neděle 26. června 2011

RadioTV


26.06.2011 15:53 - 08. Ohlasy v médiích -trvalý odkaz

RadioTV

26.6. 2011, autor Juraj Koiš

UDÁLOST TÝDNE – Rada Českého rozhlasu pospíchá s volbou nového generálního ředitele této instituce. Tedy přesněji s úspěšným dokončením tendru, který má od začátku výraznou chybičku krásy. Nejde totiž o standardní výběrové řízení, kde by se kandidáti hlásili a nabízeli své projekty. Šestici „vyvolených“ vybrala přímo původní Rada ČRo, navíc ještě v neúplném složení.
Dostáváme se tak do paradoxní situace, kdy o generálním řediteli budou rozhodovat i ti členové rady, kteří neviděli prezentace jednotlivých kandidátů a neměli vůbec vliv na jejich výběr ani postup do finálového kola volby. Z tohoto pohledu je tedy překvapivé, že se samotné výběrové řízení dostalo až tak daleko. Rada Českého rozhlasu má nyní devět členů. Kandidáty ale vybírala ještě začátkem roku, kdy měla o čtyři členy méně.
Rozhodující bude zda se v úterý 28. června najde alespoň šest hlasů pro jednoho ze tří kandidátů, který by tak mohl být zvolen. Čistějším řešením by bylo, pokud by radní nikoho nezvolili a vypsali by posléze úplně nové, zcela otevřené a transparentní výběrové řízení. Když jde o post generálního ředitele Českého rozhlasu, mělo by se k tomu přistupovat s plnou vážností a odpovědností.
Pro úplnost dodávám, že všechny tři finalisty a kandidáty na generálního ředitele ČRo považuji za vhodné a schopné. To platí jak o Peterovi Duhanovi tak i o Haně Hikelové nebo Petrovi Matoulkovi. Ani jednomu z nich ale nic nebrání v tom, aby podal přihlášku i do případného opakovaného tendru, pokud jej rada vypíše.
 Juraj Koiš |  26. 6. 2011 11.50
Na snímku prozatimní generální ředitel ČRo Peter Duhan a ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová. Foto - Český rozhlas
Petr Matoulek. foto Týden
Komentáře
[1]29.06.11 13:31:22Michal - www - 
Velmi zauujimave <a href="http://www.seznam.cz">Portál Seznam</a>
[2]29.06.11 14:53:34Tomáš Němec
Michale, odkaz je chybný. Týká-li se tématu, vložte ho, prosím, znova, Děkuji-

Žádné komentáře:

Okomentovat