pátek 24. června 2011

Šéf Českého rozhlasu se bude volit 28. července. Není to regulérní tendr


24.06.2011 09:52 - 08. Ohlasy v médiích -trvalý odkaz

Šéf Českého rozhlasu se bude volit 28. července. Není to regulérní tendr

Médiář, autor Ondřej Aust, 24.6.2011

Kandidáty na šéfa vybrala sama rozhlasová rada a čtyři noví radní prezentace kandidátů neslyšeli. 24. 06. 2011 - 09:40

Nový generální ředitel Českého rozhlasu se bude volit na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. července. Harmonogram volby včera rada schválila na svém výjezdním zasedání v Litomyšli.
Nejde o regulérní výběrové řízení, nemohl se do něj totiž přihlásit každý, kdo by splnil požadavky.
Kandidáty vybrala sama rada
Místo toho, aby rada vyzvala potenciální kandidáty, aby se přihlásili sami, po rezignaci generálního ředitele Richarda Medka nominovala šest kandidátů, kteří loni v květnu předložili své projekty.
Radní si byli tehdy vědomi, že nového šéfa zvolit nemohou – musí pro něj hlasovat aspoň šest lidí, a členů rady bylo tehdy pět, místo předepsaných devíti.
V prosinci 2010 poslanci zvolili šestého člena, Milana Badala (předtím byl členem Rady České televize), nato rada v únoru 2011 zúžila výběr na tři finalisty: jsou jimi prozatímní ředitel Peter Duhan (rozhlas vede od loňského března), ředitelka zpravodajských stanic rozhlasu Hana Hikelová a Petr Matoulek, který v minulosti působil třeba v soukromém Rádiu Černá hora.
Průběh volby vzápětí přerušilo březnové úmrtí místopředsedy Ladislava Jíši, rada se octla zase v pěti a opět neměla potřebný minimální počet šesti hlasů.
Noví členové rady byli sněmovnou zvoleni 8. června, stali se jimi Ervin Kukuczka, Michal Stehlík, Petr Šafařík a Ivan Tesař.
Noví radní neslyšeli prezentace kandidátů
„Volba by měla proběhnout co nejdříve poté, co rada vyzve kandidáty, aby doplnili své projekty,“ řekla včera předsedkyně rady Dana Jaklová. Tři finalisty hodlá rada obeslat, aby předložili aktualizované projekty, s nimiž do výběru před rokem vstupovali. Mají tak učinit do 11. července.
Protože slyšení kandidátů proběhlo už v únoru, bylo u toho pouze pět z devíti současných radních. Čtyři se rozhodování, koho nominovat, ani zúžení výběru neúčastnili, přitom hlas jednoho z nich volbu ředitele rozhodne.
Rada pod vedením předsedkyně Dany Jaklové přesto hodlá okleštěný tendr dotáhnout do konce, byť termín volby nebyl včera zvolen jednohlasně.
Petr Šafařík, jeden z nových členů rady, ale navrhoval pouze odložit volbu na září a projekty kandidátů předložit k diskusi i odborné a laické veřejnosti, nikoli výběr celý zrušit. I tak se svým názorem zůstal osamocen.
odkaz  http://www.mediar.cz/sef-ceskeho-rozhlasu-se-bude-volit-28-cervence-neni-to-regulerni-tendr/
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat