neděle 3. dubna 2011

Dopis Radě Českého rozhlasu


03.04.2011 15:31 - 05. Dopisy posluchačů vedení ČRo -trvalý odkaz

Dopis Radě Českého rozhlasu

napsala paní Ludmila Vajďáková 28. 3. 2011 prostřednictvím e-mailu
Dobrý den,
       už to budou dva měsíce od začátku nového vysílacího schématu ČRo2 Praha a chci Vás upozornit, že ani po této době nejsem s vysíláním spokojená a neodpovídá kodexu pro veřejnoprávní vysílání. Moje poslouchání ČRo2 se "scvrklo" na dvě hodiny denně a to jsem poslouchala tuto stanici od svých dětských let až do 31.1.2011 téměř nepřetržitě.
      Obracím se proto znovu na Vás, na Radu vysílání Českého rozhlasu,  s vyjádřením ohledně nového vysílacího schématu ČRo2 Praha.  K vysílacímu schématu se vyjadřuji stejně jako mnoho dalších posluchačů i prostřednictvím internetových stránek této stanice, ale protože nabývám dojmu bezmocnosti, že se nikdo našimi připomínkami či náměty seriozně nezabývá,  přistoupila jsem k tomuto kroku již po druhé a budu psát neustále,  přestože jste mi odepsali, že nemáte pravomoce zasáhnout do vysílání veřejnoprávního rozhlasu.  Navíc forma diskuse na internetových stránkách ČRo2 Praha byla změněna účelově, aby nebyla možnost kontroly nesouhlasných projevů ze strany posluchačů.  Je to velmi smutné a zavání to totalitními praktikami.  Každý diskusní příspěvek je cenzurován a může ho kdykoliv programátor vyřadit i bezdůvodně.  
   Myslím si, že pravomoce určitě máte, jinak Rada vysílání ČRo neplní svůj účel.

1. Název stanice
     Z jakého důvodu se stanice Praha, která má dlouholetou tradici a přežila i Hitlera a komunistickou totalitu, najednou musí jmenovat Dvojka?  Odůvodnění, že  lidi pletl název Praha jako regionální, je nepřijatelné, protože naprostá většina lidí České republiky ví, o jakou stanici se jedná,  zvlášť když znělka stanice měla Smetanův Vyšehrad. Vůbec to nevadí ani Moravákům  (pocházím ze Zlína), jak se nám to snaží podsouvat vedení ČRo2.  Naopak Dvojka je naprosto nevhodný název pro stanici, která se snaží být tou nejlepší.  Do 31.1.2011 jsem byla hrdá nejen na název stanice Praha,  ale i na program, bohužel dnes skoro po  měsíci nevydržím tuto stanici poslouchat víc jak dvě hodiny denně.

2. Upoutávky
     Nové upoutávky jsou vhodné pro soukromé rádio, ale stanici, kterou si platíme, i my posluchači, zákonným poplatkem, jen znevěrohodňují.  Proto by bylo vhodné, abyste se zasadili prostřednictvím námi zvolených zástupců v parlamentu o to, aby byly poplatky ČRo zrušeny.  Nechci platit stanici, která názory posluchačů nebere na vědomí, ze svých peněz. Ať jsou poplatky přesně rozděleny na placení  přenosu radiových vln a poslech pořadů a jsou placeny ze státního rozpočtu, kde  plynou peníze daňových poplatníků.

3. Program
     Pan Ostrý neustále tvrdí, že nové programové schéma je již "usazené" a je nadmíru spokojen. Dokonce tvrdí, že připomínky k novému schématu byly jen první tři dny a že někdo zneužívá jeho jména v diskusi. Toto se nezakládá na pravdě, denně jsem na internetových stránkách ČRo2 a jen jednou tam bylo jeho jméno zneužito a to 9.2.2011, ale to už nás pan Ostrý o tom poučil. Od té doby, ale vlastně celou dobu od prvního vysílání nového schématu,  je diskuse (kromě té  jedné) vedená na úrovni a posluchači zcela jasně a konkrétně požadují navrácení vysílání programového schématu před 31.1.2011.  Za ty dva měsíce nám pan Ostrý předložil nějaké údaje o pochybných výsledcích ankety, kde je údajně 86% posluchačů spokojeno s vysíláním. Proč nejsou ti spokojení posluchači vidět v diskusi na internetu a jak se ta anketa vůbec provádí. Vysvětlení v článku PhDr. Václava Hradeckého ze 17.2.2011 "Posluchači hodnotili vysílání Dvojky jako spíše „pohodovější“ než dříve vnímá vysílání 90% respondentů (87%)", je docela  podivné, protože byl vybrán stejný vzorek posluchačů jako v hodnocení předchozím, tudíž hodnocení není objektivní.

     Nejvíc se ale vedení ČRo2 zpronevěřilo vůči dětským posluchačům zrušení  některých pořadů, jako např. Periskop, Polštářek a jinou programovou skladbou Domina. Děti se samy ještě vyjádřit neumí, a proto by mělo vedení víc naslouchat rodičům, kteří se vyjadřují prostřednictvím internetu.  Je trestuhodné, že veřejnoprávní rozhlas se nezabývá programovou kvalitou pro děti, které jsou potenciálními posluchači v dospělém věku. Vím to z vlastní zkušenosti, kdy v naší rodině jsme poslouchali stanici Praha i za mého dětství a mělo to určitě vliv i na mně.
     Nechápu, pro koho je program tvořený. Někdy slyším od pana Ostrého, že je pro starší věkovou skupinu, jindy pro rodinu. Ale podle diskuse na internetu je programové schéma nepřijatelné pro většinu posluchačů všech věkových skupin. Taky jsem si myslela, že se vysílání "usadí", ale nejde to. Kam se poděly ty inteligentní pořady, na které se člověk těšil. Nyní dopolední vysílání Je jaká je, se nedá poslouchat, je to jen bezzubé tlachání přerušované neustálými telefonáty nebo písničkami, které se neobměňují. Jak má rozhlas přilákat mladé  lidi, když tam dávají písně 40 let staré. Mám ráda i nové písničky mladých  zpěváků a určitě nejsem sama.
     Také jsem měla ráda Prahu kvůli tomu, že tam bylo vysíláno hodně mluveného slova nebo původních rozhlasových her. Ty už "někam" zmizely, je jich jako šafránu. Týdenní vysílání ČRo2 se zjednodušilo na kontaktní pořady s posluchači, kterých je nadmíru a ztrácí se kvalita a kultivovanost dřívějšího vysílání. Vše bylo podrobně vystiženo a popsáno v dopise ing. Dragounové na vedení Ćeského rozhlasu ze dne 3.3.2011.

     Prostě jedním slovem ČRo PRAHA to bylo něco, co jsme jinde nenašli. Byla to značka, kterou jsme si měli chránit. Kolik značkových výrobků v naší republice zbylo a už i z té Prahy se stala další komerční stanice, která není ničím originální a to dobré, co měla, vedení ČRo2 zničilo.

     Dalo by se toho napsat víc, ale možná by bylo lepší si přečíst na internetových stránkách ČRo2 připomínky ostatních posluchačů, aby to nebylo ode mne jednostranné.

     Po dvou měsících nového vysílání a vědomí, že se to nelíbí velké části posluchačů jakéhokoliv věku,  jsem nucena se znovu ozvat a požádat Vás o zvážení mých připomínek. Je to jediná možnost, jak znovu dosáhnout navrácení dobrých a kvalitních pořadů, které se vysílaly v ČRo2 Praha před 31.1.2011.

     Děkuji a přeji Vám hezký den.
Ludmila Vajďáková
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat