neděle 3. dubna 2011

Proč se diskutuje na webu stanice Praha méně po zavedení systému DISQUS?


03.04.2011 16:06 - 061. Problémy s diskusemi na webu ČRo -trvalý odkaz

Proč se diskutuje na webu stanice Praha méně po zavedení systému DISQUS?

3. dubna 2011 napsal pan Radek Svoboda na webu stanice Praha v Diskusi 1

   Hezký den přeju, zkusím ještě jednou napsat (resp. nějak shrnout) pár poznámek k tomu, čím jsme zde častováni…

   Nejprve k tzv. „spamu“, kterým pan Rožánek omlouvá ono urychlené (možná až překotné) zavedení nepodarku (alespoň tak působí v českém jazykovém prostředí — viz neexistující podoby registrace v češtině, plus i nesprávné kódování) jménem DisqUS.

   Tedy: spam? Ač zvláště diskuse zde poslední dobou navštěvuji poměrně často, žádný „roboty vkládaný spam“ jsem nezaregistroval, a to ani jeden jediný! Zato ale — mj. panu Němcovi bylo webeditory sděleno (a to, obávám se, že dokonce opakovaně), že za spam „jsou považovány“ (tj. nikoli „robotem rožánkem“) jeho texty, obsahující sice zřetelně nikoli reklamní, nicméně zřetelně k diskusi se vyslovující jiné webové stránky? A jen tak na okraj a už jen na závěr „ku spamu“… Jak ví i každý naprostý amatér, tak k odstranění spamu postačí nikoli „nutná registrace“, nýbrž pouze opsání ověřovacího kódu z obrázku (tuto „nesmírnou vymoženost“ a „poslední výkřik“ IT technologií používá na svém blogu kupř. i právě pan Němec). Tudíž, vážený pane Rožánku — sice chápu Vaší loajalitu — vůči vedení (ostatně jste také zaměstnanec), nicméně… Nějakou uvěřitelnější výmluvu prosím napříště, moc a moc Vás prosím… (Víte, dokonce ani posluchači veřejnoprávního vysílání nejsou hlupáci — aneb „výběrový efekt“ patrně, dalo by se napsat...)

   A k nutné „bleskovosti zavedení“ (z indicií odhaduji, že za méně, než tři týdny — zatímco na „opravení češtiny“ bude, kupodivu, potřeba další dva týdny; a to spíše jen minimálně, či v optimálním případě). Obávám se, alespoň ze slov pana generálního ředitele při osobním setkání začátkem března lze usuzovat, že celá věc zdaleka nebyla tak „horká“ — a navíc, že vůbec nebylo rozhodnuto o tom, „že nutně právě DisqUS“. A přitom na straně druhé najednou je spoustu času k tomu, aby se opravily „závady“. A to, takřka „jako na potvoru“, právě u prohlížeče který používá… Nepletu-li se, pak právě sám pan Rožánek někde píše, že „pouhé“ 2/5 všech návštěvníků webových stránek ČRo? (Ano — přesněji řečeno, sám p. Rožánek udává, že jde o pouhých 41 procent návštěvníků tohoto webu.) Docela by mne zajímalo, zda-li  jsem sám, koho udivuje „nutnost“ takového uspěchaného (což podtrhuji) zavedení „diskusního systému“, navíc poněkud — „průkopnického“? Zdálo by se, tedy alespoň v našem (tj. českém) jazykovém prostředí.

   Aneb daleko spíše za tím lze vidět snahu zavést co nejrychleji tento zjevný nepodarok, hlavně že bylo dosaženo účelu. (Ostatně — výsledky vidíme, že: diskutuje se méně. Ale — povšimněme si, poměr (či spíše velice zřetelný nepoměr) mezi negativními a pozitivními reakcemi je stále tam, kam se přesunul od „revoluce páně šéfredaktora“. Zatímco dříve byl řekněme vcelku vyrovnaný, ostatně není se čemu divit — nikdy nelze vyhovět všem, ve všem, vždy a současně. Na základě čehož si dovolím napsat, že výsledek je stále a beze změny přesně tentýž, co popisuji v úvodních částech svého dopisu, který šel panu šéfredaktorovi a panu generálnímu řediteli (z 21. února — je stále k přečtení na blogu pana Němce). Prostě nic si nesedlo a to ani po více, než dvou měsících. Někde se stala velice zásadní chyba. Že by odhadu toho,  jaké je složení posluchačstva stanice — tudíž, vybereme-li do „statistického hodnocení“ mylně předpokládané složení posluchačské obce, výsledek stále bude „mimojdoucí“ — a také ze zcela mylného předpokladu, že vzorek „posluchačstva stanice“ je totožný s „průměrným občanem“?

A ještě k vedení, bohužel… Opakuji, že se nedivím, že pan Rožánek „zavedl DisqUS“ — patrně mu byl přidělen velice urgentní stranický úkol, a on je zaměstnancem.

Tudíž, opakuji, nedivím se. Nicméně, možná mne překvapuje, že p. Rožánek jde možná až nad to, co lze považovat (a vyžadovat — tj. alespoň ve slušné společnosti) za loajalitu. Samozřejmě na stranu druhou… Je-li vedením vyžadována nikoli jen loajalita (a za tu je ze strany vedení vydáváno — a vyžadováno — něco zcela jiného), potom… Mimochodem, slova typu „kdo není s námi, je proti nám“ (aneb „s tak zvaně neloajálními se budeme muset rozloučit“) slyšet ze strany mnoha lidí jak z vrcholného managementu, tak i z úst (hned několika) kandidátů na místo generálního ředitele… (Viz záznam z „předvolby“, z 24. února, pokud se nemýlím.)

Mimochodem, co to je skutečná loajalita (a za co jí vydávají různí nepodaření „šéfové“) lze najít na blogu na aktualne cz. Postačí dát si do vyhledávače jméno autora a název článku: Pepper de Callier, Proč by vám lidé měli věřit?

Se srdečným pozdravem, Radek Svoboda (42)
Komentáře
[1]04.04.11 16:35:10Zdena Vladařová
Pane Svobodo, nutnost zavedení takového uspěchaného diskusního systému udivuje všechny se zbytkem zdravého rozumu....
[2]04.04.11 20:21:45Mirek Tengler
V tomto případě jistě nešlo prvotně o spamy. Tomu může věřit jen trio Duhan, Rožánek a Ostrý. Byl to prostě další pokus, jak eliminovat negativní ohlasy posluchačů na změny, které se na ČRo 2 udály po 31.1.2011. Pan Ostrý zřejmě počítal s jistou negativní odezvou, ale ona byla větší. První šok! Pak počítal s tím, že si "změny sednou" a nespokojení posluchači vypadnou. Jenže změny si nesedly a nespokojení posluchači pana šéfredaktora i po dvou měsících vytrvale obtěžovali analýzami změn, které na Praze provedl. Druhý šok a velké zklamání!! Tak se jedna diskuze rozdělila do dvou a přišla první mediální masáž ve formě obrovské spokojenosti se změnami. To malinko zabralo, ale nespokojení posluchači nakonec zůstali více méně rezistentní. Proto přišel mistr DISQUS. :-) Co přijde dál?
[3]06.04.11 00:17:42JIŘINA Š.
Včera jsem se dostala čistě náhodou na web Českého rozhlasu .Naposledy jsem viděla připomínky z 21.3.2011.Dnes mi to nejde.Že by nás opět chtěli umlčet?
[4]06.04.11 13:04:45Tomáš Němec
Paní Jiřino Š., na internetu těžko někdo může umlčet větší počet lidí. Na jednom jediném webu (třeba Český rozhlas) to samozřejmě není problém. Otázkou je, proč se pisatelé cpou tam, kde jsou nepřátelští administrátoři. To já tedy nepochopím a web Českého rozhlasu pro mne není podmínkou toho, abych mohl psát na internet.

Žádné komentáře:

Okomentovat