úterý 22. února 2011

Dopis šéfredaktorovi ČRo2 a generálnímu řediteli ČRo - 9. část


22.02.2011 11:01 - 05. Dopisy posluchačů vedení ČRo -trvalý odkaz

Dopis šéfredaktorovi ČRo2 a generálnímu řediteli ČRo - 9. část

napsal Radek Svoboda, 21.2.2011

Sice poznamenám, že lidé se s pověrami střetávají nejspíše od nepaměti a je snad dokonce možné, že jimi nejsme postiženi více než generace předcházející, nicméně i tento stav nelze pokládat za uspokojivý – naopak, bojovat proti pověrám je nutné stále, i v 21. století. Stav relativně nedávný ostatně je možno ilustrovat citací z knihy Alberta Schweitzera Lidé v pralesích, kterou snad čistě jen pro odlehčení lze přidat:

■      ■
Černoši se živě zajímají o jednoho evropského kouzelníka, cestujícího podél celého západního pobřeží a pořádajícího svá představení také v Kap Lopezu. Zařídil si též poradní hodiny, ve kterých černochům za jistou odměnu prorokuje budoucnost a vykládá jim o ztracených předmětech. Doposud znali pouze ti černoši, kteří čtou evropské noviny, bujnou moderní pověrčivost bělochů. Jak často již se mne vyptávali „intelektuálové“ na význam všech těch inserátů jasnovidek a věštkyň evropských hlavních měst! A nyní vysílá ta evropská pověrčivost své zástupce dokonce k černochům!
Jak se musíme nyní stydět před těmi domorodci, proti jejichž pověrám jsme tolik bojovali!
„Vždyť běloši mají také své kouzelníky,“ vykládá mi jeden z domorodců. „Pročpak nám to misionáři tajili a proč ty jsi nám o tom nic neřekl?“
Vítězné tažení evropské pověrčivosti do kolonií je událostí dalekého významu. Naše duševní autorita, kterou válka beztak již značně otřásla, utrpěla novou strašnou ránu. Rozumní domorodci se pohoršují nad tím, že u nás ještě žije pověra; pohanská pověra pak triumfuje, vítajíc nečekaného spojence, který přichází přes moře na pomoc.
Řemeslná evropská pověrčivost záhy počíná černochy vykořisťovat. Domorodci našeho území, mezi nimi i ošetřovatelé nemocnice, obdrželi prospekt od Roxroy Studios, 42, Emmastraat v Haagu. Mají zaslat s přílohou padesáti franků několik svých vlasů a udat den narození, aby jim podle toho mohl být sestaven horoskop a zaslán talisman Ki-Magi, odpovídající jejich znamení v zvěrokruhu. V odpovědi mají uvést, přejí-li si talisman pro úspěch v obchodu, nebo pro štěstí v lásce, nebo pro dobré zdraví, či pro štěstí ve hře. Nabízí se jim také talisman, který slibuje úspěch ve všech oborech. Je ovšem mnohem dražší než ostatní.
■      ■


            Se srdečným pozdravem,
                                               Radek Svoboda
Komentáře
[1]22.02.11 12:49:10Jana Lešková - 
Tedy pane Svobodo, klobouk dolů. Jana
[2]22.02.11 13:13:25Jarka Lažová - 
Opravdu úžasný elaborát, hluboce smekám, jenže mám oprávěnou obavu, že skončí tam, kde jsou už bez odezvy uloženy všechny naše stesky a výhrady. I přes to Vám mnohokrát děkuji.
[3]22.02.11 14:33:54Jana Pavelková - 
Snad je ještě naděje, odpověděl mi na můj mejl redaktor, který vedl rozhovor s p. Ostrým pro RTA. Jestli máte zájem, odpovězte mi na tento komentář.
[4]22.02.11 15:25:22Ludmila Vajďáková - 
Dobrý den pane Svobodo, děkuji za výstižný popis situace ve vysílání ČRo2. Lépe bych to neuměla a dalo Vám to určitě hodně práce. Kéž se tím bude pan Ostrý inspirovat a nezapadne to, jako kritické připomínky ostatních posluchačů. Ještě jednou děkuji a přeji Vám hodně zdaru.
[5]22.02.11 15:37:59Radek Svoboda
Re: (paní Jana Pavelková) - Dobrý den přeji, nejsem si zcela jistý, zda-li je Váš příspěvek směřován na mne, či na pana Němce. V prvním případě Vám zasílám e-mail (pardon, ale svoji emailovou adresu nerad umisťuji přímo na internet - nemaje v oblibě "spam"). :-) Se srdečným pozdravem, Radek Svoboda
[6]22.02.11 15:47:06Tomáš Němec - www
Pane Svobodo, paní Pavelková se mi ozvala na zdejší e-mail. Pokud bude chtít něco vložit na blog, možná by to mohla zkonzultovat s vámi, protože máte dobrý přehled o situaci. Jinak, paní Pavelková - jak jsem napsal v mailu: Co pošlete, to vložím na blog. Tomáš Němec

Žádné komentáře:

Okomentovat