středa 17. srpna 2011

Jak bude vypadat program stanice Praha? Výzva pro generálního ředitele ČRo Petera Duhana

17.08.2011 12:11 - 03. Články posluchačů -trvalý odkaz

Jak bude vypadat program stanice Praha? Výzva pro generálního ředitele ČRo Petera Duhana

16. 8.2011 napsal pan Jiří Potocký

   Nejsem zastáncem radikálních řezů, neboť kdo může říci, že má patent na dokonalé řešení a má-li, opravdu se mu je podaří (bez vnucených „kočkopsích“ změn) prosadit. Nechápu, proč jsou radikální změny (kromě odstranění pokusů JO a pana Vejvody) potřeba, neboť (znovu opakuji) Praha není „normální“ stanice, která musí soutěžit o poslechovost.  Od ní se vše odvíjí (či spíš odpadá).   
   Fascinuje mne zamýšlená výměna formátů mezi RŽ a Prahou. Změny na Praze vyvolalo to, že si prý posluchači pletli Prahu s kdoví čím (rád bych ty posluchače viděl).  Nyní teprve nastane zmatek!  Nemyslím, že je moudré kouskovat program pro určité věkové kategorie. Pamatuji,  že rádio jsem poslouchal se svojí babičkou, bylo to tedy rodinné rádio. Poslouchat celý den dechovky, nemůže vydržet ani důchodce (nehledě k tomu, že mladí důchodci vyrostli na The Beatles, že ano). Rozumnou státní rozhlasovou stanici má být možné poslouchat celý den bez újmy na duševním zdraví, proto má být pestrá (žvatlání a drby se odbyly u kašny v pěti minutách denně).
   Stran názvů stanic mne jejich „duchaplné“ očíslování pobuřuje (ono docela stačí „dvojka“). Ostatně, když se uvažovalo, kterak rádiové vysílání česky pojmenovat, posluchači byli vyzváni, aby poslali své návrhy. „Dvojka“ přibyla shora, bez ptaní a zůstává navzdory protestům posluchačů…
   Dovedu si představit, že název stanice „Praha“ by mohl někomu vadit přesto, že je to klasika. Na druhou stranu mne druhdy překvapilo, že stanice „Hvězda“ byla přejmenovaná na „Radiožurnál“, když takto se jmenovala stanice, která vysílala program pro celou rodinu (burzovní správy pro tatínka, operety pro babičku, divadelní hry a taneční muziku pro maminku pohádky pro dítka).  Jako pamětník vzniku (i zániku) stanice „Hvězda“ vás mohu ubezpečit, že mne nikdy nenapadlo (byl jsem mlád),  že to má být ona „rudá hvězda“, která se tehdy skvěla na každém baráku.  Škoda, že po Plyšáku převládla snaha pomstít se (alespoň takto) nad příslovečným českým humorem a stanice „Hvězda“ se nestala stanicí „Hvězda“… Rozuměj normální hvězdou - jinde ve světě „Star“. Ono by to vyšlo nastejno jako ta „Jednička“.
   Nechť se tedy publicistická stanice (dnešní RŽ, ale prosím na úrovni) spolu s Šestkou a regiony, jmenuje „stanice Hvězda“ a dnešní (promiňte bývalá) Praha nechť je opět Radiožurnálem (na americká slova ve sdělovadlech jsem poněkud alergický, ale budu si namlouvat, že je to z franštiny). Program Vltavy bych nechal tak jak je (spolu s Leonardem si ostatně musím vystačit i nyní), zvláště o prázdninách je to balada.
   Vyzývám pana Duhana, aby vyložil karty na stůl. Jistě má „pšectavu“ jak by program stanice Praha měl vypadat, tož ať jej některý den, no ostro - v éteru, předloží posluchačům k posouzení! Rádio je, dle jeho informací, přezaměstnané, takže takováto akce by neměla být problém. Kromě toho by se ukázali schopní rozhlasáci, kteří by směli zůstat (kdyby o to stáli).  Stejně tak by bylo zajímavé předvést i formát dalších zamýšlených stanic.  Proč se v zákulisí dlouze připravovat, něco kutit, propouštět lidi a pak s (očekávanou) slávou předložit možná prapodivný výsledek? Vždyť jde jen o skladbu programu. Toť výzva tak ambicióznímu generálnímu řediteli.
Obávám se, že ještě dva roky budeme poslouchat "dvojku" a pak se z rádia poline něco neslýchaného.
Doufám, že pan Duhan, kromě scházejících rozhlasových zákonů, prosadí i možnost legálně se vyvázat z placení koncesionářských poplatků, neboť (hádám) zájemců bude dost a dost.
Komentáře
[1]17.08.11 13:25:59Milan Brož - 
Souhlasím. Vyložit karty na stůl a nějaký čas sbírat reakce, však nejen posluchačů, ale právě i zaměstnanců. Zvláště jejich reakce měla by ředitelovi napovědět, o koho se může opřít, kdo však naopak podpěru hledá v řediteli. A reakce posluchačů - ta nechť využita je pro konstrukci potřebných návrhů, tedy nejen ředitelských, ale zejména těch zaměstananců-podpěrných pilířů- k vycizelování konečných tvarů jednotlivých stanic. Samozřejmě, zlepšoat pak jde vždy, nehledě na přirozený vývoj. Ale nosnou páteř stanic by tento postup rozhodně mohl zcela zřetelně ukázat.
[2]17.08.11 13:46:44Přemysl Hnilička
Pro klid p. Potockého: změna názvu z Hvězdy na Radiožurnál byla zcela logická; šlo totiž o návrat k názvu původnímu - Radijournal se totiž jmenovala stanice čs. rozhlasu odjakživa :) Přeskládání pořadů a stanic se neobávám tolik jako rušení pořadů a propouštění kvalitních sil.
[3]17.08.11 18:51:17Mirek Tengler
Projekt pana Duhana, se kterým tak nějak prapodivně vyhrál ono zpackané výběrové řízení, je projektem nekvalitním, postaveným na utopických představách svého tvůrce, že rozhlasové stanice lze jednoduše rozparcelovat podle věku posluchačů, a každé věkové skupině vytvořit stanici, která bude jen pro ně. Lze přimět posluchače, aby to akceptovali? To se snad podařilo jedině Rádiu Wave a to jen díky specifické hudbě, kterou hraje. Já například rád poslouchával někdejší Prahu, ale často jsem přepínal také na Vltavu, ČRo 6 nebo D-dur. Proč vytvářet umělé projekty? Nebylo by lepší profilovat stanice jiným způsobem, než podle věku, a spíše je "doladit" podle přání posluchačů? Na co vytvářet umělé projekty, které si budou muset své posluchače teprve hledat? Bude to stát spoustu peněz, které se mohou použít jinde a jinak. Podle mě je vize pana Duhana mylná už ve svém základu.
[4]17.08.11 23:08:21Eva Ondřejová
Pan Tengler přesně vystihl úskalí toho duhanovského rozdělení stanic.Jsem na to opravdu zvědavá,do té doby budeme trpět a po změnách....?
[5]18.08.11 08:24:28Ludmila Avramopulosová
Mě se zdá též představa:-):-) páně Duhana velmi zcestná a vůbec nechápu to generační rozdělování . Jak je ale patrno z dosavadních přeměn ČRo 2, budou to změny ode zdi ke zdi. Stačí, že dopoledne koncipovali pro ženy, také by mohli vymezit nějaký čas pro muže. A ještě věkové kategorie nastolit. No a pejsek s kočičkou napekli, že. A pan Duhan se jistě rád obklopí těmi, kteří ho budou chápat,budou přizvukovat...Všechna jeho vystoupení na stanicích jsou nejen nesmírně sebevědomá a je znát,že je přesvědčen o své dokonalosti. Pracuje s hlasem, aby nezněl arogantně, i když ve skutečnosti je. Ale to umí i pan JO. Souhlasím se vším, co jste již napsali všichni přede mnou.
[6]18.08.11 14:10:44Ludmila Vajďáková
Nechápu tu logiku, že dopoledne vysílají hlavně pro ženy, to si snad pan Duhan a pan JO myslí, že muži nepotřebují poslouchat nebo jsou tak pracovně vytížení, že ani nemají kdy poslouchat?! Protože pro muže nevysílá ČRo2 ani odpoledne, jsou to takové pořady o ničem, jen "zabíjí" vysílací čas v rozhlase. Kdy se vrátí ta pestrost a kvalita vysílání ČRo2 Praha, pořady pro děti i jejich rodiče či prarodiče. Poslouchala jsem ČRo2 Praha od dětství a vždy si tam mohl člověk něco najít i v dětském věku. Vzpomínám na to ráda, když jsem bývala někdy nemocná jako dítě, ráda jsem si poslechla vysílání pro školy, jak se to tehdy jmenovalo. To už ale teď neexistuje, myslí si snad vedení, že by děti neposlouchaly a nebo už jsou dost vzdělané? Já jsem přesvědčena, že by je k tomu rodiče vedli.

Žádné komentáře:

Okomentovat