čtvrtek 5. května 2011

Do mediálních rad míří stejné tváře


05.05.2011 15:57 - 09. mediální informace -trvalý odkaz

Do mediálních rad míří stejné tváře

Lidovky.cz, 4. května 2011

Fibingerová, Baumruk. Do rad míří stejné tváře

4. května 2011  18:01
PRAHA - Kontrola veřejnoprávních médií by mohla být po řadě měsíců úplná. Poslanci mají šanci vybrat nové členy Rady Českého rozhlasu a České televize mezi nejméně třiapadesáti kandidáty. LN přináší částečný seznam osobností, které budou o křeslo v radách usilovat.
Do rad se tlačí stejné tváře V úterý skončil termín, dokdy mohly veřejné organizace a společenská sdružení navrhovat své kandidáty. Podle informací volebního výboru sněmovny, který volbu zajišťuje, se do včerejška sešlo 22 návrhů na členy Rady ČT, 18 lidí pak organizace navrhly do Rady Čro.
"Zatím ovšem  nemáme všechny návrhy. Nejméně 13  jich ještě leží v podatelně sněmovny. Navíc návrhy zaslané poštou mohou přijít až v dalších dnech," řekla LN tajemnice volebního výboru Věra Bížová. Předseda výboru Václav Mencl (ODS) proto včera odmítal neúplný seznam dosud přihlášených kandidátů zveřejnit.

LN se však podařilo alespoň část jmen, která jednotlivé organizace navrhují, získat. Řada z nich přitom není vůbec překvapivá, protože se v nominacích objevují opakovaně - třeba bývalá mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková, bývalý radní Dobromil Dvořák či exředitel Národní knihovny Pavel Hazuka.
O křeslo v Radě ČT také znovu usiluje její současný předseda Jiří Baumruk a dvě radní Helena Fibingerová či Alena Svobodová, kterým končí funkce v červnu.
Bez rady není ředitel
Obě rady, které mají kontrolovat a dohlížet na fungování veřejnoprávního rozhlasu a televize, jsou přitom neúplné už měsíce. Sněmovna o jejich doplnění hlasovala už několikrát, nikdy  ale neodhlasovala dostatečný počet nových členů.
Českému rozhlasu navíc kvůli neúplné radě už přes rok chybí nový generální ředitel, jehož volba se už několikrát odložila. Rozhlas tak dočasně vede Peter Duhan, poté co ředitel Richard Medek loni v únoru na svou funkci rezignoval.
Rada ČRo má v současné době místo plných devíti jen pět členů. Na zvolení generálního ředitele přitom potřebuje alespoň šest hlasů. Šestého radního Milana Badala zvolili poslanci loni v prosinci. Volba ředitele se pak odsouvala kvůli nemoci místopředsedy Ladislava Jíši. Ten letos v březnu zemřel.
Radě ČT dlouhodobě chybí pouze jediný člen z patnácti. Poslanci ale musí dovolit nové radní místo tří, kterým končí funkční období v červnu. V průběhu roku pak má skončit i Janu Brandejsovi.



Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat