně platili.

Komentáře
[1]02.08.11 08:04:18Ludmila Avramopulosová
No jo, všechno staré pryč, to už se holt v historii opakuje. Pak se přijde na to, že ne všechno bylo tak špatné. Opravdu originální přejmenovat stanice na jedna dva tři čtyři...Musí to být geniální nápad, když se tak líbil Radě. A to rozlišování na věkové kategorie! Proč ne pro celou rodinu. Všichni víme jak vypadá dopoledne na "dvojce", cílené na ženy!Pan Duhan je jistě velmi ambiciózní, dle jeho počínání hodně sebevědomý až arogantní.Na názory posluchačů nic nedbá (bylo nás přeci v počátku dost). Vyhodí na sto lidí. Všechno přeorá. Ne vždy to ale vede k dobrému. A máme být vlastně rádi, že nám nezvedne poplatky.Na starý koleno si uspokojuje své ego. Záhadou mi je, proč Rada nevybrala mladší kandidáty. Vždyť je to na 6 let! Lepší už to nebude:-/. Takže chvíli zuřím, anžto ty jeho nápady budou stát mooooc peněz(takže proto také ty vyhazovy) však víme jak to tady chodí,že? A to vše si koncesionář zaplatí.Hotovo tečka.

Žádné komentáře:

Okomentovat