úterý 14. června 2011

Digitalizace rozhlasového vysílání


14.06.2011 14:31 - 09. mediální informace -trvalý odkaz

Digitalizace rozhlasového vysílání

13. 6. 2011 napsala Kateřina Šťovíčková na webu Česká média


AUDIO: Týden v médiích: Digitalizace rozhlasového vysílání
13.06.2011 11:33:59 Kateřina Šťovíčková
Ross Biggam, generální ředitel Asociace evropských komerčních televizí v Bruselu, vidí v digitalizaci velký posun kupředu. Ze zprávy asociace vyplývá, že do konce tohoto roku bude vysílání 20 zemí včetně České republiky kompletně digitální, ačkoliv Evropská komise chtěla původně stanovit deadline až na konci roku příštího, řekl to v pořadu Týden v médiích ČRo Rádia Česko. Zatímco digitalizace televizního vysílání by měla být v České republice ukončena na konci tohoto roku, digitalizace rozhlasového vysílání pokulhává. Odborníci se shodují na tom, že si ni počkáme nejméně do roku 2020, a to z několika důvodů.

Digitalizaci rozhlasu zkomplikovala v prvé řadě tzv. rozhlasová diginovela, která prodloužila stávající analogové licence až do roku 2025. Nejsou tu však jen legislativní a právní důvody, ale také technické. Jelikož ve třetím televizním pásmu, které je vhodné pro digitalizaci rozhlasu stále ještě vysílají dokrývače pro analogové televizní vysílání, takže vybudování celoplošného multiplexu je vázané na ukončení analogového televizního vysílání. To v pořadu Týden v médiích potvrdil i Tomáš Řapek, jednatel firmy TELECO: „V současné době jsou přiděleny kanály v tzv. L-bandu, který není vhodný pro celoplošné pokrývání, spíše pro metropolitní pokrytí měst nebo větších celků. To pokrytí bude možné, až bude otevřeno tzv. pásmo třetí neboli třetí televizní pásmo.“

V České republice zatím nebylo stanoveno datum ukončení analogového rozhlasového vysílání. Jiné státy, jako např. Norsko nebo Británie, již vypnutí analogu stanovily a další, jako je Švýcarsko a Austrálie, o tom diskutují. Ovšem digitální rozhlasové vysílání na rozdíl od toho televizního nutně nevynucuje vypnutí analogu. Jak uvedl Pavel Balíček, vedoucí odboru distribuce signálu Českého rozhlasu, není vyloučeno, že by analogové a digitální vlny nemohly existovat současně vedle sebe.

Testování T-DAB začalo v ČR již v roce 2000, od roku 2005 pak pokračovalo formou krátkodobých měsíčních či dvouměsíčních testů. Testovaly se jak technické záležitosti, tak kvalita zvuku a později i rozdíly mezi DAB A DAB+. Pro digitalizaci rozhlasu bude nakonec vybrán T-DAB+, který je pro pozemní rozhlasové vysílání vhodný. Jak uvedl Pavel Balíček: „Z technického pohledu je ta technologie vyzkoušena a připravena.“ Ale znovu v pořadu ČRo Rádia Česko Týden v médiích zopakoval slova Tomáše Řápka, že nejprve musí dojít k úplnému vyčištění třetího televizního pásma a překódování a koordinaci kmitočtů pro nové rozhlasové sítě. Digitální rozhlas pak posluchačům přinese řadu nových služeb. „Vysílání není zdaleka jenom zvuk, ale obsahuje i další informační složky, které v tom analogovém světě být nemohou,“ řekl Pavel Balíček. Proto odborníci doporučují si nové přijímače pro digitální vysílání pořídit. Jsou hezčí, umožňují příjem jak DAB, tak i VKV a mají certifikát na nízkou spotřebu. I kdyby nakonec analogové a digitální rozhlasové vysílání existovaly vedle sebe, nabízí nové přijímače něco navíc. „Při správné propagaci, bude posluchač motivován si pořídit toto nové zařízení,“ dodal Balíček.

Záznam pořadu přehrajete zde


odkaz  http://www.ceskamedia.cz/article.html?id=388359



Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat