neděle 17. července 2011

Jak to chodí v Českém rozhlase - úryvek z článku


17.07.2011 17:57 - 09. mediální informace -trvalý odkaz

Jak to chodí v Českém rozhlase - úryvek z článku

17.7.2011 napsala Irena Ryšánková pro Prvnízprávy.cz

Obě veřejnoprávní instituce bojují o generálního ředitele.  Rozhlasová rada bude volit 28. července, televizní  asi 21. září. Jména kandidátů se zjevují a zapadají, nad některými se směju, protože vím, že je to venkoncem nesmysl.  U některých se děsím, protože jsou to chorobně ctižádostiví jedinci a u některých si říkám, že by to, koneckonců, nemuselo být špatné. Uvidíme, co Rady, nedávno dovolené. To, že jsou rady volené politicky,  mi ani tak nevadí, protože politika určuje i volbu starostů, předsedů NKÚ a dalších orgánů veřejné moci. Ale sledovat  jednání stávajících rad bylo opravdu utrpení.  Chápu, že od sněmovny nemůžeme apriori očekávat zvolení nějaké aristokracie vzdělání či ducha, ani noblesy chování, ale přece jen… Všechno má  či by mělo mít své meze.

Uchazečům o post televizního či rozhlasového samce alfa bych doporučila pustit si některá jednání rad. Nahlas. A pozorně poslouchat. Třeba se  dozví, že některý notář je notářovitější, než jiný a že ředitele  je třeba kopat a uštvat, protože jinak by nám  obarvený vlas tak nezářil.

Kdysi štvaný Václav Kasík stejně nenápadně, jako dělal ředitele, bojuje proti lžím a sprostotě radních, kteří ho připravili o křeslo ředitele rozhlasu. Dvě vítězství v dlouhé řadě právních bitev už vyhrál. V prvním rozhodnutí Nejvyšší správní soud potvrdil, že Rada Českého rozhlasu je orgánem veřejné moci, který má právo vydávat správní rozhodnutí – nezpochybnil svou věcnou příslušnost k projednání Kasíkovy žaloby na neplatnost svého odvolání. Zvrátil názor Městského správního soudu, že ač bylo rozhodnutí č 80/09 a 84/09 chybná, „nejde s tím už nic dělat“. Městskému správnímu soudu nezbude, než v opravném rozsudku konstatovat, že když rozhodnutí správního orgánu odporuje zákonu, je neplatné – a to od samého počátku. Nebylo ani kvalifikované, ani odůvodněné v souladu se zákonem, aby bylo možné jej přezkoumat. Nepřezkoumatelné rozhodnutí je neplatné rozhodnutí. Tolik listina práv a svobod. Neplatné od samého počátku (nulitní) znamená, že   rozhlas měl skoro dva roky dva ředitele. Jednoho právoplatně zvoleného, neprávoplatně a tudíž neplatně odvolaného - Kasíka. Druhého bývalého, který byl většinu svého funkčního období v péči lékařů-specialistů v domě v parku či v pracovní neschopnosti, a který byl neprávoplatně zvolen, pak se sám vzdal funkce „ze zdravotních důvodů“ a Rada mu vyplatila necelé dva miliony odstupného (za co?) - Medka.  Třetího  prozatímního - Duhana. I tento ředitel byl do konce mandátu Václava Kasíka neprávoplatně jmenován a všechny jeho kroky budou moci být zpochybněny od samého počátku. Václav Kasík byl podruhé zvolen 25. května 2005 na šest let. Mandát mu skončil 25. května 2011.  Čtvrtého ředitele bude mít díky ignorování zákonů Radou toho budoucího, pokud ho Rada nyní zvolí (musí se najít šest členů se stejným názorem). Ten si svými rozhodnutími už může být jistý, ale nemůže si být jistý rozhodnutími, které učinili jeho předchůdci od 22. července 2009 do 25. května 2011… Prostě guláš, za který nese odpovědnost Rada. Kdokoliv, kdo napadne tato rozhodnutí, neboť ho poškodila, bude mít pravdu.

V každém případě bude Český rozhlas doplácet Václavu Kasíkovi plat včetně všech funkčních požitků do konce funkčního období, tedy od 22. července 2009, kdy byl odvolán v rozporu se zákonem, do 25. května 2011, kdy mu skončil mandát. Měsíčně bratru 114 000 Kč. Celkem 21 platů, což činí „baj voko“ tři miliony.  Prozatím rozhlas vyplatil na základě rozhodnutí soudu částku 83 000 Kč, což je druhé Kasíkovo právní vítězství - občasnkoprávní. Soud uznal Kasíkův nárok na ředitelskou mzdu z výpovědi a Český rozhlas se neodvolal, ale zaplatil doplatek, prozatím za jeden a čtvrt měsíce. Zaplatil i Kasíkova právníka. Nyní se bude rozhodovat u správního soudu o neplatnosti odvolání a u občanskoprávního soudu o neplatnosti výpovědi. A pak o náhradách. Škodou vzniklou vinou Rady pak bude plat a odstupné Medka a plat Duhana do května 2011, náklady na právní zastoupení obou stran u správních soudů. Škodou vzniklou z viny Medkovy a Duhanovy bude občanskoprávní spor o náhradu mzdy a jeho náklady.

Spravedlnost má dlouhé prsty a nikoliv dlouhé vedení, jako rozhlasoví radní. Hlupáky  iu křivé dostihne. Smůlou je, že v Česku účinkuje spravedlnost pomalu. Sprostota a lži ovšem nezaručují nikomu beztrestnost, zvláště ve veřejné funkci. Odpovědnost radní pocítí, neboť tím, že správní soud konstatoval, že rozhodnutí Rady je správním rozhodnutím, nastupuje odpovědnost osob, definovaná správním právem a trestním právem. Tím, že uznal soud i pracovněprávní nároky, nastupuje odpovědnost statutárních zástupců organizace – v plném rozsahu. Oba dosavadní pravoplatné rozsudky jsou precedenční, protože definují právní postavení Rady ČRo, ale i Rady ČT a Rady ČTK (RRTV a Rada ČTÚ jsou orgány státní správy rovnou z příslušných zákonů, které jejich činnost upravují – u „malých“ rad byly pochybnosti…).

Už jednou Česko takovou soudní při zažilo. Když vláda odvolala v rozporu se zákonem po prohrané arbitráži s Lauderem členy RRTV a část radních se domáhala svých nároků u soudu. Petr Štěpánek a ostatní svou při také vyhráli, stát jim doplácel každému přibližně také tři miliony. Za chyby se platí, i když na to občas někteří zapomínají, když ty chyby dělají.

Pro Prvnizpravy.cz
Irena Ryšánková


Komentáře
[1]17.07.11 19:06:09Mirek Tengler
Je mi opravdu smutno z toho, jak trestuhodně neprofesionální máme Radu Českého rozhlasu. A to slovo "trestuhodně" bych rád zdůraznil. Každý radní by měl nést za své hlasování přímou osobní odpovědnost před zákonem, včetně uhrazení případných škod, kterých se svým konáním dopustil. To byste pak viděli úprk politiků III.kategorie pryč ze všech mediálních rad. Na uprázděná místa by se pak konečně dostali profesionálové, nebo lidé, kteří pro (v tomto případě ) rozhlas žijí a dýchají. Dokud však budou na svých místech sedět veřejnosti nezodpovědní jedinci, které v podstatě není možné odvolat - protože sněmovna na to nemá čas - tak se situace nezmění, a jakákoli budoucí rada může sobě podřízené instituci kdykoli naflákat škody v řádech miliónů. V našem konkrétním případě bych byl jednoznačně proto, aby škody, které vznikly nezákonným odvoláním pana Kasíka, uhradili ti radní, kteří pro tento chybný krok hlasovali. A do poslední koruny .....
[2]17.07.11 21:25:06Jarka Lažová
Bože, to už snad není ani Absurdistán, my pěšáci můžeme akorát zcvaknout kramfleky, bez řečí si nechat sedřít záda dalšími daněmi, aby se republika ještě víc nezadlužila a tady se beztrestně vyhazují miliony. Jen rozhlas chtělo by se říct, bože to jsem se zase navečer naštvala, ještě si pustím oduševnělou znělku, mikroforum a prístroj prohodím oknem.
[3]17.07.11 23:33:52Ludmila Vajďáková
Přesně, jak píše pan Tengler, za chyby měli platit jednotliví radní, který udělají chybu a ne daňoví poplatníci, jak je to v tomto státě obvyklé. Dokud nebudou odpovědní jednotlivci, nic se tu nezmění. A my obyčejní, jen jako stádo ovcí, jdeme dál za tou tlupou. Je mi z toho smutno.
[4]17.07.11 23:40:59Šťovíčková
Souhlasím s Vámi pane Tenglere,bohužel takhle to dnes běžně chodí.Ti nahoře o všem rozhodují,ale za nic nezodpovídají.A nám se stále zvyšují daně,my ty jejich špatná a velkorysá rozhodnutí musíme uhradit .Já bych politikům nedala plat vyšší než padesát tisic korun, to bychom viděli co by jich odešlo.Ti, co by zůstali,ti by byli správní.Současné vedení ČRo 2 Prahy nemá moji důvěru.Jsem s dnešním vysíláním naprosto nespokojená.Nezajímá mě bulvární vysílání,které má na svědomí pan Duhan a jeho pravá ruka JO.
[5]19.07.11 09:28:01Ludmila Avramopulosová
No a po "výběrovém" řízení se zjistí, že je též neprávoplatné, jelikož při vybírání kandidátů byli radní nekompletní, a nově zvolený ředitel může ev. odejít se zlatým padákem, atd. atd. Dopisy na doplnění se odesílají v časovém presu, takže kdopak asi bude zvolen,že? To fakt není ani kocourkov, ale šííílený Absurdistán.A Rada bude fungovat dál a dál může beztrestně páchat nepravosti. ONI přeci za případné průšvihy nejsou snad ani odpovědní. Ale proč tam tedy jsou, to je mi stále záhadou. Zřejmě to je příjemné místečko. Možná radost z moci, možná dobrá sesle. Jenže pravověrní rozhlasáci to rozhodně nejsou.Možná ani Český rozhlas neposlouchají. Ale rádi o něm rozhodují. A když mají odpovědět na přímé otázky....no však jsme si v některých odpovědích a neodpovědích mohli zde na stránkách pana Němce počíst.

Žádné komentáře:

Okomentovat