středa 25. července 2012

Šéf Českého rozhlasu: BBC tady končí, Rádiu Česko bez změny zákona zbudou jen střední vlny

25. 7. 2012 napsal Ondřej Aust na serveru Médiář.cz


Neradostnou budoucnost rozhlasových stanic mluveného slova očekává generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Z jeho slov na dnešní schůzi Rady Českého rozhlasu plyne, že v tuzemském éteru brzy skončí jak zahraniční vysílání BBC, tak zpravodajské veřejnoprávní Rádio Česko.
Duhan tak reagoval na rozhodnutí „velké“ Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která minulý týden zamítla požadavek BBC na rozšíření společného vysílání s Rádiem Česko na 12 hodin denně. Od podzimu 2006 Česko vysílalo na kmitočtech BBC, podle šéfky rady Kateřiny Kalistové se ale mezitím změnil zákon, který tak znemožnil soukromému rádiu (BBC) přebírat program veřejnoprávního (Český rozhlas).
„Důsledek tohoto rozhodnutí s největší pravděpodobností znamená také konec anglického vysílání BBC v České republice a tím pádem vrácení licence společností BBC Radiocom. Pro Český rozhlas to znamená konec terestrického vysílání Rádia Česko a jeho pokračování pouze v digitální síti minimálně do konce roku,“ prohlásil dnes před „malou“ radou ředitel Duhan. BBC totiž spoléhala, že část nákladů ponese Český rozhlas, samostatné vysílání v Česku si totiž po úsporných škrtech nemůže dovolit.
„Také to znamená změnu v plánu stanice mluveného slova. Musíme vzít v potaz, že tento produkt můžeme zatím umístit pouze v síti středních vln. Posluchači středních vln jsou zcela jiného charakteru, je to jiné sociální složení nežli posluchači VKV v tomto případě. A náš původní záměr vysílat paralelně tento produkt na střední vlně a VKV síti je tím pádem znemožněn,“ pokračoval generální ředitel.
Český rozhlas chce vysílat své produkty na síti VKV, musíme tedy otevřít možnosti legislativního procesu, který by vedl ke změně zákona o Českého rozhlasu tak, aby rozhlas měl možnost provozovat čtvrtou síť VKV. Další strategií se budeme zabývat a budu vás postupně informovat,“ sdělil Duhan rozhlasovým radním. Ti jeho informaci vzali bez diskuse na vědomí.
Digitálními platformami, na něž by se Rádio Česko uchýlilo, jsou internet, pozemní televizní multiplex 1 Českých radiokomunikací, satelit Astra 3B a málo rozšířená systém digitálního rádia DAB.
V případě odchodu BBC se bude hrát o síť dvanácti lukrativních frekvencí ve velkých městech. Podle předsedkyně Kalistové by o tom, kdo je dostane, rada rozhodovala „po vyhodnocení bonity kmitočtů odborným znalcem“.
Pokrytí rádia BBC v České republice. Zdroj: licenční podmínky BBC, RRTV
Pokrytí rádia BBC v České republice. Zdroj: licenční podmínky BBC, RRTV
odkaz http://www.mediar.cz/sef-ceskeho-rozhlasu-bbc-tady-konci-radiu-cesko-bez-zmeny-zakona-zbudou-jen-stredni-vlny/

Žádné komentáře:

Okomentovat