neděle 31. července 2011

Český rozhlas se vysmívá posluchačce B. Tlusté


31.07.2011 21:45 - 05. Dopisy posluchačů vedení ČRo -trvalý odkaz

Český rozhlas se vysmívá posluchačce B. Tlusté

28. 7. 2011

Posluchačka B. Tlustá vznesla 30. května 2011 dotaz k Radě Českého rozhlasu.
30. června 2011 jí napsala Rada ČRo poloviční odpověď – viz Mezifáze odpovědi Rady Českého rozhlasu posluchačce B. Tlusté
   28. června 2011 se paní Tlustá konečně dočkala odpovědi, která je v podstatě stejná, jako nelogická vysvětlení šéfredaktora ČRo2 – Praha Jaromíra Ostrého posluchačům z počátku března   2011 – viz Reakce šéfredaktora J. Ostrého na ohlasy posluchačů.  
Rada Českého rozhlasu a šéfredaktor stanice Český rozhlas 2 – Praha Jaromír ostrý odpověděli 28. června 2011 paní Tlusté takto:
V Praze dne 28.7.2011
  č.j. 60/11    
Vážená paní Tlustá, 
      z pověření Rady ČRo odpovídám na Vaši stížnost ze dne 30.5.2011 ve věci "změny" názvu ČRo 2 Praha.
Vzhledem k tomu, že programová skladba, do které patří i změna názvu stanice, je výhradně záležitostí vedení Českého rozhlasu  a odpovědných vedoucích pracovníků, vyžádala si Rada ČRo k Vaší stížnosti prostřednictvím sekretariátu  prozatímního ředitele ČRo Petera Duhana stanovisko Jaromíra Ostrého šéfredaktora ČRo 2. Jeho vyjádření k Vaší stížnosti je přílohou naší odpovědi.
  Vážená paní Tlustá, děkujeme Vám, že jste věrnou posluchačkou ČRo a věříme, že budete s naší odpovědí spokojena. Závěrem podotýkám, že úkolem Rady ČRo v oblasti programu je zejména sledovat, zda ve vysílání Českého rozhlasu nedochází k porušování Kodexu ČRo, Statutu ČRo nebo zákona č. 484/1991 Sb. o Českém rozhlasu.

S pozdravem
  vz. Bc. Tomáš Ratiborský
místopředseda Rady ČRo
   
Příloha: vyjádření šéfredaktora ČRo 2

VYJÁDŘENÍ ŠÉFEREDAKTORA ČRo 2 Praha ke stížnosti posluchačky pí Tlusté.  
Ke změně názvu stanice došlo rozhodnutím vedení ČRo. Důvod: ČRo 2 Praha byla posluchači vnímána jako stanice regionální pro Prahu a okolí. Není běžné ve světě, aby celoplošná stanice byla v názvu lokalizována s názvem sídelního místa. Vznikem regionálních stanic (ty jsou označeny místem své působnosti) byl lokalizační název celoplošných stanic nahrazen základní značkou a číslovkou (příklad: Radio London, dnes BBC 2).
Pro ověření správnosti tohoto kroku byl Českým rozhlasem zadán průzkum agenturou Datamar. Ten potvrdil vhodnost názvu Dvojka. Pouze cca 3% oslovených respondentů mělo s novým názvem problém. Tyto výsledky plně potvrdily tři vlny průzkumu agentury Median provedené v březnu tohoto roku, tedy měsíc po rozjezdu změn.
            Žádný zákon neukládá ČRo, jak má pojmenovat jednotlivé stanice.                     

S úctou
Jaromír Ostrý
šéfredaktor ČRo 2
Komentáře
[1]31.07.11 22:09:13Chramostová
Paní Tlustá,nikdy já ani moji známí neměli problém s názvem Praha,jakožto s regionální stanicí.Vždy jsme Prahu brali jako celostátní stanici,na kterou můžeme být pyšní.Možná,že někteří ze Slovenska,či Moravy mají jiný názor,je to přeci jen dálka!Ale teď,pokud někomu řeknu,že poslouchám Dvojku,tak se diví,proč poslouchám televizi.Následuje zdlouhavé vysvětlování,že nám Ostrý sebral Prahu i programy a kvalitními moderátory. Je nepochopitelné,že musíme být za každou cenu světoví a opičit se po BBC.To co vám odepsal Ostrý,je jen jeho naučená formulace,jak omluvit takovou nehoráznost,jako je sebrání tradičního jména stanici s prestiží.
[2]01.08.11 08:18:31Ludmila Avramopulosová
Tak vidítě gigant JO je spokojen, teď to má jisté i díky novému GŘ. Opětovné přirovnávání s BBC(!)Většina mých známých, kteří Prahu poslouchali jsou již, stejně jako já, pouze občasnými posluchači.Velmi sporými. Práce Rady je opravdu až mazaná. Během doby si mění stanovy dle potřeby. Počátkem roku změninily stanovy tak, aby mohly být PD vyplaceny odměny.Totéž učinila Rada u volby gen. ředitele!!! Tedy, bod 1 změna stanov, bod dvě odměny.....to samé u volby GŘ!!! To je přeci nezákonné. Změna stanov měla být provedena min. před výběrem adeptů. Nikoli až při samotné volbě. Není přeci možné jasně dané podmínky klidně obcházet. Litera zákona a mravnost, to není nic pro ně. Pan Duhan je též nadmíru spokojen. Jeho výrok, jak je rád, že mu konečně byl dán mandát!! To byla jistota! Není mi z nich volno.Je to zlé, je zlé.
[3]01.08.11 10:56:58Ludmila Vajďáková
Souhlasím ve všem s oběma diskutujícími a, i když jsem z Moravy, moc mi vadí přejmenování rozhlasu ČRo2 Praha na Dvojku. Jenže, jak se můžeme přesvědčit z odpovědí Rady a JO, nic proti tomu nezmůžeme. Je mi to moc líto a rozhlas už skoro neposlouchám, kromě některých pořadů z archivu.

Žádné komentáře:

Okomentovat