pondělí 9. července 2012

ČRo2 dnes chybí pouze tvůrci a autoři


8. 7. 2012 napsal posluchač pavel_r  v diskusi na webu ČRo2 - Praha

Věra Bosáková
Místo dětských básniček soutěž ve zpěvu. Dobrý nápad, bravo! Každý pěkně sám za sebe... Doufám, že se mi podaří přemluvit někoho z rodiny k účasti....:)

pavel_r
O nápadu bych zde rozhodně nehovořil. Tohle prázdninové ranní kňučení a kvičení probíhalo již před řadou let  (a možná ještě probíhá) v ranním vysílání ČRo Brno. Čili žádný nový nápad, jen další z mnoha důkazů toho, že Ostrý už nápady nemá a intelektuálně mele z posledního. Jen to sebevědomí, toho má pořád na rozdávání.
Dalším čerstvým příkladem je nová dopolední četba. Když neumím vyrobit program a celebrity jsou na dovolené, pomůže, jak jinak, aspoň předčítání historek ze života celebrit.
Podívejme se, jak dnes třeba dopadl kdysi úspěšný Kolotoč zajímavostí. Dříve půlhodina neotřelých zajímavostí, které pod Vejvodovou hůlkou lovili jazykově vzdělaní pracovníci ČRo2 z celého světa. Chytrák Ostrý z toho nejdřív udělal hodinu, kterou ovšem logicky nebyl schopen naplnit, takže se z Kolotoče stalo předčítání serveru Novinky. Pak se z toho stal Kolotoč "zábavy", který však někteří nesvědomití posluchači i v této diskusi považovali za omílání archivu s periodou nejdéle 1 měsíc. Pak to bylo trapné už i Ostrému, tak se jako tonoucí chytl Töpfera a v pátek se z Kolotoče stal Kalich, kde se posluchači mj. mohli třeba dozvědět takové novinky, jako že Štědrý je železniční inženýr, nebo že Filipovská nazpívala písničku "Včera neděle byla". No a dnes nám z Kolotoče zbyly "Letní úsměvy z rozhlasového archivu".
Věřím tomu, že Ostrý, pokud si tuto diskusi vůbec čte, tak se jenom směje. A proč ne, má v rukách moc, jistý příjem, sesazení mu prakticky nehrozí, tak proč by se nebavil, vždyť takových případů je dnes všude plno, a nejen v politice. Pár desítek tisíc posluchačů, kteří se domnívají, že stát by měl (i prostřednictvím ČRo) udržovat a zvyšovat intelektuální úroveň národa,  mu přece nezkazí chuť k jídlu. Já bych mu ale upřímně přál, aby se jeho nástupcem stal některý z jeho potomků (pokud nějaké má). Jsem totiž přesvědčen o tom, že nový šéfredaktor bude Ostrého proklínat, neboť velmi rychle zjistí, že Ostrý po sobě v rozhlasovém archívu nic, ale vůbec nic použitelného nenechal, s výjimkou archivních pořadů čerpajících z archivu, totálně omletého do posledního bitu. Takže kdyby tento šéfredaktor pocházel z rodiny, myslím, že by to byla pro Ostrého ta nejspravedlivější odplata.

Je zřejmé, že ČRo2 dnes chybí pouze tvůrci a autoři, tvůrci a autoři, a pak už jen tvůrci a autoři. Mocichtivé šéfredaktory tato stanice nepotřebuje, a kdyby náhodou ano, tak jich na každém rohu číhá deset nových. Jen by mě zajímalo, jestli lidé s tvůrčí invencí zmizeli z ČRo2 mávnutím kouzelného proutku s odchodem Jiřího Vejvody a dnes skutečně neexistují, a nebo naopak, jestli všichni tito tvůrčí a invenční lidé nečekají jen na to, až se Ostrý odporoučí, a oni se budou moci vrátit a znovu začít dělat nové kvalitní pořady. Něco mi říká, že b) je správně, takže naděje v lepší obrat sice trvá, ale už je těžko říct, jestli se jí dožijeme...

3 komentáře:

  1. Lépe bych to napsat nedokázal.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to, jako by se jistý Moravák vsadil se svými soukmenovci, že během krátké doby vytvoří z celkem dobré stanice PRAHA neposlouchatelnou Dvojku... a daří se mu to!

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jednou: nechci v žádném případě být jako anonym, jen ve výběru profilu nemám výběr nebo to neumím, ale trvám na svém názoru. Eduard Tomíček, e.mail eda.tomicek@seznam.cz

    OdpovědětVymazat