pátek 27. července 2012

Český rozhlas porovnal databázi koncesionářů s ČT a získal 30 tisíc nových plátců

25. 7. 2012 napsal Jan Potůček  na serveru DigiZone.cz


Česká pošta poskytla Českému rozhlasu přehled plátců televizního poplatku přes SIPO. Těm, co zároveň neplatí rozhlasový poplatek, pak zaslal upomínku.


Přes 30 tisíc nových koncesionářů získal jenom během června Český rozhlas, který porovnal databázi plátců rozhlasového poplatku se seznamem plátců televizního poplatku přes SIPO České pošty. Tímto způsobem odhalil přes 200 tisíc domácností, které sice platí České televizi, ale nikoli Českému rozhlasu, a oslovil je s upomínkou, aby začaly hradit i rozhlasový poplatek. „Poplatek ve výši 45 Kč měsíčně je povinen platit každý vlastník nebo držitel rozhlasového přijímače, přičemž se hradí jeden poplatek za domácnost,“ upozornil mluvčí ČRo Jakub Čížek.


„Po více než dvou letech došlo k meziměsíčnímu nárůstu poplatníků z řad domácností, platících přes SIPO, přičemž pozitivní trend očekáváme i v následujících měsících. Vedle toho připravujeme další kroky, jak přímo oslovit nepřihlášené poplatníky a jak vymáhat pohledávky od neplatičů, a to jak od fyzických tak od právnických osob,“ uvedl Ladislav Musil, náměstek generálního ředitele ČRo Petra Duhana pro správu a provoz.

Domácnosti, které hradily televizní, ale nikoli rozhlasový poplatek, se mohly k platbám za rozhlas přihlásit jednoduchou SMS zprávou. Český rozhlas odhaduje, že tímto způsobem získá až 50 tisíc nových plátců. „Povinnost přihlásit se k placení rozhlasového poplatku má každý, kdo vlastní nebo drží rozhlasový přijímač. Tato povinnost vyplývá ze zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích. Fyzické osoby platí poplatek pouze z jednoho přijímače, a to i v případě, že vlastní přijímačů více. V rámci společné domácnosti platí poplatek pouze jeden její člen,“ uvedl mluvčí ČRo.


Rozhlasový poplatek je 45 korun měsíčně a nevztahuje se na ty domácnosti, které nemají rozhlasový přijímač a neposlouchají rozhlas prostřednictvím jakékoli přístroje, který by měl rozhlasový tuner. Za rozhlasový přijímač se například nepovažuje internet, před který vysílají všechny stanice Českého rozhlasu, ale je jím například mobil s rozhlasovým tunerem, radiobudík, televizor s digitálním tunerem, televizní set-top-box nebo autorádio (platit musí například i lidé, co mají kabelovou televizi, aniž by vlastnili rádio).
Právnické osoby, tedy firmy, platí rozhlasový poplatek za každý přijímač zvlášť, přičemž se vztahuje na každé autorádio ve služebních autech nebo služební mobilní telefony s FM tunery. „Český rozhlas bude i nadále pokračovat v oslovování nepřihlášených poplatníků a připravuje další kroky ve vymáhání pohledávek,“ ujistil Jakub Čížek.

Jan Potůček
Jan Potůček 150 Autor je šéfredaktorem DigiZone.cz. Vedl mediální rubriky v Reflexu, Lidových novinách, Týdnu, DV Magazine a serveru Svět Namodro. Provozuje chovatelský web Ararauna.cz.

odkaz http://www.digizone.cz/clanky/cesky-rozhlas-porovnal-databazi-koncesionaru-s-ct-a-ziskal-30-tisic-novych-platcu/


Žádné komentáře:

Okomentovat