úterý 22. února 2011

Dopis šéfredaktorovi ČRo2 a generálnímu řediteli ČRo - 8.část


22.02.2011 10:58 - 05. Dopisy posluchačů vedení ČRo -trvalý odkaz

Dopis šéfredaktorovi ČRo2 a generálnímu řediteli ČRo - 8.část

napsal Radek Svoboda, 21.2.2011

Dalším „cílem“ je pořad Meteor, které pod vedením pánů Josefa Kleibla a později Ivo Budila dosahovaly úrovně, která později nebyla udržena a poněkud sklouzává k jisté povrchnosti – ostatně lze srovnávat, Meteory pana Budila je možné slyšet i na internetových stránkách ČRo, kde jsou zpětně dostupné až do roku 2005. K panu redaktorovi Marku Janáčovi směřuje také moje výhrada ze strany seriálu Válečný dekameron, který byl nedávno z části opět použit – tentokrát právě ve vysílání Meteoru. Onen seriál je k možné najít mj. zde –
– například již 2. díl „Válečná věda a technika, kapitola první: letectví“ obsahuje (zhruba v čase 05:35) poměrně zajímavou informaci, že „Američané v roce 1940 obohatili letectví o další novinku. Jejich dopravní letadlo Dakota DC‑3 bylo prvním, které vyrovnávalo tlak v kabinách. To přineslo pohodlí cestujícím a umožnilo, aby letadla létala ve větších výškách než dosud.“ Bohužel ale letoun Douglas DC-3 (původně známý jako Douglas DST, který Američané za války vyráběli pod vojenským označením C‑47 a C‑53 a které Britové během války používali pod asi nejznámějším jménem tohoto letounu, totiž jako Dakota) nikdy neměl přetlakovou kabinu – jak si ostatně lze poměrně snadno v literatuře ověřit. Navíc DC‑3 vznikl již dlouho před válkou, prvně se vznesl do vzduchu již 17. prosince 1935. Ale první letoun s přetlakovou kabinou, zavedený do sériové výroby a nasazený na linkách, byl čtyřmotorový Boeing 307 Stratoliner – na pravidelné dopravní linky se dostal skutečně v roce 1940, ovšem poprvé byl ve vzduchu již na Silvestra 1938 (po pravdě řečeno ovšem dopravní Boeing 307 má s „urychlením technického vývoje díky druhé světové válce“ pramálo společného ; podobně lze jisté výhrady vznést kupříkladu i k 4. dílu Válečného dekameronu, věnovanému vývoji atomové pumy – zejména v případě německého vývoje by věrohodnosti a kvalitě pořadu přispělo, kdyby se vedle historiků k celé problematice vyjádřil i nějaký fyzik ).
Poslední moje výhrada, ovšem nikoli výhrada nejmenší, je k byť jen občasným, nicméně ve veřejnoprávním médiu naprosto přijatelným zmínkám (doufejme, že ne prezentování) vysloveně pseudovědeckých přístupů. Do veřejnoprávního rozhlasu zcela nepochybně nepatří ani astrologie, scientologie, ani jakékoli horoskopy či cokoli podobného – ba dokonce ani numerologie. (Byť je pravda, že již řadu let v ČRo 2 nemá – ano, svého času měla – pořad numeroložka a psychoterapeutka RNDr. Jana Tamchynová, zabývající se mj. alternativní léčbou ; s jistou skepsí a sarkasmem se ovšem skorem můžeme pídit po tom, kde že snad lze získat titul RNDr. v oboru numerologie. ) Se značným překvapením a jistým rozčarováním jsem ovšem právě v pondělí 31. ledna 2011 v ranním vysílání zaznamenal telefonát moderátora numeroložce paní Tamchynové (v pondělním ranním vysílání tato zajímavost zazněla v čase kolem 08:18). Bohužel v do značné míry obdobném duchu se rovněž neslo v týdnu od 7. února dopolední vysílání krátce před 11. hodinou, kde dostala prostor paní doktorka Marie Kramaříková (pouze předpokládám, že jde o Paed. Dr. Marii Kramaříkovou). Tady skutečně mohu jedině vyjádřit značnou nevoli – toto si snad může dovolit komerční stanice, ovšem nikoli veřejnoprávní Český rozhlas. Podobné zvláštnosti ve vysílání by zasloužily jediné ocenění – a to kandidaturu na Bludný balvan, známé a populární ocenění udělované Českým klubem skeptiků Sisyfos. Oproti numerologii bych mnohem spíše dal přednost rozhovoru například s někým ze Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů, nepochybně by to bylo mnohem přínosnější.

klikni - 9.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat