čtvrtek 28. července 2011

IHNED.cz


28.07.2011 12:11 - 08. Ohlasy v médiích -trvalý odkaz

IHNED.cz

28. 7. 2011 napsali Luboš Kreč a Marie Valášková



28. 7. 2011 | poslední aktualizace: 28. 7. 2011  11:43

Místo volby nového generálního ředitele veřejnoprávního média se členové Rady Českého rozhlasu dopoledne hádali o smyslu orgasmu. Ze tří kandidátů chtějí vybírat odpoledne. Je však pravděpodobné, že v I. kole nikdo neuspěje.

Rada Českého rozhlasu bude od 14:00 volit nového generálního ředitele veřejnoprávního média. Předtím si však její členové vyříkávali neshody z minulých týdnů.

Radní Petr Šafařík, který v minulosti proslul procedurálními průtahy při jednáních vedení Strany zelených, žádal, aby se do zápisu minulého jednání dostalo, že jej radní Antonín Zelenka osočil, že při prezentaci svých návrhů prožívá orgasmy.

Zelenka kontroval, že ve skutečnosti řekl, že dostává orgasmy tři. Následně se o slovo přihlásil radní Milan Badal, který se Šafaříka dotázal: "Jako kněz bych rád věděl, co ten orgasmus je?" Vysvětlení se mu nedostalo.

Jediný, kdo souhlasil, aby se spor o orgasmu ze 30. června dostal do zápisu, byl Šafařík. Svým způsobem přesto uspěl - ačkoliv se zápis obejde bez citace o vyvrcholení, na internetu bude slyšet ze zvukového záznamu.
Rozhlasová rada má nového generálního ředitele vybírat mezi třemi kandidáty - prozatímního šéfa rozhlasu Petera Duhana, ředitelky zpravodajství Hany Hikelové a Petrem Matoulkem. Pravděpodobně však o novém generálním řediteli nerozhodnou. To připustili pro HN i dva hlavní kandidáti - Hikelová a Duhan.
Stejně jako televize?
V případě, že rada ředitele ve čtvrtek nezvolí, bude se výběr opakovat na podzim. Tedy v době, kdy bude vrcholit volba ředitele České televize. Podle kuloárních informací je to záměr, aby politici mohli lépe vyjednávat o tom, kdo bude jednotlivá veřejnoprávní média řídit.
Křeslo ředitele rozhlasu by se pak mohlo stát cenou útěchy pro toho, kdo prohraje souboj o vlivnější post ředitele České televize.
"Pracuji ve zpravodajství řadu let a i pro mě je těžké informace filtrovat. Myslím, že případné nezvolení ředitele až tak s volbou ředitele ČT nesouvisí, byť to nemůžu vyloučit," jen opatrně komentuje zprávy ředitelka zpravodajských stranic Českého rozhlasu a horká kandidátka na ředitelku, Hana Hikelová.
Rádio už skoro dva roky nemá řádně zvoleného ředitele, nový nebyl zvolen proto, že rada neměla dost členů. Ze současné devítičlenné rady se musí pro ředitele vyslovit nejméně šest.
"Spojovat volbu ředitele České televize a Českého rozhlasu bych pokládal za neštěstí. Právě proto, že to pak dává důvod k nejrůznějším spekulacím. To je ale můj osobní názor," reagoval Duhan.
Právě Duhan má s politickým tlakem na veřejnoprávní média své zkušenosti. V loňské sněmovní kampani podlehl tlaku ČSSD a na žádost tehdejšího volebního manažera Jaroslava Tvrdíka změnil způsob, jakým rozhlas zkoumal předvolební krajské preference jednotlivých stran.

Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat