čtvrtek 28. července 2011

Duhan navrhl pro Český rozhlas 3×3 ředitele, 4 stanice a do roku 2015 propustit čtyři sta lidí


28.07.2011 15:35 - 09. mediální informace -trvalý odkaz

Duhan navrhl pro Český rozhlas 3×3 ředitele, 4 stanice a do roku 2015 propustit čtyři sta lidí

28. 7. 2011 napsal Ondřej Aust na serveru Médiář.cz


Duhan navrhl pro Český rozhlas 3×3 ředitele, 4 stanice a do roku 2015 propustit čtyři sta lidí

Plán bývalého šéfa porevolučního Československého rozhlasu pro dalších 6 let veřejnoprávního média.
28. 07. 2011 - 15:23

Méně stanic, centralizace řízení, aktivnější obchodní politika a propuštění čtvrtiny lidí, tak načrtl svůj plán pro Český rozhlas v následujících 6 letech jeho prozatímní ředitel Peter Duhan, který dnes jako první z tria finálních kandidátů na řádného šéfa veřejnoprávní instituce předstoupil před rozhlasovou radu.
Strategii včetně finančního plánu uvažuje pro 13 miliard Kč, které bude mít rozhlas k dispozici v podobě rozpočtů do roku 2017, dokdy potrvá mandát nového ředitele.
Management by měl podle Duhana sestávat z 3 sekcí po 3 oddělených, řízených 3 řediteli, z nichž každý by měl 3 náměstky. Jde o sekce programu (zpravodajství, vysílání, výroba), strategie (management a obchod, vnější a vnitřní vztahy, strategický rozvoj) a servisní služby (technika, ekonomika, centrální služby).
Programovou nabídku by měly tvořit 4 stanice. Plnoformátovou stanici pro lidi od 40 do 60 let (dnešní ČRo 2 + regionální stanice s odpojovaným vysíláním, tedy v každé části republiky jiným), „mladší Radiožurnál“ pro posluchače od 20 do 40 let, dále dvě „nadgenerační“ stanice: variace dnešní Vltavy s větším podílem hudby a okruh mluveného slova (zpravodajství a publicistiky), který by pro šíření využil síť dnešní rodinné Dvojky.
Koncepci, při níž se inspiroval úspěšným příkladem dánského rozhlasu, by Duhan, jak řekl, zvládl, předložit na podzim a od 1. 1. 2012 ji za tři roky zavést do praxe. Stěžejní je přitom „oddělení výroby od stanic“.
Slibuje taky šetřit. Oddělení vnitřního auditu údajně Duhanovi ukázalo, že nejvíc se plýtvá v obslužných útvarech – techniky, správy, autoprovozu. „Do značné míry předražujeme nákup služeb od Radiokomunikací,“ tvrdí prozatímní šéf. Český rozhlas prý od roku 1999 nezměnil zmíněného distributora signálu, přičemž by na vysílání podle Duhana šlo ušetřit až 20 %.
Na přímý dotaz, kolik by propustil lidí, se vymluvil nejdřív na výsledky „personálního auitu“, které nejsou teď k dispozici, pak přímo řekl, že v roce 2015 by měl Český rozhlas zaměstnávat jen 1100 lidí, místo současných zhruba 1500.
Čerstvý radní Pavel Šafařík v čase vymezeném dotazům kritizoval na současném veřejnoprávním rádiu nízkou úroveň zahraničního zpravodajství, pořád tytéž komentátory či absenci pátrací novinařiny, narozdíl třeba od České televize a jejích Reportérů ČT.
„Investigativní žurnalistika v Česku je často odkázána na zdroje nejasného původu z bezpečnostního prostředí,“ podotkl Peter Duhan. Jako příklad dal případ Diag Human, na který si v podání ČT nedávno stěžoval ministr zdravotnictví Heger. Vyzdvihl místo toho rozvíjející se datovou žurnalistiku.
Duhanovi letos bude 66 let, rozhlas provizorně řídí od března 2010. Jak sám řekl, jako syn korektorky se „narodil pod rotačkou“, první z jeho četných mediálních zkušeností měla být zvukař.
Za minulého režimu byl prý „řadový redaktor se všemi ‘výhodami’ nestraníka“, jeho „nebesky čistý“ kádrový profil mu vzápětí po revoluci dovolil v médiích zastávat manažerské pozice (rádio už řídil, v letech 1991 až 1992 vykonával funkci ústředního ředitele Československého rozhlasu).
odkaz  http://www.mediar.cz/duhan-navrhl-pro-cesky-rozhlas-3x3-reditele-4-stanice-a-do-roku-2015-propustit-ctyri-sta-lidi/
Komentáře
[1]29.07.11 09:16:44Ludmila Avramopulosová
Bude se šetřit. V pořadech budou telefonáty, mezitím kvokání, poté hudba z pravěku.Úpadek, který je zejména na ČRo2 a pod kterým je podepsán i p.Duhan bude pokračovat v celém rozhlase. Občas přeladím na regionální stanice, ale i tam dopadne ruka páně D. Rada si nevěděla rady. Nebo jo?

Žádné komentáře:

Okomentovat