pondělí 4. dubna 2011

Posluchači hodnotí změny ve vysílání Dvojky ČRo pozitivně


04.04.2011 17:50 - 06. Komuniké vedení ČRo -trvalý odkaz

Posluchači hodnotí změny ve vysílání Dvojky ČRo pozitivně

4. dubna  2011 v 12.00 rubrika: Radiozprávy
informace, upozornění - Foto: Fotobanka stock.xchng
informace, upozornění Foto: Fotobanka stock.xchng
V návaznosti na ohlasy posluchačů týkajících se změn ve vysílání Dvojky Českého rozhlasu přinášíme stručný souhrn hlavních zjištění průzkumu reakce publika stanice na únorové programové změny.
První únorový den roku 2011 došlo ke změně programového schématu Dvojky Českého rozhlasu. K posouzení reakce publika na tyto změny byl připraven výzkumný projekt, který byl realizován agenturou Median formou telefonického dotazování (CATI). Aby byly získány výsledky reflektující dynamiku reakce publika, byl projekt rozdělen do 3 vln. První vlna s počtem dotazovaných 270 se uskutečnila ve dnech 21.2. až 27.2., druhá vlna s počtem respondentů 264 ve dnech 7.3. až 13.3. 2011 a poslední třetí vlna s počtem dotazovaných 215 pak ve dnech 21.3. až 27.3. 
Projekt byl nastaven tak, aby v každé vlně bylo dotazováno minimálně 200 posluchačů stanice. Z toho byl ve 2. a 3. vlně vytvořen panel respondentů, kteří byli dotazováni opakovaně. Tento panel ukazuje kontinuitu názoru posluchačů v období jednoho měsíce. Panel byl plánován tak, aby opakovaně bylo dotazováno minimálně 100 respondentů. Celkový počet osob – posluchačů - dotazovaných ve výzkumu byl 478 (respondenti dotazovaní opakovaně jsou v tomto počtu zahrnuti pouze jednou). Opakovaně bylo ve všech vlnách dotazováno 114 respondentů. Celkem bylo realizováno a do analýzy zahrnuto 749 rozhovorů. Soubor dotázaných byl vybírán kvótně tak, aby v základních demografických charakteristikách odpovídal složení publika Dvojky, respektive umožňoval statistický popis rozdílů jednotlivých kategorií (z toho důvodu byl nadsazen počet vysokoškoláků a posluchačů pod 50 let). 
Kritériem pro zařazení do dotazování bylo, že respondent poslouchal danou stanici v posledním týdnu a soubor byl sestaven tak, aby jeho většinu tvořili pravidelní posluchači stanice: 50 % poslouchá Dvojku nejméně pět dní v týdnu, 32 % poslouchá tuto stanici denně, 64 % poslouchá stanici déle než pět let a pro 58 % dotázaných je Dvojka jejich nejposlouchanější stanicí. Tyto údaje potvrzují, že soubor byl složen z hlavní části z respondentů, kteří stanici dobře znají a jsou schopni porovnávat předchozí a současný program. 
Výsledky všech tří vln se v hrubých obrysech silně shodují. Pokud sledujeme odpovědi panelu posluchačů dotazovaných opakovaně, sledujeme, že pokud dochází k posunu názoru, je to pozitivním směrem.
Dále uvádíme souhrn klíčových zjištění za celkový soubor respondentů, kteří se zúčastnili výzkumu.
Při posledním naladění se vysílání líbilo 69,5 % , spíše líbilo 27 %, spíše nelíbilo 3,1 % a nelíbilo 0,4 %. Tzn. pozitivní názor vyjádřilo 96,4 % a negativní 3,6 % respondentů.
Jako spíše „pohodovější“ než dříve vnímá vysílání 86,6 % respondentů, 11,5 % tento názor nesdílí.Změnu zaznamenalo 54,5 %, nezaznamenalo 45,5 % dotázaných.Z těch, kdo změnu zaznamenali, vyhovuje 62,3 %; zčásti ano, zčásti ne 28,5 %; nevyhovuje 9,2 %.Ve vnímání oblasti, ve které ke změně došlo, uváděli respondenti nejčastěji časový posun a přesuny programů 21,9 %, na druhém místě četnosti odpovědí byla uvedena jako podstatná změna v hudebním programu 13,1 %. Změnu názvu uvedlo jako důležitou 3,1 % dotázaných.Více než dosud chce Dvojku poslouchat 12,1 %; stejně jako dosud 84,5 % a méně než dosud 3,3 %. Další výsledky se detailně týkají hodnocení jednotlivých programových a denních částí vysílání a osobností u mikrofonu (moderátorů a redaktorů). 
Výzkum ukazuje, že většina publika přijala změny jako pozitivní. Zároveň dochází k postupné stabilizaci názoru posluchačů – i když stále zůstává skupina nespokojených. Zhruba 90 % publika stanice se shoduje na pozitivním hodnocení změn, kritická je k nim přibližně desetina posluchačů. 
Vedení stanice i Českého rozhlasu všechny reakce publika, včetně kritických, sleduje a pečlivě se jimi zabývá. Jsou pro nás mimořádně cennou zpětnou vazbou. Realizace jakékoliv změny a zejména pak její objektivní zhodnocení však vyžaduje i určitý časový odstup, proto bude vedení rozhlasu i nadále důkladně vysílání Dvojky analyzovat a jeho jednotlivé segmenty postupně vyhodnocovat. 
PhDr. Václav Hradecký,
Výzkum a analytika ČRo 
Komentáře
[1]05.04.11 10:32:28Ludmila Avramopulosová
TY PRŮZKUMY, opravdku k pousmání, v tomto případě spíše k pláči.Zajímalo by mne, jak jste zařadili ty, co nezaznamenali změnu(45%!). V tom případě je výsledek zkreslený, jelikož počet dotazovaných se o 45% snížil. Jen hluchý by změnu nezaznamenal.Stanice je opravdu odlišená, o což panu JO šlo, jak se vyjádřil v odpovědi jedné z posluchaček.No a Vám přese všecko vychází POZITVNÍ POSUN. Změnu názvu uvedlo jako důležitou 3,1%. To znamená co, též pozitivní?. Já to vidím opačně.A pak, že statistika nuda je. A ještě douška - proč publikum(obecenstvo, veřejnost) proč ne POSLUCHAČI? O čem vlastně ten Váš průzkum byl? Moc by mě zajímalo, kolik dotazovaných vůbec vědělo o jakou dvojku vlastně jde, obzvlášť matoucí jsou totiž televizní hlasatelky.
[2]05.04.11 11:11:13Ludmila Vajďáková
Opravdu začínám pochybovat o faktickém vzdělání statistiků, kteří provádějí průzkum poslechovosti a spokojenosti posluchačů ČRo2. Je to spíš průzkum na zakázku, kde musí vyjít jeden výsledek a to úspěch ve prospěch JO. I když velká část posluchačů si myslí něco jiného, pan Ostrý je nadmíru spokojený. Je to namyšlenost nebo malé sebevědomí z dětství, které se nyní projevuje zvýšenou sebestředností? Zrovna o tom mluvili před chvílí v Je jaká je, kde mluvila paní Kumstýřová. Bláhově jsem si myslela, že paní Retková nevydržela a odešla ze studia, ale za chvíli jsem byla uvedena na pravou míru i s následující písničkou KG. Takže jsem zase použila knoflík k vypnutí.
[3]05.04.11 13:19:18Pvtr
Myslim, ze vysledky onech pruzkumu jsou relevantni. Vzdy zaleyi na vybranych tazatelich. Logicky nekterym posluchacum se vysledky libi, jinym ne a nekteri si zvykli. Obecne jsou zmeny pozitivni, pricemz ale je. co zlepsovat.
[4]05.04.11 13:32:23Tomáš Němec - www
Pane Pvtr, domnívám se, že budete někdo z okruhu pana Hradeckého. Ve své nechvalné anketě jste vystupoval pod třemi přezdívkami. Zdá se mi to dost ubohé, jestli na takových lidech jako jste vy je postaven tým hodnotitelů Ostré dvojky, na nějž se odkazoval na poslední schůzi Rady ČRo pan Duhan. Můžete tu opět napsat, že jste "jenom posluchač". Já tomu nevěřím, vaší tajuplnou anketou jste se dost zdiskreditoval.
[5]05.04.11 14:17:14Ludmila Avramopulosová
Pane Pvtr, co je logického na tom, že průzkum je zkreslený, co je obecně pozitivního na takto provedeném průzkumu. Vždyť je to směšné, ale možná Vy sám tomu věříte. Ten váš průzkum byl tedy od rozlasu nebo nebyl. Toť otázka. Vždyť se rozhlas od toho distancoval. Tady je tedy ostře možné všechno.A proč se nám nepředstavíte pane Pvtr. LA
[6]06.04.11 16:10:22Pvtr
Tedy upresneni ke strankou s anketou. Tu jsme delali 3, vsichni nadseni posluchaci Ceskeho rozhlasu. Vsichni se zajimame o radio. Mame ho radi. Je se o nej zajimam hodne a cas od casu se do nejakeho radia podivam a diskutuji o ruznych tematech. Byl jsem se podivat i v nemeckem verejnopravnim radiu. Pro pana Nemce opakuji, ze s CRo mam spolecneho pouze to, ze jsem posluchac. Jinak pracuji ve vzdelavani.U neoficialni ankety byl ten problem, ze v ni hlasovali kvuli male publiicite spise odpurci Dvojky, protoze odkazy byly vesmes v diskusi.Pokud by byla anketa oficialni a byly na ni odkazy na hlavnim webu Dvojky i ve vysilani,tak by byly vysledky patrne jine.Problem byl i ve vicenasobnem hlasovani nekterych hlasujicich.
[7]08.04.11 09:22:59Jana
O této diskusi jsem doteď nevěděla a je hodně zajímavá. Pane PVRT, Váš úmysl byl dobrý, jenom škoda, že se to tak zamotalo. Největší chyba ankety byla v tom, že jste připustil v některých případech vícenásobné hlasování. Taky, že nebylo předem jasné, že anketa bude vícekolová s přesným údajem odkdy dokdy. Pak se začali hlasující dohadovat, jak je možné, že počet hlasů se náhle snížil a tak vznikl dojem, že je s výsledky manipulováno a tudíž že jste asi někdo z ČRo. Taky některé otázky byly obecné a některé úplně chyběly, např. Jak hodnotíte výkon nových amatérských moderátorů? Toto je hned druhá největší nespokojenost se změnami mezi konzervativními posluchači. Ale tak už to s anketami bývá, nikdy nemůže být na míru tomu jednotlivému člověku. Já bych dala do své ankety úplně jiné otázky. Já mohu jenom tady psát, na webu ČRo rebelovat a stejně je mi to houbeles platné.
[8]08.04.11 09:31:37Jana
Co říkáte, pane PVRT, na odpovědi pana JO na moje "vysvědčení"? Všechno nové u mně propadlo a přece je pan JO spokojený, tak jaká je toto logika? Jestli oficiální průzkum byl taky takto přečten, tak je to jasné, že z odpovědí posluchačů si přečetli to, co potřebovali.

Žádné komentáře:

Okomentovat