pátek 29. července 2011

Hospodářské noviny


29.07.2011 15:14 - 08. Ohlasy v médiích -trvalý odkaz

Hospodářské noviny

29.7.2011 publikováno na serveru hn.ihned.cz


ODS prohrála, šéfem ČRo je Duhan

Peter Duhan porazil Hanu Hikelovou poměrem hlasů 6:2. ČSSD couvla z dohody, že šéf rozhlasu se zvolí až po řediteli televize.

Když se včera po šesté večer stal ve druhém kole Peter Duhan generálním ředitelem Českého rozhlasu, nemohlo to pro něj být moc velké překvapení. Jak zjistily HN, jeho blízcí spolupracovníci měli od rána informace o tom, že v souboji s Hanou Hikelovou o hlasy devíti radních v prvním kole vyhraje 5:2 a až ve druhém získá potřebných šest hlasů. Nakonec to dopadlo v podstatě přesně tak - nejprve 5:3 a poté 6:2.
"Do hlav radních, do jejich zájmů, do jejich počtů nevidím. Podle mě u nich ale zvítězil zdravý rozum," komentoval později Duhan výsledek.
Přitom ještě ve středu se zdálo, že volba šéfa veřejnoprávního rozhlasu dopadne patem a s výběrem nového ředitele se počká až na to, jak dopadne výběr ředitele vlivnější České televize. Podle informací HN se totiž před pár týdny předseda občanských demokratů a premiér Petr Nečas dohodl se svým protějškem z ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Pakt zněl, že vláda nad rozhlasem bude cenou útěchy pro toho, kdo prohraje boj o televizi.
To, že politici veřejnoprávní média ovlivňují, není tajemství - třeba místopředseda rozhlasové rady Tomáš Ratiborský je přímo členem ODS a kandidoval za ni do Senátu.
Jenže v posledních dnech začal šéf občanských demokratů, kteří po odchodu Ivana Langera nemají nikoho, kdo by se ve světě médií orientoval, zjišťovat, že dohoda s ČSSD tak úplně neplatí. Sobotka, toho času na dovolené, nezvedal premiérovi telefon a do toho se šířily zvěsti, že socialisté - hlavně pak jejich místopředseda Lubomír Zaorálek - se pokoušejí Český rozhlas "ukrást" pro sebe.
Mimochodem Zaorálek stál například za zvolením někdejšího rebela ze Strany zelených Petra Šafaříka do Rady ČRo. HN to potvrdil mediální expert ČSSD, poslanec Ladislav Skopal: "Luboš Zaorálek se za něj zaručil, on nám ho doporučil, když se o radě v červnu hlasovalo ve sněmovně."
To, že z vítězství Petera Duhana má radost hlavně sociální demokracie, je zřejmé i z toho, kdo slovenského rodáka a doposud jen prozatímního ředitele rozhlasu do boje vlastně nominoval. "Oslovil mě pan bývalý radní Jíša," řekl Duhan po svém zvolení. Jíša, který letos zemřel, přitom v minulosti seděl ve firmě právě se znojemským politikem ČSSD Skopalem.
A loni zase Duhan vyšel vstříc námitkám volebního manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka, který si stěžoval, že předvolební průzkumy, jak je dělá Radiožurnál, jsou nevyvážené.
"Že se stal Duhan ředitelem, je hlavně důkaz toho, že v ODS se médiím nikdo nevěnuje. Nečas na to nemá čas," řekl HN jeden z vlivných členů největší vládní strany, jméno si však nepřál uvést.
Jestli může mít někdo další z Duhanova zvolení radost, pak vlivný podnikatel ve světě médií a lobbista Jaroslav Berka. Jeho server Česká media totiž dlouhodobě Duhanovi stranil a šéfka rozhlasové rady Dana Jaklová je Berkova zaměstnankyně. A celou volbu pro Česká média sledoval jejich redaktor Peter Duhan mladší, ředitelův syn.

NOVÝ ŘEDITEL 
Čtyřiašedesátiletý Peter Duhan působil v 70. letech ve Slovenském rozhlasu, v letech 1991 až 1992 byl ústředním ředitelem Československého rozhlasu. Poté odešel do soukromé sféry, ale koncem 90. let se vrátil. Od března 2010 byl pověřen vedením Českého rozhlasu.
FOTO: ČTK
Komentáře
[1]29.07.11 15:32:25Tomáš Němec
Z toho vyplývá, že nějaké změny v Českém rozhlase jsou druhotné. Český rozhlas jako politický experiment.
[2]29.07.11 16:48:15Ludmila Vajďáková
Je mi z toho všeho na nic. V tomto státě si hrají politici na demokracii a ve skutečnosti je tu cenzura. O nějakých změnách ve prospěch posluchačů nemůže být ani řeč. Bude tu změna typu "Dejte lidem chléb a hry" a oni nám dají pokoj. Bohužel, mladá generace nad tím ještě moc nepřemýšlí, takže mají politici s vedením rozhlasu volné ruce. Na nás, trošce konzervativců, jak říkal v Událostech na ČT24 včera po svém zvolení p. Duhan, vůbec nezáleží. Situace je stejně deprimující pro vnímavé a vzdělané lidi, jako byla normalizace v 70. létech minulého století.
[3]29.07.11 21:05:28tlustá
Myslím, že si PD udělal cestičku k TOP 09, tedy potažmo k ODS. Takže všichni se zase poplácali po ramenou a jede se dál. Prosím nenechte se vyprovokovat LK na diskusi na dvojce. Čeká na to!
[4]29.07.11 22:33:21Ludmila Vajďáková
Paní Tlustá, já jsem to asi nevydržela a LK jsem odpověděla. V Lidových novinách jsem se ale také dočetla, že PD inklinuje k ČSSD a o jeho zvolení se postaral poslanec Zaorálek. Ale stejně je to všechno jedna banda.
[5]30.07.11 06:08:20tlustá
Máte pravdu paní Vajďáková, mezi těmi bandity si nevybereme. Přesto si myslím, že PD je realista a když vidí, co zde tzv. vládne, tak si vybral tu svoji koalici, která se vůči rozumu přehlasuje v těch největších absurditách. Tudíž může ta zvěrstva nerušeně v Českém rozhlase páchat, JO je ten správný hrobař rád vypomůže, pokud jde ještě dál prznit na té jeho dvojce. KLaka stále kope kolem sebe. Proto mě napadlo ji nechat v osamění. Ale rozumím všem, které zvedla ze židle a napsali ji.Zvláštní dopis věnuji někdy JO. Ten mne urazil odpovědí, vysmál se mi a to nemohu nechat bez odpovědi.
[6]30.07.11 13:59:18Šťovíčková
Vážení příznivci ČRo 2 Prahy,stačí se podívat na foto PD z Hospodářských novin,je napnut až k prasknutí.Ten obličej vypovídá o všem.Já bych řekla zlý člověk.
[7]30.07.11 20:26:50Stanislav Studenec
Zdravím všechny příznivce ČRo 2 - Prahy. Až dosud jsem hodnotil změny v ČRo neutrálně, plány pana Duhana ale hodnotím z hlediska většiny posluchačů dost negativně a myslím, že ČRo ubude mnoho posluchačů a hodně jich bude mít v programu zmatek. Pojďme k Praze. Zatímco dosud se jednalo u Dvojky spíše o "drobné změny", tak nyní prakticky dochází ke konci programu Prahy. Spojením s regionálními studii zanikne na Praze i regionálních stanicích mnoho výborných formátů. Oprávněné stesky posluchačů, že neslyší své oblíbené moderátory, mají málo dramatizací, pořadů pro děti, zábavných pořadů, dokumentárních pořadů apod. se naplní, nebude, kde je vysílat. Jistě, bude mnoho nových formátů, ale nevím, nevím.
[8]31.07.11 08:31:09Jana
Vážený pane Studenče, taky jsem to tak přečetla. Takže blíží se konec i Dvojky, když Praha zanikla už dříve. Zajímavé, že je to tak "zamaskováno" v prohlášení pana Duhana, že si toho diskutující na webu ČRo zatím nevšimli. Kam si půjdou stěžovat posluchači Dvojky, až ani tato tady nebude? Škoda, že Váš průzkum šel do ztracena... a vlastně nic nepřinesl.
[9]31.07.11 08:47:43Tomáš Němec
Paní Jano, kdyby Ostrá dvojka skončila, nijak by mi to nemrzelo. Zvolením pana Duhana je jasné, že Praha už zůstane v propadlišti dějin. Ostrá dvojka je opravdu hrůzná směsice všeho možného. Asi to byl účel. My jsme se za Prahu postavili dost jasně, ale bylo nás málo. Před třemi lety se proti změnám na Radiožurnálu postavilo 10 tisíc lidí, ale také to bylo málo. Z Českého rozhlasu se stává soukromý podnik za peníze všech. Pan Studenec, který tady nyní pláče, tomu napomohl.
[10]31.07.11 12:42:33Jana
Za dvojkou plakat nebudu, vždyť ji téměř neposlouchám, jenom vybrané pořady. To byla otázka pro ty posluchače, kteří současný paskvil poslouchají a chválí, chválí, chválí....až je to divné, až se mi zdá, že jsou možná placeni současným vedením. Ale je mi líto těch kvalitních pořadů, které produkuje Praha i regionální stanice, to dá rozum, že se všechny do vysílání jedné stanice nevejdou. Tak se bude vylučovat, prosívat. Co na to řeknou posluchači Brna, kam přeladí, jeden skalní se už vyjádřil, že když jim šáhnou na Brno, tak to bude konec pana PD. Bláhový to posluchač. Všichni jsme byli bláhoví, když jsme si mysleli, že prorazíme hlavou zeď. Je mi z toho smutno stejně jako na začátku letošního měsíce února.

Žádné komentáře:

Okomentovat