středa 18. července 2012

Českému rozhlasu neprošla žádost o zvýšení počtu vysílacích hodin na vlnách BBC

17. 7. 2012 napsal Lukáš Polák na serveru DigiZone 



Plánované rozšíření souviselo s chystanou stanicí mluveného slova, kterou Český rozhlas připravuje. Rádio Česko, jež vysílá na frekvencích BBC nyní, čeká letos zánik.

Český rozhlas žádal Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na jejím posledním zasedání, aby mu umožnila vysílat více hodin na VKV kmitočtech britské BBC, které fungují v České republice. Tato žádost ale neprošla. S odvoláním na předsedkyni RRTV Kateřinu Kalistovou o tom informoval server Mediář.cz. V současné době na vlnách BBC vysílá Rádio Česko v době od 8 do 11 a od 13 do 16 hodin, nově mělo být vysílání koncipováno tak, aby z něho byl nepřetržitý dvanáctihodinový blok.


Že se má změna týkat připravované stanice mluveného slova potvrdil v dnešním rozhovoru pro DigiZone.cz i šéfredaktor Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu Jan Pokorný. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se má tento týden zabývat naší žádostí o změnu licenčních podmínek,“ uvedl Pokorný a dodal: Pro programování stanice mluveného slova je důležité, zda bude vysílat na VKV vysílačích, nebo za určitých okolností někde jinde Práce na programovém schématu stanice jsou ale v tuto chvíli pozastaveny.



Programové schéma nové stanice mluveného slova by ale podle Pokorného neměla vypadat tak, že se vezmou Rádia Českou, ČRo Leonardo a ČRo 6 a vytvoří se jejich kombinace.Bude to velice zevrubná, intenzivní a já věřím, že rychlá debata nad podobou schématu, kde se určitě zohlední i to, co se očekává od Radiožurnálu, konstatoval Pokorný. Český rozhlas chystá významné změny v portfoliu svých stanic. První tři okruhy však zůstanou pojmenovány stejně, Rádio Česko a ČRo Leonardo zaniknou.

Lukáš Polák

Lukáš Polák - portrét
Redaktor DigiZone.cz se specializací na satelit. Kromě problematiky pirátství v této oblasti se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Žádné komentáře:

Okomentovat