úterý 19. července 2011

Předloni odvolaný ředitel Kasík vysoudil na Českém rozhlasu doplatek mzdy


19.07.2011 18:57 - 09. mediální informace -trvalý odkaz

Předloni odvolaný ředitel Kasík vysoudil na Českém rozhlasu doplatek mzdy

18.7.20011 napsal Ondřej Aust na serveru Médiář.cz

Český rozhlas se dopustil porušení práv zaměstnance při ukončení poměru ze strany zaměstnavatele. 
18. 07. 2011 - 15:57
Veřejnoprávní Český rozhlas vyplatil svému bývalému dlouholetému generálnímu řediteli Václavu Kasíkovi téměř 87 tisíc korun jako dosud neuhrazenou část mzdy z října 2009, posledního měsíce, kdy byl v rozhlasu zaměstnaný.
Rozhlas se tím podvolil rozhodnutí soudu, který konstatoval, že Kasíkovi i po jeho odvolání koncem července 2009 náležel až do skončení zaměstnaneckého poměru plat, jaký pobíral jako šéf instituce.
Spor vznikl kvůli tomu, že Rada Českého rozhlasu Kasíka 22. července odvolala z funkce generálního ředitele a poté, co ještě formálně zůstal zaměstnancem rozhlasu, mu nabídla hůře placenou funkci, kterou Kasík odmítl vykonávat. Rozhlasoví radní mu pak nechali za poslední měsíc vyplatit jen mzdu odpovídající této nižší funkci.
Podle verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 2 se tím rozhlas dopustil porušení práv zaměstnance při ukončení poměru ze strany zaměstnavatele.
Tajemníka orchestru dělat nechtěl
Kasík dělal generálního ředitele Českého rozhlasu od roku 1999, od července 2005 mu běžel druhý šestiletý mandát.
Předloni ho však Rada Českého rozhlasu z funkce odstranila s odkazem na chyby v personální politice (Tachecí, Křivka), programové i legislativní problémy stanice pro mladé Wave a hlavně kvůli táhnoucímu se sporu o rekonstrukci sídla rozhlasu na Vinohradské.
Instituce Kasíkovi po odvolání nabídla funkci tajemníka rozhlasového symfonického orchestru, se základní mzdou 28 232 Kč. Tu Kasík odmítl, nepovažoval ji za přiměřenou pracovní náhradu. Jinou nabídku nedostal, a tak v srpnu podal výpověď. Zaměstnancem rozhlasu přestal být k 31. říjnu 2009.
Vzhledem ke Kasíkovu průměrnému výdělku před odvoláním od začátku roku 2009 soud uvažoval, že jeho měsíční mzda by v říjnu toho roku odpovídala 117 467 Kč.
V říjnu 2009 rozhlas Kasíkovi vyplatil 30 631 Kč, odměnu odpovídající funkci tajemníka orchestru, kterou Kasík odmítl. Soud ovšem určil, že bývalému šéfovi náleží ředitelský plat i za poslední měsíc. Zmíněných 86 836 Kč činí rozdíl mezi dvěma výše uvedenými částkami.
Další dva spory běží
S Českým rozhlasem Václav Kasík kvůli svému odvolání vede další dva spory, v nichž ještě nepadly pravomocné rozsudky.
Radní totiž nedokázali odvolání tehdejšího ředitele provést procedurálně správně. Též zpětně změnili usnesení ke Kasíkově odvolání tak, že nedává smysl. A letos v únoru rada přiznala, že Kasíkova pochybení nebyla tak závažná, jak je malovala, než ho připravila o funkci.
Kasík se dnes živí jako PR manažer v chemickém průmyslu, konrétně labskoústecké akciové společnosti CSS, jež patří pod Via Chem Group.
Předtím od března 2010 krátce působil rovněž ve funkci PR manažera na pražském magistrátu, který tehdy vedl Pavel Bém, od května do konce srpna 2010 řídil Českou filharmonii.

Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat