čtvrtek 18. srpna 2011

Nový šéf Českého rozhlasu Peter Duhan: Do tří let můžeme mít nejposlouchanější stanici v zemi - 3.část

18.08.2011 15:29 - 07. Po volbě ředitele 2011 -trvalý odkaz

Nový šéf Českého rozhlasu Peter Duhan: Do tří let můžeme mít nejposlouchanější stanici v zemi - 3.část

18.8.2011 napsal Ondřej Aust na serveru Médiář.cz

Přejděme tedy ke čtvrtému okruhu, který malujete jako plnoformátovou stanici mluveného slova, specificky zájmovou stanici, bez ohraničení dominantní cílovou skupinou, která by vysílala na nynějších frekvencích Dvojky. Ta by absorbovala nynější stanice Rádio Česko a Český rozhlas 6?
Ano, mimo jiné. Nejde a nemůže jít o pouhé absorbování, formáty obou jsou hodně odlišné, byť se oběma říká zpravodajsko-publicistická stanice. Musíte vytvořit jiný programový profil, byť na bázi, co teď vysílají obě existující. Musí mít vlastní jazyk, být stanicí především analytickou, učit posluchače, jak rozumět informaci, jak ji zpracovat, jak zasadit do kontextu. To určitě nebude stanice mainstreamová, po takové sáhnou lidé, kteří pro konzumaci rádia používají především hlavu.
Bylo by to, předpokládám, takové Rádio Česko obohacené o publicistiku Šestky, vysílala by 24 hodin denně…
Ano.
… a byla by to taková rozhlasová podoba ČT24.
Do jisté míry, i když projekt ČT24, který je vynikající, nejde nahradit rozhlasovou podobou. Jak jsem před časem konzultoval se Zdeňkem Šámalem (otcem ČT24 – pozn. aut.), pochopil jsem, že jeho původní záměr byl vytvořit rozhlasový profil s obrázky. Nemusíte se dívat, stačí poslouchat. Stanice, o které mluvím, musí vzít v potaz rytmus aktivního života posluchačů přes den, večer i v noci. Toto blokové uspořádání geniálním způsobem využívá německý veřejnoprávní Deutschlandfunk. Na stanici mluveného slova vysílá zpravodajství, analytiku, ale i dokumenty, featury a dokonce dramata. Toto je můj cíl. Proto by se část dramat, ze současnosti třeba, přesunula z Trojky na stanici mluveného slova.
Čili stanice mluveného slova by oproti ČT24 vysílala víc fikce, ovšem ne Staré pověsti české, ale spíš Kouli, aktuální hru.
Přesně. Musíme si pomoci angličtinou: nechci stanici all news all time, chci all talk all time. To je zásadní rozdíl.
Jak by se měla jmenovat?
Bude to ještě velký boj, velká diskuse, mezi dvěma názory v rozhlase, tedy zachovat po určité redukci stávající názvy stanic, anebo číslování. Jsem v tomhle progresivní a spíš bych byl pro Jedničku, Dvojku, Trojku, Čtyřku, kvůli přehlednosti samozřejmě. Vím, že to narazí u starších posluchačů, kteří jsou léta zvyklí, ale pro ty, kdo začínají rádio poslouchat, je přehledné číslování praktičtější . Vše se zjednodušuje, proto i této skupině musíme vyjít vstříc.
klikněte - 4. část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat