pátek 8. dubna 2011

Prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan odpověděl na otázky posluchačky Ludmily Avramopulosové


08.04.2011 07:04 - 05. Dopisy posluchačů vedení ČRo -trvalý odkaz

Prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan odpověděl na otázky posluchačky Ludmily Avramopulosové


 Dopis paní Avramopulosové  Radě Českého rozhlasu a prozatímnímu řediteli ČRo Peteru Duhanovi :
■      ■
Dobrý den,
   mám dotaz ohledně názvu Českého rozhlasu 2 PRAHA. Proč se od února neustále z této stanice ohlašuje dvojka? Došlo oficálně ke změně názvu stanice??  Vždyť  ČRo2 PRAHA je  ZNAČKA a značky se cení, ne? Nebo je název PRAHA nedůstojný pro Český rozhlas??? Pravda, pro současné poúnorové vysílání je opravdu tento název nedůstojný.
 
Ještě bych prosila o vysvětlení, o čem byl veden průzkum na vysílání dvojky, jelikož pan Hradecký neustále hovoří o publiku. My jsme ale posluchači. Proto se obávám, že spousta dotazovaných ani netušila, že odpovídá na otázky ohledně vysílání rozhlasu...Opravdu důvěryhodný průzkum, když zadavatel neví, že rádio má  posluchače, nikoli publikum (dle slovníku obecenstvo, veřejnost sice jsme též veřejnost, ale nevím proč nenazývat správně!) 
   Doufám, že odpovědi se mi dostane,  jelikož jsem již 2x psala Radě (jednou jste odpověděli, že přeposláno J. Ostrému - ten sice odpověděl, ale "přes kopírák", tzn. odpovědi byly překopírovány   ze stránek šéfredaktora). Od pana ředitele, kterému jsem též psala se mi odpovědi nedostalo. Panu Ostrému tento dotaz nepíši, jelikož předem vím, jak odpoví. Je spokojený, a je rád, že stanice je odlišná. A o to prý šlo. Takže i když se stal z bývalé stanice, která až na výjimky byla poslouchatelná od rána do rána (opravdu jsem téměř nepřeladila) paskvil, kde zejména nové pořady jsou plkavé a tudíž neposlouchatelné, tak pan šéfredaktor je spokojený. Vy také? 
   Prosím o odpověď, hlavně tedy ohledně názvu stanice ČRo2 Praha, a pokud byl název zrušen od kdy a dle jakého zákona. Nebo je to tak, že po příchodu dalšího vedení se stanice jen tak přejmenuje třeba na Katastrofu?
Přeji pěkné dny
Ludmila Avramopulosová
5. 4. 2011 
 ■      ■

Odpověď pana Duhana    paní Avramopulosové:  

■      ■

Vážená paní,
                    ke změně názvu stanice ČRo2-Praha nedošlo. Stále platí
oficiální název Český rozhlas 2, tak jako platí jiné oficiální názvy: ČRo1,
ČRo3, ČRo4 či ČRo6. Vedení stanice ČRo2 navrhlo, jako součást celkových změn na stanici, programové radě Českého rozhlasu, že bude ve vysílání označovat stanici domácím "dvojka". Programová rada návrh odsouhlasila. Domácí označení neodporuje žádnému ze zákonu a je běžnou zvyklosti i v jiných veřejnoprávních institucích v Evropě. Jsem si vědom, že domácí název stanice nevyhovuje té části publika (posluchačů ),  které lze označit jako konzervativní. Počítali jsme s tím. Výzkum, který ČRo uskutečnil na téma změny programového profilu ČRo2 prokázal, že domácí název "dvojka" nevyhovuje pouze 3 procentům z dotázaných. Na podzim letošního roku uskutečníme mnohem komplexnější výzkum. Ten by měl přinést také podstatně validnější výsledky, včetně spokojenosti či nespokojenosti s domácím názvem stanice.
      Vedení ČRo se názvoslovím stanic intenzivně zabývá a připravuje komplexní návrh změn. Jejich podstatou by mělo být takové názvosloví, které posílí především historickou značku Český rozhlas. Současný stav názvosloví není sjednocen a působí proti historickému názvu. Poslouchat Radiožurnál, Prahu, Vltavu, Regínu, Region,  Wawe,  Leonardo  ještě neznamená, že posluchači identifikují tyto stanice s Českým rozhlasem. Žel, výzkumy a naše kontakty s posluchači to víc než zřetelně prokázaly. Historická značka, která garantuje solídní kvalitu, nás především zavazuje vůči nastupujícím generacím mladých posluchačů a ti, až na malé výjimky, o existenci Českého rozhlasu mnohdy ani netuší.
   Děkuji za pochopení


Mgr. art. Peter Duhan
Prozatímní ředitel Českého rozhlasu 
7. 4. 2011
■      ■



Komentáře
[1]08.04.11 08:08:25Milan Brož - 
Tak. A těmi změnami a těmi znělkami a těmi upotávkami sic starší posluchače zaženou, ale mladé rozhodně získají! Také si myslíte, že to tak bude? ... a že mladí jsou neschopni rozpoznat nejen kdo co vysílá ale i kvalitu toho co se vysílá?
[2]08.04.11 08:29:39Jana
Mladí nejsou neschopní. Jenom jsou dvojí, některým je to šumafuk, jenom když to hraje hlasitě, a ti druzí přesně ví, co dělají, co poslouchají. Ty první ani nenapadne poslouchat Prahu, protože ta takový repertoár nemá a ti druzí nenajdou na Praze to správné kulturní a mladé vysílání, protože tam také není. A my členové klubu "konzervatistů" můžeme být rádi, že jsme se dostali do takové solidní škatulky, mohl nás pan D. zařadit i do horší kategorie občanů.
[3]08.04.11 08:33:57tlustá
Budu citovat V. Hradeckého: "ČRo2 má přes půl milionu posluchačů. Těch několik desítek nebo stovek,co píší naštvané reakce mohou reprezentovat kolem osmi tisíc výrazně nespokojených posluchačů. Změna vadí celkem asi 10% publika. Něco kolem čtyř set padesáti tisíc tedy nemá důvod psát a urážet koho si zamane". Tolik z mailu 21.3. V.H. na můj mail. Dále citace L.Hurníka ze 14.3.:" se znělkami nejsme spokojeni ani my, určitě se budou měnit". a kousek dál: " mně samotnému připadá, že je hudba na Praze až příliš ukotvena v minulé době, ale proti statistickým argumentům zmůžu jen málo". Připomínám, že bylo osloveno ve 3 průzkumech kolem 700 respondentů. Trochu málo,ne?!!! To to nechají úplně plavat do podzimu? Ty změny, znělky, průzkumy? Proč nedají na web rozhlasu jednoznačný dotazník, který by vypovídal, do Týdeníku rozhlas.Nikdo by je neurážel, jen by vyslovil názor.
[4]08.04.11 10:08:07Ludmila Vajďáková
Dobrý den všem, to je snad zlý sen ta odpověď ředitele Duhana. To už si tady opravdu můžeme stěžovat jen mezi sebou, nic s tím nenaděláme. Oni jsou přesvědčení o své neomylnosti a velikosti a řídí se komunistickým heslem: Mládí vpřed, staří na svá místa! To jsme to dopracovali. Paní Jano, vy jste to napsala velmi pěkně a výstižně, lépe bych to neuměla. Ale co s tím, kde už se dál ozvat?
[5]08.04.11 11:41:47Ladislav Kozák
Praha byla tradiční název a Dvojka je nový nesmysl, proto Dvojka posiluje historickou hodnotu víc než Praha? A aby přilákali mladé, tak zruší Polštářek, Periskop a středeční detektivku a dokopají Domino? Já jsem snad mimo.
[6]08.04.11 13:45:55Jaromír Janák
Už mi to připomíná blázinec, který se přestěhoval na Vinohradskou 12. Pan Duhan s panem Ostrým melou pořád dokola už své trochu ošoupané argumenty a rozhlas ztrácí posluchače. Zajímá mne ale - nemá pan Duhan termínovanou smlouvu a neměl by skončit, i když Rada není pro svůj počet usnášeníschopná - tedy zbytečná? Prošel pan Ostrý výběrovým řízením nebo konkurzem? Nebo na jeho místo to není nutné? Do kdy má smlouvu pan Ostrý? Pokud nebyl na jeho místo vyhlášen konkurz /výběr. řízení/, platí jeho pracovní poměr? Platí i na tyto zaměstnance Zákoník práce? Proč není doplněna Rada ČRo na devět členů? Kdo z této situace těží?
[7]08.04.11 17:29:39Mirek Tengler
Pan Duhan odpověděl- neodpověděl, tak jak jsme na to od činovníků Českého rozhlasu v posledních měsících zvyklí. Je v podstatě jedno, zda-li odpovídá pan šéfredaktor ČRo 2 Ostrý (stylem CTRL-C, CTRL-V), pan "Myslím to upřímně" Duhan, nebo členové Rady Českého rozhlasu. Stanice Praha sice oficiálně existuje, ale hlásí se jako Dvojka, a to je prý normální i v jiných zemích. To by mě zajímalo, kde si může veřejnoprávní instituce dovolit takto hazardovat se svou zavedenou značkou? Že by BBC, kam se pánové Ostrý a Duhan tak rádi obracejí, když už něvědí, kde by co zkopírovali? Jedinou čestnou výjimkou ve vedení rozhlasu je snad pan Hurník, u kterého je opravdu znát, že tomu, o čem píše, skutečně rozumí. Nevím, jakou má kvalifikaci pro výkon funkce prozatimního ředitele pan Duhan (snad že po určitý čas vedl stanici Český rozhlas 6 a kupodivu ji nezničil). Jeho odpovědi ale svědčí o tom, že svou funkci dlouhodobě nezvládá, protože nerozumí ani základním principům fungování jakékoli instituce
[8]09.04.11 15:28:50Jaromír Janák
Pane Tenglere, pan Duhan je absolventem VŠMU v Bratislavě, obor snad dramaturgie /za bolševika/. Krátce působil v Čs. rozhlase v Bratislavě, pak byl dramaturgem a redaktorem zábavy v ČST. Od 1989 šéfredaktor deníku Verejnosť, 1991-1992 ústřední ředitel Čs. rozhlasu, pak programový ředitel Kabel Plus, ředitel vydavatelství N-Press, od 2000 spolupracoval se Sv. Evropou, od 2007 ředitelem Sv. Evropy, od 2009 programový ředitel ČRo, od 24. 2. 2010 prozatímní /ale věčný/ ředitel ČRo. Je to opravdu věčný ředitel všeho, kam přišel. V Čechách se už zabydlel, částečně se naučil i česky. Doufám, že ví, že existují i jiná než ředitelská místa a přál bych mu, aby měl možnost si je vyzkoušet. Také je již dlouho v důchodovém věku.
[9]09.04.11 18:44:11Ladislav Kozák
V důchodu by už měl být, ale nechce se mu tam. Je to divné. Ředitel rozhlasu může být důchodce, i když je to místo, kde by měl být někdo mladý a aktivní. Když to bude chtít dělat dobře, hlavně v okamžiku, kdy bude nějaká krize, tak tomu musí věnovat hodně času a námahy, to pro někoho jeho věku není. Nikde se to oficiálně nepsalo, JO se vyjádřil, že Periskop zrušil že se prolíná a že není současný, také psal, v posledním chatu s posluchači, o nevhodné politické minulosti pana Hromádko. Ale nějaký anonym, jak jsem to tady četl, napsal panu Němcovi, že pan Hromádko odešel pro svůj věk a zdravotní stav. Nechci tomu věřit, ale na rozdíl od ředitele se po něm chce jen klidná práce, on přece nemusí Periskop ani Domino přímo moderovat, stačí když ho pomůže doma v klidu připravit a napíše pár seriálů. Přesto zůstat nemůže.
[10]09.04.11 18:44:59Ladislav Kozák
Duhan může být starý ve funkci, kde se to nehodí, Karel Gott může po sedmdesátce vystupovat v rozhlase, ale kde věk a ani zdravotní stav není na závadu, tam by Jiří Hromádko zůstat nesměl?
[11]09.04.11 22:16:30veraslov
Myslím,že je čas,aby nastala opravdu změna a to radikální,k hromadnému odchodu vedení Českého rozhlasu, včetně Rady.
[12]09.04.11 22:29:39Ludmila Vajďáková
Dobrý večer, myslím, že je čas, aby nastala opravdu radikální změna a nejen ve vedení Českého rozhlasu a Radě. "Něco shnilého je ve státě dánském..."
[13]10.04.11 14:30:01Ludmila Vajďáková - 
Opravuji, "něco shnilého je v státě českém..." Možná bych urazila Dány,
[14]11.04.11 11:51:02Jaromír Janák
Ať žije na věčné časy Ostrá dvojka, rádio na vlně zoufalství!

Žádné komentáře:

Okomentovat