pátek 17. června 2011

Poslanec Petr Gazdík (TOP09) odpověděl na dopis posluchačky Ludmily Vajďákové


17.06.2011 12:24 - 05. Dopisy posluchačů vedení ČRo -trvalý odkaz

Poslanec Petr Gazdík (TOP09) odpověděl na dopis posluchačky Ludmily Vajďákové

16. června 2011

Posluchačka Ludmila Vajďáková napsala 16. května 2011
Komu:   Petr Gazdík, Tomáš Úlehla, Petr Nečas
Předmět: Veřejnoprávní rozhlas
Dobrý den,

ráda bych věděla, z jakého důvodu byla přejmenována veřejnoprávní stanice ČRo2 Praha na Dvojku. Prozatímní ředitel p. Duhan i šéfredaktor p. Ostrý to zdůvodňují údajným poklesem posluchačů. Od února, kdy tato stanice vysílá po novu, je enormní diskuse nespokojených posluchačů, které vedení roztříštilo změnou diskusního fóra, kde se nemůže nebo neumí přihlásit hodně posluchačů a někteří už ani nechtějí psát, protože vedení se nemíní zabývat nesouhlasnými příspěvky. Bylo zveřejněno několik anket, které nejsou věrohodné. Úroveň vysílání stanice ČRo2 Praha klesla a přestože vedení tvrdí, že vysílá hlavně pro rodiny, oblíbené pořady pro děti a nejen pro ně byly zrušeny. Veřejnoprávní stanice ČRo2 Praha se dostává do řady bulvárních soukromých stanic, určité typy pořadů zviditelňuje reklamou v tisku nebo televizi. Bylo by zajímavé, z čeho se tato reklama platí, snad ne z koncesionářských poplatků? Já osobně a mnoho mých známých tuto stanici přestalo poslouchat a nebo si vybírá jen svoje oblíbené pořady, takže spíš to vypadá, že pokles bude vyšší než v minulých letech. Ale to by přece neměl být účel veřejnoprávního rozhlasu, který má posluchače kultivovat, vzdělávat a poskytovat kulturu rodného jazyka. Tak to bývalo až do 30.1.2011. Od února je to bulvár blížící se soukromým rádiím, kterých je v naší republice už hodně. ČRo2 Praha byla stanice jedinečná, nezaměnitelná.
Rada pro vysílání se problémem zabývá jen povrchně, protože nemají dostatečný počet členů pro důležitá rozhodnutí. Čeká se na volbu člena Rady, aby byla usnášeníschopná. A tato volba je plně v kompetenci vás poslanců. Kdy to míníte v poslanecké sněmovně řešit? Veřejnoprávní vysílání začíná mít podobu normalizačního vysílání let osmdesátých, kdy taky nikdo o posluchače nejevil zájem.
Měla jsem za to, že rokem 1989 přichází konečně osvobození od normalizačních praktik, ale vše bohužel nasvědčuje, že nejen v médiích, ale i v parlamentu začínají být "obyčejní" lidé na obtíž a jen na vybírání daní.
Také jsem doufala v loňské volby a i v koalici, která začala vládnout, že konečně bude dělat to, co si předsevzala a politické hádky přestanou. Ale nějak jste se vzdálili od svých slibů.
Možná jsem můj příspěvek napsala dost neuceleně, ale berte to tak, že lidé toho mají v sobě tolik, že ani nejde přehledně všechno vypsat.

 S pozdravem,

Ludmila Vajďáková
26.5.2011
 ■      ■
Poslanec Petr Gazdík (TOP09 a starostové) odpověděl 16. června 2011:
Vážená paní Vajďáková,

O přejmenování jedné ze stanic ČRo nerozhodují poslanci, ale vedení rozhlasu, které k tomu zřejmě mělo nějaké důvody. Pokud se Vám změny v ČRo2 nelíbí, oslovte přímo vedení veřejnoprávního rozhlasu. Bude-li podobných ohlasů, jako je ten Váš, více, možná vedení rozhlasu své kroky přehodnotí.

Co se týče dalších Vašich postřehů, rozhodně nesouhlasím s tím, že by v naší zemi panovaly normalizační praktiky. Váš soud je příliš obecný, nedá se s ním polemizovat. Souhlasím nicméně, že se stávající situací nemůžeme být spokojeni - a také nejsme. Já ale věřím, že řadu věcí se podaří zlepšit, a to už této koalici. Zákony, které tento týden prošly parlamentem, jsou toho příkladem (reforma zdravotnictví, třetí odboj, zdanění hazardu, zrušení výmluvy na "osobu blízkou" apod.).

S pozdravem

Petr Gazdík
16.6.2011
---------------------
Petr Gazdík reagoval na zprávu paní Vajďákové zaslanou přes NapišteJim.cz.
Protože byla zpráva  zaslána jako veřejná, je odpověď zároveň zveřejněna na webu 
NapišteJim.cz.
-------------------------------------------------------- 
Komentáře
[1]17.06.11 12:47:40Jana
Ten pan Gazdík je ale naivka, ... možná vedení rozhlasu své kroky přehodnotí....??? To by přece mohlo VEDENÍ udělat už dávno, dostalo přece nejeden dopis a v původní i současné diskuzi je dost nesouhlasých připomínek k názvu i k obsahu vysílání ČRo2 - Praha. Myslím, že kdo jednou okusil "slávu", kterou mu pan JO poskytl ve svém kontaktním pořadu, ani nemohl odpovědět jinak.
[2]17.06.11 12:57:13Tomáš Němec
Paní Jano, pro rozhlas jako instituci jsou stovky dopisů málo. Byly by potřeba tisíce stížností na Radu ČRo (od různých, nikoli stále stejných posluchačů), aby je vedení rozhlasu začalo brát vážně.
[3]17.06.11 23:42:03Eva Ondřejová
To znamená,že nemáme šanci.Tisíce nespokojených posluchčů těžko napíše.Už jsem z toho unavená a nic mě nenapadá.Ještě se tak před rozhlasem nebo parlamentem upálit.Možná,že by se pak někdo situací v ČRo začal zabývat.
[4]18.06.11 09:19:51Tomáš Němec
Paní Ondřejová, upálení by v dnešní době nemělo smysl. Možná, že by z toho byl palcový titulek na první straně Blesku nebo jiného bulvárního plátku, ale jinak by to skončilo poukazem na psychicky narušeného jedince. Jedinou cestu vidím v neustálém poukazování na tuto neúnosnou situaci. K tomu ovšem patří i stálý vzorkový poslech Ostré dvojky. Není možné psát, že to je paskvil a zároveň přiznávat, že Ostrou dvojku vůbec neposlouchám. Je třeba mít trvalý přehled, ale to neznamená, že člověk musí strávil při poslechu Ostré dvojky 24 hodin denně 7 dní v týdnu,
[5]18.06.11 21:36:48tlustá
Všichni jste viděli v TV čtvrteční stávku. Vedení toho státu na všech úrovních ji bere na lehkou váhu. Účastnila jsem se celého tohoto "naivního" pochodu Prahou až k Úřadu vlády. Bylo tam pár stovek, možná tisíc lidí. S nikým, kdo nám vládne a vede do záhuby, to ani nehne.Takže pokud si myslíme, že duo JO a PD se zamyslí nad stížnostmi a prosbami, jsme taky naivní. A pan Gazdík není naivní!!! Výborně zapadl do této partičky. Bohužel. Je to všeobecná bezmoc.
[6]18.06.11 22:42:49Ludmila Vajďáková
Bohužel, mám stejný pocit jako všichni, co tu píšete. Stížnosti, které máme, nikdo nebere vážně. Pan Gazdík dokonce vůbec nemá dojem, že tu nezačínají normalizační praktiky, což vůbec nechápu, jak to může tvrdit, když v 70. letech mu mohlo být nanejvýš deset let a to jsem možná přestřelila. Takže ani neví, jak to tady vypadalo na rozdíl od nás, kteří už něco pamatujeme. A že výborně zapadl to tak přesně vypadá, není to tak dávno, jak mluvil před volbami.

Žádné komentáře:

Okomentovat