středa 20. července 2011

OTEVŘENÝ DOPIS PANU PETERU DUHANOVI, PROZATÍMNÍMU GENERÁLNÍMU ŘEDITELI ČESKÉHO ROZHLASU - 1.část


20.07.2011 09:57 - 05. Dopisy posluchačů vedení ČRo -trvalý odkaz

OTEVŘENÝ DOPIS PANU PETERU DUHANOVI, PROZATÍMNÍMU GENERÁLNÍMU ŘEDITELI ČESKÉHO ROZHLASU - 1.část

19. 7. 2011 napsal pan Miroslav Tengler

Vážený pane Duhane,
obracím se na Vás tímto otevřeným dopisem jako na prozatímního ředitele Českého rozhlasu a zároveň jako na kandidáta na místo budoucího generálního ředitele této instituce.  
Když jste před léty vedl rozhlasovou stanici Český rozhlas 6, měl jsem dojem, že jste skutečně člověkem na svém místě. O Vašem současném pracovním zařazení si to už delší čas nemyslím.  Jednak mám pochybnosti, zda-li bylo Vaše jmenování Radou Českého rozhlasu (včetně doby výkonu Vaší funkce) provedeno skutečně v souladu s literou zákona č.484/1991 Sb., o Českém rozhlase, protože Rada pochybila už při odvolání jednoho z Vašich předchůdců, jednak vidím jako problematická některá Vaše manažerská rozhodnutí. U druhého důvodu bych se rád zastavil a obšírněji popsal, proč si myslím, že jste ve své funkci neuspěl.
Především Vám vyčítám jmenování pana Jaromíra Ostrého do funkce šéfredaktora stanice Český rozhlas 2 – Praha.  Jistě jste byl novým panem šéfredaktorem s velkým předstihem informován o jeho plánech s touto stanicí   – možná jste je jako prozatímní ředitel dokonce schvaloval.  Osobně považuji to, co pan Ostrý udělal se stanicí Praha, za hrubě neprofesionální zásah do vysílání, jaký se tu naposledy odehrál v lednu roku 1993, kdy Český rozhlas bez jakéhokoli ohledu na mladé posluchače zrušil stanici E+M a tím ztratil jednu velmi početnou skupinu svých posluchačů. Dnes, pane řediteli, riskuje Český rozhlas znovu. Možná i díky Vám právě ztrácí nemalou část svého posluchačstva, paradoxně tu nejvěrnější, jakou kdy měl, a to jen proto, že si někdo vytvořil jakýsi barevně vyvedený harmonogram vysílání, a přitom zapomněl, že pracuje především pro lidi, nikoli pro své grafy.
Změny ublížily především mladým lidem do věku patnácti let věku, kterým jste naprosto zbytečně vzali pořad Periskop a stávající Domino roztrhali mezi regiony, takže naprosto ztratilo jakoukoli kontinuitu.  Každý, kdo se dívá jen trochu dopředu, Vám potvrdí, že když rezignujete na přípravu nové generace svých posluchačů, tak se Vám to za dalších patnáct nebo dvacet let těžce vymstí. Později budete tyto lidi jen stěží přemlouvat, aby se znovu vrátili k poslouchání rozhlasu.  Ale vy jste zapomněli i na další své posluchače. Například na milovníky kvalitního a moudrého slova, pro které byla stanice Praha kdysi vzácnou oázou. Tyto lidi dnes vyháníte od rozhlasových přijímačů bulvárním tlacháním srovnatelným jedině s vysíláním některých soukromých stanic. Výrazně také omezujete tvorbu pro milovníky kvalitní dramatické tvorby. Tito posluchači na Praze vyhledávali především sobotní detektivky nebo také středeční a nedělní rozhlasové hry. Nevím, z jakého průzkumu Vám vyšlo, že o tento žánr není mezi posluchači zájem, a že si chtějí od rána do pozdního večera s rozhlasem jenom mailovat, posílat zprávy sms a telefonovat. S večerní četbou na pokračování jste také udělali své. Místo někdejšího pestrého výběru jdou dnes na Praze (nově Dvojce) od 22 hodin téměř výhradně memoáry, a to jeden za druhým – až do úplného zblbnutí. Opravdu si pan Jaromír Ostrý myslí, že právě a jedině toto posluchači chtějí? O jakési obecné výzkumy veřejného mínění, které se týkají spokojenosti s vysíláním Dvojky, se moc neopírejte.  Každý, kdo se v této branži trochu pohybuje, Vám potvrdí, že mnohdy stačí jen šikovně položit otázku a výzkum Vám pak potvrdí to, co jste si přáli.  Kdybyste se posluchačů zeptali, zda chtějí Prahu nebo Dvojku, případně zda chtějí vysílání takové, jakým bylo před 31.1.2011, anebo to současné, tak byste dostali úplně jiné výsledky, než jakými se oháněl pan Ostrý v dubnu letošního roku. To Vám garantuji.
Dali jste nám s panem Ostrým „dárek“, o který nikdo nestál. Stanici Český rozhlas 2 – Praha jste přejmenovali na nic neříkající „Dvojku“ a udělali z ní nepovedenou kopii Frekvence 1, kde se také neustále „komunikuje“. Čtou se maily od posluchačů (často tak nevalné úrovně, až se stydím za moderátory, že mají vůbec odvahu to číst), telefonující si tu vyřizují své soukromé záležitosti, a tak dále.  Když srovnávám s tím, jaká byla tato stanice před 31.1.2011, tak je to šokující změna k horšímu. Dvojka je obsahově méně barevná, mnohem více povrchní, úroveň projevu moderátorů a moderátorek   klesla do podprůměru, nad kvalitním obsahem stále více převažují bulvární informace. To už není stanice pro celou rodinu, jakou bývávala Praha. Je to asi trend, že se dnes lidem nechce přemýšlet a je pro ně jednodušší, když jim médium vše předžvýká, ale že by se tomuto trendu muselo přizpůsobovat i vysílání Českého rozhlasu, to si tedy rozhodně nemyslím. Chtěl bych se Vás, pane Duhane, zeptat, zda-li  Dvojku vůbec posloucháte? Například dnes už proslavený a reklamou hojně propagovaný dopolední program „Je jaká je“. Záměrem asi bylo, aby byl tento čas věnován ženám. Na té myšlence není nic špatného. Naopak. Ovšem realizace se hrubě nepovedla. Mám pocit, že pořad „Je jaká je“ ženy a jejich svět spíše karikuje, a to až tak, že i samy ženy proti tomuto pořadu otevřeně protestovaly na diskusním fóru stanice. Tedy alespoň do té doby, než tam jiný Váš podřízený - pan Rožánek   - zavedl nové pořádky se systémem DISQUS, který zprvu nepodporoval češtinu a který mnohé posluchače a posluchačky zavedenou cenzurou natolik otrávil, že komunikovat raději přestali.  Trochu neohrabané chování od vedení stanice, která podle svého prvotního záměru stála právě na komunikaci s posluchači (pan Ostrý to svého času popisoval na sloganu „VY a MY“).   A to se tu ještě moc nerozepisuji o jednání pana šéfredaktora, který se ve svých „kontaktních“ pořadech rád dojímá nad tím, jak si váží všech reakcí posluchačů. Pravda je ovšem taková, že některým z nich ani po půl roce neodpověděl na jejich prosby nebo připomínky ani jednou větou. Že by si nenašel čas?
klikněte - 2. část
Komentáře
[1]21.07.11 18:04:08Jarka Chylová
Souhlasím se vším,co pan Tengler napsal.Dřívější celodenní posluchačka,nyní jen "Dobré jitro"a pár pořadů v sobotu a neděli.
[2]21.07.11 22:53:27Jiřina Šťovíčková
Děkuji panu Tenglerovi,souhlasím se vším,co napsal p.Duhanovi.I já jsem bývalá posluchačka mé dříve tak oblíbené stanice Prahy.V současné době dvojku odmítám poslouchat.Věřím ale v lepší časy,držím palce.

Žádné komentáře:

Okomentovat