úterý 10. července 2012

Změna v ranní moderátorské dvojici na Ostré dvojce: Milan Noha


10. 7. 2012 napsal Tomáš Němec

   Vždy, když se ráno probudím před šestou hodinou, snažím se poslouchat Ostrou dvojku. Zpravidla stačí jen několik minut, abych zjistil, že k žádné změně k lepšímu nedošlo a mohu se věnovat jiným stanicím. Dnes jsem začal poslouchat ve chvíli, kdy mužský hlas řekl téma ranní ankety. Téma, které bylo už  i v této anketě mnohokrát omleté: o tom, jak používáme počítač. Přesto se cosi změnilo. Hlas moderátora nebyl ani vlezlý, ani nezápasil s češtinou, jako tomu bývá u Martina Gabriela.  Chvíli jsem měl dojem, že s Jitkou Lukešovou vysílá Jiří Holoubek, ale barva hlasu byla přece jen jiná. Pak bylo vyřčeno i jméno: Milan Noha. Běžel jsem se podívat na internet, protože jméno mi nic neřeklo. Informace vyskočila téměř okamžitě: ranní moderátor ČRo Brno a člověk živící se hlasem od první poloviny devadesátých let.

                                                                                                       Milan Noha – moderátor

   Poslouchal jsem ještě několik minut a byl jsem příjemně překvapen. Navzdory plytkému obsahu,  který je rannímu vysílání Ostré dvojky většinou vlastní, nebyl do uší hlas Martina Gabriela věčně zápasící s češtinou, výslovností, pohotovostí a plynulostí řeči. Pohledem přes webovou kameru bylo zřejmé, že Milan Noha se nebojí určité pasáže přečíst z papíru a čtení plynule ovládá.

                                                         Milan Noha ve studiu ČRo2 - Praha

Dokonce i projev Jitky Lukešové se zklidnil a paní Lukešová se dokázala s panem Nohou střídat v plynulosti čteného textu.

Využil jsem anketní otázky k čemu používáme počítač a napsal:

■    ■
Dobré jitro,

k Vaší dnešní anketní otázce.

Počítač využívám jako řada jiných lidí především k psaní a ke komunikaci s jinými lidmi, spojování se s lidmi s podobnými zájmy.

Jedním ze zájmů mých i jiných posluchačů je snaha o upozornění na nutnost návratu kultivovaného slovního projevu na stanici ČRo 2- - Praha, která z této stanice vymizela loňského roku po změnách, které zavedl současný šéfredaktor stanice Jaromír Ostrý. Pomocí internetu se tak spojilo velké množství posluchačů, kteří si vyměňují názory na vysílání nejen této stanice, ale i ostatních stanic Českého rozhlasu. My posluchači od počátku nevhodných změn na stanici Praha píšeme vedení stanice, generálnímu řediteli Českého rozhlasu i Radě Českého rozhlasu, abychom vyvolali širokou diskusi o smysluplném vysílání veřejnoprávního rozhlasu. Pomocníkem ke komunikaci, sdělování informací z vysílání, názorů posluchačů i ohlasů v jiných médiích je nám společný blog "Nerušte název stanice Praha Českého rozhlasu" i stejnojmenná facebooková stránka.

Velmi rychle se takto rozšíří i nová změna v ranním vysílání stanice ČRo2 - Praha, to jest výměna ranního moderátora Martina Gabriela za Milana Nohu. Já sám jsem poslední měsíce vzhledem k nedobré úrovni hlasového projevu Gabriel - Lukešová na této stanici téměř přestal poslouchat. Kultivovanost projevu pana Milana Nohy oproti panu Gabrielovi je na první poslech o minimálně o jednu či dvě třídy vyšší a tato informace se brzy objeví i na posluchačském blogu "Nerušte název stanice Praha Českého rozhlasu". Posluchači, kteří jsou propojeni prostřednictvím internetu se budou moci k této změně vyjádřit nezávisle na samochvále, která zaznívá z upoutávek a posluchačských soutěží této stanice.

Zdravím!
Tomáš Němec, Praha
editor blogu "Nerušte název stanice Praha Českého rozhlasu"
■    ■

    Reakce se sice žádná nedostavila, ale ani jsem to neočekával. Můj dopis se přece jen nehodil do ostře dvojkové samochvály. Doufám, že změna v této ranní moderátorské dvojici nebude jen po dobu dovolené Martina Gabriela, ale že bude trvalejší. Přestože jsem Milana Nohu slyšel poprvé, vůbec nemusím přemýšlet o tom, zda se ve svém hlasovém projevu zlepší. Je to opravdový profesionál. Otázkou je, zda se v krátké době nenechá vehnat do kudrnovské žoviálnosti, kterou patrně pan Ostrý u nově příchozích vyžaduje.

    Mimochodem, Milan Noha má perfektně zpracovanou profesní webovou stránku, ze které je vidět, co už má po stránce moderátorské za sebou – podívejte se na http://www.milan-noha.cz/ .

12 komentářů:

  1. Tak jsem dnes chvíli poslouchala Dobré ráno a musím konstatovat, že máte pravdu. Moderátor opravdu výborný, ale partnerka to kazí. Pořád je přeslazená. Milan Noha, doufám, zůstane, moderátorka snad bude vyměněna. To by se mi líbilo. Ale ono asi jde opravdu spíš o záskok za dovolenou. Škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, výměna pana Gabriela byla, jak věřím, prvním krokem ke zvýšení kvality. Teď jen čekejme, až se panu Nohovi přidá kultivovaná a vzdělaná profesionálka, hodná práce v čro2.
      Jen pro informaci přikládám dopis, který jsem poslal dvoji Lukešová--Gabriel:
      Poděkování.
      Dobrý den paní Lukešová, dobrý den pane Gabrieli.
      Volím pro svůj dopis formu poděkování – poděkováním vám dvěma a osudu. Je pondělí 19. prosince a stanice čro2 se po celé ráno věnuje osobě a osobnosti Václava Havla. Kultivovaně, poučeně, bez hraného patosu. Jsem rád, že můj nastávající týden bude ve znamení prvního poslechu paní Magni a pana Holoubka. Jejich profesionalita, práce a jazykem, připravenost na každé dílčí téma, které zařadí do vysílání, nepotřebují doplňovat chichotáním, skákáním si do řeči a hraním nepatřičných rolí rozjásaného diblíka a věčně překvapeného začátečníka. Jistě jste v některém oboru vyučeni a ovládáte jej dobře, práce s jazykem pro veřejnou produkci k tomu však nepatří. Nedovedu si představit vámi vedené rozhlasové ráno v den pohřbu – Václava Havla, to by urážlivý projev nestačilo vyrušit přeladěním na jinou stanici.
      Asi jsem příliš kritický, není mým cílem vás urazit, ale je mi líto, když stanice s dlouhou tradicí ztrácí na kvalitě. Zkuste si poslechnout projev pana Tamchyny nebo Petránka, možná pochopíte, co mám na mysli, hovořím-li o kultuře mluveného projevu (o vzdělanostní úrovni nemluvě).
      … a proto vzniklo tohle poděkování …

      M. Potměšil
      ... jen je mi líto, že platím službu, jejíž kvalitu nemohu ovlivnit, změna se mi prostě předloží.

      Vymazat
    2. Vidíte,čas oponou trhnul a Milan Noha skončil i v ČRo Brno. Jeho místo v odpoledním vysílání 13:00 - 16:00 zaujal Borek Kapitančik z KISS Hádů,které n Brně skončily.

      Vymazat
  2. Ještě: možná, že byste mohl dát aspoň část příspěvku na Co vás těší... , aby bylo vidět, že když se objeví někdo dobrý, dovedeme to ocenit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo hledá, najde, paní Evo. Sem je z internetu dobře vidět, odsud se můžete dobře prokliknout i do několika Vašich oblíbených diskusí na webu Českého rozhlasu - viz sloupec vpravo "Doporučené čtení" anebo štítek "063. Orientace v diskusích na webu Ostré dvojky". Do diskusí na web Českého rozhlasu nejde dát ani odkaz. Toto je posluchačský blog, sem mohou bez obav posluchači psát a tady i číst. A mnozí si i pamatují, že když v rozhlasové diskusi kliknou u mého příspěvku na mé jméno, prokliknout se sem. Když jsou posluchači líní nejen psát, ale laskavě se jim uráčí přečíst to, co se jim vnutí před oči, ať nečtou. Vždyť ani nemusí poslouchat Ostrou dvojku, když jim vadí. Pokud posluchači neprojeví svou aktivitu, nic se nezmění.

      Vymazat
  3. Měla jsem na mysli šéfy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle blog čte možná víc lidí, kteří zaměstnanecky souvisí s Českým rozhlasem (ať už v podřízené či nadřízené pozici) než posluchačů - tedy těch, kteří i pod anonymními přezdívkami píšou do Vaší oblíbené diskuse na webu Českého rozhlasu.

      Vymazat
  4. pan Noha to mi prijde tragedie pro CRO 2. radoby vtipny moderator, absolutne to je mimo. Pokud to fungovalo v Brne, tak mozna. Me to prijde spatny a hodne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte naprostou pravdu. Nefungovalo to ani v Brně. Nikdy se nestal,jak se říká - hvězdou za mikrofonem. Celé roky to ale nějak šlo. Nohy byly jen tři hodiny týdně,ale tak nějak od r.2018 už jeho projev vytrácel vtipnost a převažovala nuda a nevím jak to nazvat - stal se neposlouchatelným.

      Vymazat
  5. A kde je pan Noha teď, v prosinci 2012?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říká spojovací texty v noci.

      Vymazat
    2. Jako moderátor se nehodil? Chudák p.Holoubek, ten v rádiu musí bydlet :-)

      Vymazat