středa 22. června 2011

Je PRAHA sprosté slovo?, ptá se posluchačka D. Chramostová Rady Českého rozhlasu


22.06.2011 23:15 - 05. Dopisy posluchačů vedení ČRo -trvalý odkaz

Je PRAHA sprosté slovo?, ptá se posluchačka D. Chramostová Rady Českého rozhlasu

15. 6. 2011

Posluchačka Dagmar Chramostová napsala 10. června 2011:
Vážená Rado ČRO2,
nedávno jsem slyšela pana ředitele Duhana, jak se slovenskými přáteli v rozhlase, hovořil o budoucím spojení ČESKÉ TELEVIZE a ČESKÉHO ROZHLASU. Česká  televize již stanici se zažitým označením DVOJKA má, proto se ptám, nebude  stejných názvů ve veřejnoprávních médiích příliš? Budeme vždy muset vysvětlovat, zda mluvíme o dvojce v televizi, nebo či o  dvojce v rozhlase?  Vraťte název PRAHA stanici, které jste odepřeli její identitu a tradici. Jméno  stanice Praha, je značka ověřená tvrdou, letitou prací rozhlasových  pracovníků. Nikdo si název stanice nepletl a vždy se vědělo, o jaké stanici  se mluví. Toto není jen můj soukromý názor, ale více posluchačů. 
   Vím,že název Praha oficiálně stále existuje, ale ve vysílání se od 31.1.2011  vůbec nepoužívá. Moderátoři se bojí vyslovit název stanice Praha  jako by to bylo sprosté  slovo. Zajímalo by mě, zda mají zakázáno používat celý název stanice ČRO2 PRAHA? Jsou za tuto skutečnost pokutováni, jak se k  posluchačům doneslo? Prosím o zjednání nápravy a vrácení názvu Praha.  Další připomínka se týká moderátorek v dopoledním  bloku. Některé hovoří velmi  nespisovným jazykem! Používají  nevhodné výrazy a spojení... viz  rozhovor s panem Šípem... padá mi port při   čůrání do záchodu, vám také?... nebo zavoláme telefonem ředitela... nebo  poděkování...díky moc - místo děkuji.....nebo nechá svého hosta Klepla  říci....postavil bych všechny politiky ke zdi...... Takovýchto hrůz je ve vysílání nepočítaně!  Opravdu musí být stanice Praha  takto znehodnocována??  Musí být její jméno takto špiněno??  Nemáte dostatek  odborníků na český jazyk??
   Můj další dotaz se týká volby nového ředitele. Můžete oznámit termín, kdy tato  volba bude probíhat?  Jak víme, byli doplněni noví členové Rady ČRO2,takže volbě nic nebrání. 
S úctou Dagmar Chramostová
10. června . 2011
■      ■

Místopředseda Rady Českého rozhlasu Mgr. Bohuš Zoubek odpověděl 15. 6. 2011

Čj. 64/11
Vážená paní Chramostová,
 z pověření Rady ČRo odpovídám na Vaše stížnosti a připomínky ze dne 10. 6. 2011.
      Ve věci názvu stanice ČRo 2 Praha jsem povinen konstatovat, že  programová skladba, do které patří i "eventuální " změna názvu je výhradně  záležitostí vedení Českého rozhlasu a Rada ČRo nemůže do této záležitosti  přímo zasahovat. 
   K Vašemu dotazu ohledně volby nového generálního ředitele ČRo Vás mohu ujistit, že Rada ČRo v doplněném složení jistě přistoupí k tomuto aktu co nejdříve.
    Další Vaše dotazy a připomínky postupujeme prostřednictvím sekretariátu  kanceláře prozatímního ředitele ČRo k vyřízení.
    S pozdravem
Mgr. Bohuš Zoubek
 místopředseda Rady ČRo
15. června. 2011
Komentáře
[1]23.06.11 08:19:48Přemysl Hnilička
S paní Chramostovou souhlasím, leč - ona tato stanice za dobu své existence zažila okamžiky slávy (1945), ale také snesla lecjakou špínu; třeba vysílání pořadu Kdo je Václav Havel v roce 1977 či dokument o podvratném působení hudebních skupin Plastic People Of The Universe a DG 307 v roce 1976. Sám bych byl ovšem také raději, kdyby se dále jmenovala Praha a nikoli Dvojka.
[2]24.06.11 16:25:16Jaromír Janák
Máte pravdu, pane Hniličko, ale okamžiky špíny zažila celá republika, nejen rozhlas. Bohužel, to zašpiňování pokračuje a stupňuje se. Doufám, že se naší stanici vrátí její historický název Praha a její původní znělka, nezmršená novodobými normalizátory. Ti by pak konečně měli odtáhnout, jak se kdysi psalo, na smetiště dějin.
[3]25.06.11 23:11:52Šťovíčková Jiřina
Vážení,oba máte pravdu dvojka už se nedá poslouchat.Já jsem alergická už i na sobotní Tobogán,říkala jsem si,až tam bude bavič Petr Novotný je s mojí bývalou oblíbenou stanicí pro mne konec.Pan Ostrý a hlavně pan Duhan zničili co se dalo.NEVĚŘÍM Radě ČRo2.
[4]26.06.11 18:47:54Ludmila Vajďáková
Z oblíbené stanice ČRo 2 Praha mi zůstal jen pořad Jak to vidí a některé pořady z archivu. Máte pravdu paní Šťovíčková, jak jsem měla ráda Tobogán, už mě přestal bavit. Všechno, co se dalo poslouchat, se podařilo novodobým normalizátorům zkazit. Dvojku skoro nezapínám a orientuju se jen na diskusních stránkách, ale už i tam ubývá pisatelů. Ještě děkuji panu Němcovi, že nám dává aktuelní informace o dění v rozhlase.
[5]26.06.11 19:19:03Tomáš Němec
Paní Vajďáková, kdo Ostrou dvojku neposlouchá, nemůže o ní ani psát. Můj záběr co do poslechu Českého rozhlasu se nikdy nesoustřeďoval jen na jednu stanici. Český rozhlas má tu nevýhodu, že při poslechu jeho 22 stanic nelze tak jednoduše přepínat jako televizní kanály. Pokud bych to bral čistě ze svého hlediska, nemusím teď Ostrou dvojku poslouchat vůbec. Na začátku tohoto měsíce jsem si koupil (v prodejně Českého rozhlasu v Praze) digitální a internetový radiopřijímač. Přes tento přijímač, který je také na baterii mohu celý den poslouchat stanice, které na svých ostatních radiopřijímačích nechytím. Např. celodenně Leonardo, ČRo6, Rádio Česko, Wave, ale také Hradec Králové, ČRo Sever. Nemusím poslouchat Ostrou Dvojku, ale uvědomuji si, že ještě hodně dlouho bude trvat, než budou mít lidé doma internetový radiopřijímač, aby si mohli vybrat z celé nabídky programů Českého rozhlasu. Proto Ostrou dvojku vzorkově poslouchám stále.
[6]26.06.11 20:13:06Zdeněk
Kopíruji slovo za slovem paní Vajďákové. Přidávám, že jsem zmaten.Jak může někomu vadit název stanice Praha? Čeho se ještě dočkám?
[7]26.06.11 22:12:20Ludmila Vajďáková
Máte pravdu, pane Němče, že bez poslechu Ostré dvojky nelze o vysílání psát. Taky je to vidět i na mé reflexi na vysílání. A navíc jsem znechucena odpověďmi politiků, na které jsem se obrátila v domnění, že se budou aspoň trochu snažit ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu udělat pořádek. Ale všichni vidíme, jak to vypadá. Nechci rezignovat, ale už nevím, co víc pro návrat názvu i kvalitního programu dělat.
[8]26.06.11 22:39:27Tomáš Němec
Myslím, že konkrétně vy, paní Vajďáková, už jste toho udělala dost. Dejme tomu, že toho dost udělalo několik desítek posluchačů stanice Praha. Ale výsledek to může mít jen tehdy, jestliže odvahu ozvat se seberou také tisíce dalších z těch 300 tisíců stálých posluchačů této stanice. Bohužel z posluchačských telefonátů v kontaktních pořadech se kritika neozývá. Také jsem zatím nezaznamenal žádnou odpověď vedení rozhlasu z těch o nichž Rada ČRo říká, že protože se týkají programu, přeposlala je buď generálnímu řediteli nebo příslušnému sekretariátu stanice. Připomínky v diskusích na rozhlasovém webu patrně nejsou brány vážně, protože není jasné, zda se za nimi skrývá pravé jméno a nejsou opatřeny korespondenční (fyzickou, poštovní adresou). Také diskusní příspěvky nemají formu dopisu.
[9]27.06.11 16:02:01Jaromír Janák
Vážení a milí zde diskutující, srdečně Vás zdravím a děkuji za Vaši vytrvalost. Ostrou dvojku si občas pustím, zdá se mi, že to opravdu už trochu "sedlo", samozřejmě kromě hloupého ranního a nočního vysílání a pořadů pana Ostrého, které jsou, slovy V+W, stále blbé. Nakonec, když mi to "nesedí", tak to vypnu. Co se ale vypnout nedá, je zmršený název stanice, který sem přivlekl přivandrovalec Ostrý, a který snad zmizí s odchodem pana Duhana a pana Ostrého, doufám v nejbližší době. Očekávám také návrat krásné znělky, tak, jako jsme se dočkali zvuku zvonů. Mějte se hezky.
[10]27.06.11 20:38:42Ludmila Vajďáková
Vážený pane Janáku, pokud si poslechnete záznam z vysílání Rady pro vysílání ČRo, tak možná budete mít dojem, jako já, že prozatímní ředitel pan Duhan neodejde a bude zvolený jako ředitel definitivní. Takže jaké jsou naděje?!
[11]28.06.11 07:39:27Ludmila Avramopulosová
Pan Duhan je liška podšitá, nedavno vyšel rozhovor s H.Vondráčkovou (já jí tedy nemusím), kde popisuje anabázi ohledně té její kauzy v rozhlase - zaujalo mne jak jí pan ředitel přijal - byl velmi příjemný, ale řekl, že on s tím nic udělat nemůže, ať napíše přímo na Radiožurnál, a taky na Radu....No a to známe všici, že , Rada odpoví v tom smyslu, že nic nemůže atd.atd. Uděláme kolečko a nic. Ale pan Duhan z toho má vyjít jako ten dobrý. Přitom on to je, který by se rád zasadil o názvy číselné. A je možné, že spřátelená Rada ho opět zvolí. Rád chodí na jednání Rady, chová se dle mého přezíravě (jaho hlasitě zapnutý mobil je vždy ze záznamů slyšet, vstupuje do debat a nikdy ho paní Jíšová ani nikdo jiný neumravní!). Uvidíme, ale Rada už také nemá moji důvěru. Myslím, že to má bohužel jisté.
[12]28.06.11 17:19:44Ladislav Kozák
Píše se tady o špíně. Mně hodně vadí cenzura na webu rozhlasu. A nejde jenom o web rozhlasu. Občas čtu novinky.cz, teď tam byl článek, kde zcenzurovali několik desítek příspěvků, asi každý šestnáctý. Možná v nich bylo něco odporného, rasistického, to už nepoznám. Ale co tam muselo být za strašné věci, když tamnímu cenzorovi nevadí výzvy ke genocidě, když někdo napíše, že na jisté země by se mělo použít kobercové bombardování a atomové zbraně. Tohle nikdo v odpornosti trumfnout nemůže. Co je to tedy za věci, které se dnes nesmí psát?
[13]29.06.11 14:34:49Ludmila Avramopulosová
oprava k mému příspěvku: namísto paní Jíšová má být paní Jaklová. pardon.
[14]18.07.11 22:46:51Šťovíčková
Vážení přátelé,posluchači dříve tak oblíbené rozhlasové stanice Prahy.I já jsem zvědavá,jak dopadne volba nového ředitele ČRo 2.Bohužel,já se také přikláním k názoru že p.Duhan to má jisté,dle toho je sebevědomý,řekla bych,že už má dopředu vše posychrované.Je mi z toho všeho smutno.Nejhorší je ta beznaděj.

Žádné komentáře:

Okomentovat