sobota 21. července 2012

Šéfka RRTV: BBC a Rádiu Česko jsme nepovolili širší spolupráci, neboť se změnil zákon

21. 7. 2012 napsal Ondřej Aust na serveru Médiář.cz


Rozšířit spolupráci britského a českého veřejnoprávního rozhlasu na tuzemském území podle podmínek, které platí už šest let, nebylo možné, protože se mezitím změnil příslušný zákon o vysílání. Takové je částečné vysvětlení verdiktu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, na jejímž konci může být konec BBC v Česku. Víc k tomu rada sdělí do příštího pátku.
V září 2006 rada pro vysílání pustila Rádio Česko, zpravodajský kanál Českého rozhlasu, na kmitočty BBC, která je v Česku zastoupena dceřinou soukromou firmou s ručením omezeným BBC Radiocom.
Podmínky vysílání Rádia Česko na vlnách BBC, schválené září 2006. Zdroj: licenční podmínky BBC, RRTV
Podmínky vysílání Rádia Česko na vlnách BBC, schválené září 2006. Zdroj: licenční podmínky BBC, RRTV
V červenci 2012 rozšíření spolupráce na víc hodin nepovolila. Vysvětluje to ustanovením zákona, podle něhož „provozovatel vysílání s licencí nesmí přebírat program ani části programu od provozovatele vysílání ze zákona“, tedy že soukromé rádio nesmí brát program od veřejnoprávního.
„Zákon číslo 231/2001 byl od roku 2006 několikrát novelizován, v roce 2006 v něm nebylo toto ustanovení,“ odpověděla na dotaz Médiáře předsedkyně rady pro vysílání Kateřina Kalistová.
Podle bývalého šéfredaktora české sekce BBC a místního zástupce korporace Víta Koláře byla žádost nachystána v úzké spolupráci s úřadem rady pro vysílání, BBC si tedy dala pozor, aby zákon dodržela. „Písemné vyhotovení rozhodnutí rady bude se všemi náležitostmi, to je včetně odůvodnění, vypracováno do 27. července a poté zasláno provozovateli,“ nechce zatím konkrétně vysvětlovat šéfka rady.
BBC může do dvou měsíců rozhodnutí rady zažalovat, konkrétně u Městského soudu v Praze. Jak Kolář dále řekl ve vysílání České televize, protože zahraniční vysílání BBC šetří, bez spolupráce s Českým rozhlasem, který by část platil, by aktivity BBC v Česku skončily. Kdyby BBC z Česka kvůli příliš vysokým nákladům na vysílání odešla, zbyla by po ní zajímavá síť 12 kmitočtů ve velkých městech.
Pokrytí rádia BBC v České republice. Zdroj: licenční podmínky BBC, RRTV
Pokrytí rádia BBC v České republice. Zdroj: licenční podmínky BBC, RRTV
Kolář je přesvědčen, že když BBC odejde, vznikne tu „další klon hudebního rádia“. „Rada by rozhodovala po vyhodnocení bonity kmitočtů odborným znalcem,“ nedává zatím jasnou odpověď předsedkyně Kalistová.

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat