neděle 29. července 2012

Zrušte hudbu


19. července 2012 napsal Andrej Halada  v Literárních novinách, číslo 29

Nekonečná písnička o tom, jaké písničky se mají hrát na Radiožurnálu, má další sloku. Nový hudební dramaturg stanice Petr Král sice vyřadil Turbo a Vondráčovou a zařadil Stinga, Kluse i Žlutého psa, ale taky přiznal, že dělat z Radiožurnálu Radio Wave nelze a jisté dramaturgické mantinely tu budou vždycky.

O tom, že Radiožurnál hraje staře, stereotypně, pro každého a pro nikoho, se píše už roky. Novináři do stanice buší, ale kdyby sami seděli na židli hudebního dramaturga, taky by mnoho nezmohli. Je to kvadratura kruhu, kdy na jedné straně stojí většina hudebně konzervativního a nenáročného publika, které nerozlišuje mezi Helenou a Hejmou a nevadí jí ani Poupata, a na straně druhé je menšina těch, kteří se v hudebních trendech orientují a mají vyšší nároky. Sladit jejich zájmy a očekávání je nemožné.

Jedno řešení, co s hudbou na Radiožurnálu, tu ale určitě je: zrušit ji. Nebo alespoň omezit na naprosté minimum.

Může to znít překvapivě, ale proč vlastně mít veřejnoprávní stanici, která je mixem seriózního zpravodajství a publicistiky a zároveň průměrné a beztvaré hudební zábavy? Copak na ČT24 nebo CNN běží videoklipy? Není čas rozetnout tenhle gordický uzel a vytvořit skutečně věcnou stanici, která by v prvé řadě informovala, ale také komentovala a analyzovala aktuální realitu? A pokud by tu už hrála hudba, tak jen jako předěly mezi hlavními bloky, pořady. Dvě nebo tři písničky za hodinu.

Český rozhlas má několik stanic (ČRo 6, Leonardo), na kterých běží publicistické pořady mnohdy vysoké kvality. Ale málokdo o nich ví. Umístit je na Radiožurnál by znamenalo dát jim adekvátní prostor. Redukcí hudby by Radiožurnál asi ztratil současnou pozici i poslechovost, ale Český rozhlas má přece další celoplošnou stanici – ČRo 2 Praha. Její současná podoba by si zasloužila inovaci, z Prahy by šlo udělat modernější zábavný i hudební kanál pro nejširší vrstvy. Chtělo by to ovšem pořádnou porci odvahy, aby se vedení Českého rozhlasu k tak radikálním krokům odhodlalo.




1 komentář:

  1. Eva Ondřejová1. srpna 2012 v 11:27

    Zásadně souhlasím s odbouráním většiny hudby na Radiožurnálu a s přesunutím některých pořadů z ČRo6 a Leonarda. Na Radiožurnále má ovšem v plánu pan Duhan hudbu POSÍLIT! Takže nebude Radiožurnál už vůbec k poslouchání. Návrh pana Halady má hlavu i patu a rozhodně bych o něm na místě pana Duhana popřemýšlela, když už chce všechno v rozhlase přeorat. A pak si může se slavnou Dvojkou dělat co bude chtít.
    Myslím, že by takto mohla vzniknout opravdu poslouchatelná stanice mluveného slova.

    OdpovědětVymazat