úterý 17. července 2012

Studenti rozhlasového oboru na DIFA JAMU vystoupí na Měsíci autorského čtení od 19. 7. 2012

17. 7. 2012 napsal Tomáš Němec


Zatímco v Praze chystají už rok generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan a Rada Českého rozhlasu  převratné změny ve vysílání Českého rozhlasu převratné změny, Brno se opravdu věnuje rozhlasové tvorbě.

                                               
                                              Měsíc autorského čtení Brno 2012 
                 - zdroj   http://www.facebook.com/autorskecteni , foto http://www.davidkonecny.cz/

Na Facebooku se dozvídáme, že v  rámci festivalu Měsíc autorského čtení se v off programu, v sekci Audiokabinet Českého rozhlasu Brno, představí nejméně čtyři studenti a absolventi RTDS se svými rozhlasovými pořady: Tereza Semotamová (19.7.), Tereza Adámková, Tomáš Soldán (oba 20.7.) a Eva Vojtová-Schulzová (21.7.). Tři z nich budou hosty následné besedy. 22.7. pustíme rozhlasový dokument Barikáda z knih a hostem bude Přemysl Hnilička.
Přijďte nás podpořit a zapojit se do diskusí, píše  rozhlasová redaktorka a pedagožka na brněnské Divadelní fakultě Janáčkovy akademie můzických umění doc. Alena Blažejovská

  Kupodivu o této události podrobně neinformuje ani Ostrá dvojka. Její šéfredaktor Jaromír Ostrý udělal všechno proto, aby vymazal název stanice Praha z vln Českého rozhlasu, ale přitom zaplnil vlny své Ostré dvojky plytkými rozhovory ze života pražských (převážně hereckých) celebrit.  Panu Ostrému se podařilo to, co žádnému šéfredaktorovi před ním, že z celostátní stanice udělal podřadné lokální rádio.  Bohužel toto lokální rádio má celostátní pokrytí. Je vidět, že i Českému rozhlasu Brno se bez  šéfování pana Ostrého lépe dýchá.

   Více o programu, který uvedou studenti rozhlasového oboru,  se nedozvíte na celostátním rozhlasovém okruhu brněnského Jaromíra Ostrého, ale jen na internetových stránkách měsíce autorského čtení – viz odkaz http://www.autorskecteni.cz/2012/cz/off-program

    Podle generálního ředitele Petera Duhana a jeho členění stanic Českého rozhlasu by nejspíš celá tato událost spadala do kolonky „arte“, to znamená „intelektuálové bavte se v koutě na svém písečku a ostatní populaci nenuťte přemýšlet". Ale s tím já nesouhlasím. Toto by měl být námět k přemýšlení i pro Radu Českého rozhlasu, která spokojeně úřaduje a leští si rukávy o stoly v budovách Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech.

V rámci Měsíce autorského čtení probíhají neformální besedy. Na obrázku kromě jiných rozhlasová pedagožka a redaktorka doc. Alena Blažejovská a rozhlasový historik a divadelník Přemysl Hnilička.
                 - zdroj   http://www.facebook.com/autorskecteni , foto http://www.davidkonecny.cz/


1 komentář:

  1. O Měsíci autorského čtení vyšel článek Reného Kočíka v dnešním Týdeníku Rozhlas - má téměř celou stranu. Takže aspoň někde se mimobrněnští a mimofacebooští o Audiokabinetu něco dozvědí.. ;)

    OdpovědětVymazat