úterý 24. července 2012

Rádio Česko patrně končí na VKV. Už nebude vysílat s BBC, ale jen digitálně

24. 7. 2012 napsal Jan Potůček na serveru DigiZone.cz



Zpravodajská stanice Českého rozhlasu, která jako jediná nehraje hudbu, má jistou budoucnost jen do konce letošního roku

Jen do konce letošního roku má zatím jistou existenci zpravodajské Rádio Česko, jediná stanice Českého rozhlasu, která nevysílá hudbu. Už od září by ale mohla zmizet z VKV vysílačů, na kterých vysílá prostřednictvím sítě české pobočky britského veřejnoprávního rozhlasu BBC. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) totiž neschválila společný návrh BBC a Českého rozhlasu na rozšíření vysílání BBC v českém jazyce, které bylo podmínkou pro vytvoření nové stanice mluveného slova ČRo.
Generální ředitel ČRo Peter Duhan měl dnes podle zpravodajského serveru iHNed.cz oznámit redaktorům Rádia Česko, že jejich vysílání na VKV skončí ke konci srpna. Mluvčí rozhlasuJakub Čížek poté v oficiální reakci dodal, že i kdyby Rádio Česko zmizelo z vysílání BBC, jako samostatná stanice bude existovat minimálně do konce letošního roku a vysílat bude výhradně na digitálních platformách.
„V případě ukončení vysílání BBC v pásmu VKV ještě v letošním roce, bude Český rozhlas Rádio Česko i nadále vysílat v digitální platformách jako doposud, a to minimálně do konce letošního roku,“ uvedl Čížek. Rádio Česko lze naladit v televizním multiplexu 1 s programy České televize, na satelitu Astra 3A, v nabídkách kabelových a IPTV operátorů, v pozemnímrozhlasovém multiplexu DAB společnosti Teleko a na internetu.
I kdyby RRTV odsouhlasila větší podíl češtiny ve vysílání BBC, Rádiu Česko by to zřejmě nijak nepomohlo, protože Peter Duhan s jeho samostatnou existencí nadále nepočítá. Společně s vědecko-populární stanicí Leonardo a publicistickým Českým rozhlasem 6 se má integrovat do připravované stanice mluveného slova, a to nejpozději v roce 2014. Tato nová stanice ale nemá potřebné frekvence, které chtěl ČRo získat prostřednictvím užší spolupráce s BBC. Zatímco nyní vysílá Rádio Česko na vlnách BBC šest hodin denně, podle nové dohody to mělo být 12 hodin denně (od 7:00 do 19:00 hod.).
„Rozhodnutí RRTV a postoj BBC World Service k dalšímu provozování vysílání v České republice jsou podstatné pro plány Českého rozhlasu, pokud jde o spuštění nové stanice mluveného slova i další fungování stanice Rádio Česko. Český rozhlas povede intenzivní jednání s BBC Radiocom (Praha), přičemž další kroky vedení Českého rozhlasu v této věci lze očekávat v polovině srpna,“ uvedl mluvčí rozhlasu Jakub Čížek.

Jan Potůček

Jan Potůček 150
Autor je šéfredaktorem DigiZone.cz. Vedl mediální rubriky v Reflexu, Lidových novinách, Týdnu, DV Magazine a serveru Svět Namodro. Provozuje chovatelský web Ararauna.cz.


Žádné komentáře:

Okomentovat