středa 4. května 2011

Václav Hradecký, vedoucí oddělení výzkumu a analytiky Českého rozhlasu odpověděl na otázky posluchačky Ludmily Avramopulosové - 2. část


04.05.2011 14:54 - 05. Dopisy posluchačů vedení ČRo -trvalý odkaz

Václav Hradecký, vedoucí oddělení výzkumu a analytiky Českého rozhlasu odpověděl na otázky posluchačky Ludmily Avramopulosové - 2. část

12. dubna 2011

posluchačka Ludmila Avramopulosová se zeptala 11. dubna 2011:

Děkuji za odpověď pane Hradecký,
 tak vidím, že se na průzkumy dá opravdu dívat různě. Podle mě, posluchači,  kteří nezaznamenali změnu byli opravdu hluší či tuto stanici neposlouchají,  Váš výklad je ovšem takový, aby bylo vše k pozitivnímu posunu. Ale jak posluchač může hodnotit něco, co nezná - lepší/stejný/horší, když  jsem před tím pravděpodobně vůbec neposlouchal? To mi je stále záhadou.  Protože ten, kdo PRAHU poslouchal a pustil si ji v únoru v jakoukoli dobu,  MUSEL nutně změnu zaznamenat, protože bohužel ty šílené znělky, neustále  upoutávky se opravdu přeslechnout nedají.   O to přeci panu Ostrému koneckonců  šlo. Už minimálně proto, že z Prahy se rázem stala Dvojka (pořád a pořád mi  to připomíná máslo dvojku = horší kvalita).
   Bohužel tak nízkou úroveň a pokleslost vysílání za posledních 20 let Praha  neměla.   Proč si myslíte vznik bouře na webových stránkách?   To za celou dobu, co Praha existuje,   nebylo.   Vám se to nezdá divné? Tedy se podruhé ptám, proč  výzkum není veden tam, kde by opravdu veden být měl - tedy v týdeníku  Rozhlas a na webových stránkách Rozhlasu.
  A prosím my jsme POSLUCHAČI.
  Mj. osobní otázka - Vám se současné programové schéma a programy vč. znělek  a upoutávek líbí???
 Zdraví
 Ludmila Avramopulosová
11. dubna 2011
?      ?
?      ?
Václav Hradecký odpověděl   12. dubna 2011 :

 Vážená paní Avramopulosová,
dotaz, jestli je něco lepší, stejné, horší než dřív, nemusí být vázán na  povědomí o konkrétní změně. Je běžné, že člověk má pocit, že se něco  zhoršuje, zlepšuje nebo je stále stejné, aniž by zaznamenal, že k určitému  datu se něco stalo. Co se mi líbí nebo nelíbí,   je moje subjektivní  záležitost - to není ani pro rozhlas podstatné, protože moje role zde je v  něčem jiném. Osobně se mi řada programů nelíbí nebo mne nezajímá, ale to   prostě (pokud nenarazím na profesionální chyby) beru tak, že je to míněno  pro jinak naladěného příjemce. Týdeník Rozhlas se, pokud vím, změnou  programu ČRo2 na svých stránkách zabýval, ale pro průzkum není vhodný,   protože jeho odběratelé nereprezentují celé názorové spektrum publika ČRo2,  jen jeho poměrně vyhraněnou část. Stejně tak anketa na webových stránkách   není ideální, protože její přispěvatelé obvykle představují určitou  vyhraněnou skupinu -   to už je dáno jejich samovýběrem. Průzkum, o který se  snažíme, je postaven tak, aby soubor dotazovaných v hlavních  charakteristikách odpovídal celku publika stanice (demografie a obvyklé  poslechové chování tak, jak ho známe z jiných reprezentativních výzkumů,  např. Radio Projektu)   tzn. aby obsahoval názory i těch posluchačů, kteří by  se sami od sebe ankety nezúčastnili (např. proto, že lidé pozitivně naladění  nemají silný osobní důvod někde vystupovat). Vedle posluchačů s radikálním  názorem tvoří totiž publikum i řada jiných a ve výzkumu jde o to postihnout  celek.

Děkuji Vám za Váš zájem o rozhlas.
 S pozdravem
 Václav Hradecký
12. dubna 2011
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat