úterý 29. března 2011

of: centrální adresa - blog Ondřeje Féra - 2. část


29.03.2011 06:19 - 08. Ohlasy v médiích -trvalý odkaz

of: centrální adresa - blog Ondřeje Féra - 2. část

středa, 23. února 2011

Dobrou noc, zapomeňte
Blok večerní mi poskytl tři zážitky, o něž cítím potřebu podělit se. Vyslechl jsem debatu Marcely Antošové s jakýmsi exekutorem za přispění volajících posluchačů. Nejlépe bych hodinový pořad popsal jako setkání stříknuté hajzlbáby se snaživým pouličním prodavačem telefonních karet. Dvě hodiny, které jsem strávil ve společnosti šéfredaktora Jaromíra Ostrého a politiků, které si pozval do studia (Přemysl Sobotka a Jan Koukal v jednom případě, Vítězslav Jandák ve druhém). Pokud je šéfredaktor schopen nechat své politické hosty vypustit z úst věty jako „Když je někdo nespokojený s tím, jak to tady vypadá, tak já bych je poslal vlakem do Ruska, aby se podívali, že na tom nejsme tak špatně,“ (pánové z ODS) nebo surrealistická tvrzení jako „Bohuslav Sobotka je myslitel, filozofický typ,“ (Jandák) aniž by je jakkoliv korigoval, je na místě zamyslet se, zda se jedná o člověka na správném místě. Přesněji řečeno, zda by pro novináře s takovým nedostatkem soudnosti nebo snad asertivity nebylo vhodnější místo mimo veřejnoprávní rozhlas.
Že v nočním čase do vysílání zmrtvýchvstalo Mikrofórum patrně někoho potěší. V případě mnou vyslechnutého exempláře nejspíš fanoušky (za to díky) zrušeného pitoreskního pořadu mladé poezie Zelené peří. Moderátorka, herečka Gabriela Vránová a další herečka Valerie Zawadská v přímém přenosu předvedly takovou kaskádu veršovánek, rodinných drbů, záchvatů dusivého kašle a všeobjímající hysterie, že jsem mohl jen doufat v přítomnost lékaře a někoho s kýblem studené vody ve studiu.
K víkendovému schématu jen jednu poznámku: věřil jsem, že mě nepotká nic horšího než poslech pořadů, v nichž  DJ Skalka (ano, Miloš, ten Miloš Skalka) mručivě pobrukuje ve společnosti osobností, jejichž existence v showbusinessu mě kus od kusu nepřestává překvapovat. Potkalo. Jaromír Ostrý přidělil vlastní pořad Felixi Slováčkovi. Jmenuje se to Felixír a musí se to slyšet, neboť slovy se některé události jen těžko popisují. Už jen znělka mi evokuje bavorské porno, které jsem kdysi ze studijních důvodů shlédl, duchaprostý je Felixír snad ještě víc. Pokud by vám to nestačilo, hodinovku si čímsi vysloužil i Václav Hybš, který společně s kamarádem Felixem pořádá surovou exkurzi do toho nejplytčího, co normalizační pop vyvrhnul ze své smrduté kloaky. Po tak infernálním zážitku lze hodinku ve sklípku s Václavem Postráneckým, jakýmsi „Jožkou Šmukařovým“ a hromadou sterilně nablblých historek považovat za příjemně strávenou.    
Nerad bych jen kritizoval. Proto pochválím. To co se nezměnilo, se nezhoršilo. A teď mě omluvte, za chvíli začíná Domino.
PS: Ohromně by mě zajímal projekt, na jehož základě se Jaromír Ostrý stal šéfredaktorem. Všechno mi to nějak připomíná restrukturalizaci poměrně slušné hospody na prasečí chlívek.  

Komentáře
[1]29.03.11 15:05:15Ludmila Vajďáková
Pane Fére, děkuji za článek, vystihl jste velmi přesně a se vším s Vámi souhlasím. Dopolední blok pro ženy mě nezaujal, přestože jsem žena, nemám ráda tlachání o ničem. Jen nevím, jestli se dočkáme zlepšení vysílání této stanice.
[2]29.03.11 17:20:35Ladislav Kozák
Je to pravda. Copak ten pán napíše o Dominu? Já ho dřív miloval. I Rádio na polštář. To je zrušené už dost dlouho. Dřív bylo Domino takové, jako Periskop. Já si ho nedávno pustil. Bylo ta jako Je jaká je, s Magdalenou Šorelovou a nějakým regionálním redaktorem. Bavili se o ničem, jako když by je ani děti neposlouchaly. Tak jsem vypnul. Příště bylo setkání s nějakou naprosto neznámou kapelou. To se nedalo, zase jsem vypnul. Možná Domino vysílá dobré věci jen když ho právě neposlouchám. Vrchol jsou telefonické dotazy. Připadá mi to jako monolog volně inspirovaný volajícím. Dítě zavolá a chce mluvit o nějakém svém problému, protože to Domino je zrovna ten den o tom. A dostane nicneříkající odpověď z pohledu dospělého, který se nesnaží o jeho pochopení, ale je dospělý, proto vševědoucí, i když říká kokotiny. Jak říkám, už moc neposlouchám, snad je to jindy lepší.
[3]29.03.11 23:10:22jiřina š.
Včera jsem shlédla na TV1 novou reklamu na Je jaká je.Byl to pro mne šok.některá z nich snad ležela na břiše,nebo na boku držela v ruce deníček,bodře si povídaly a strojeně se usmívaly.Bylo patrné jak jsou přemejkapované,vypadaly jako gejši.To už je vrchol.Kdo platí ty hrozné reklamy?Znovu opakuji:chci vrátit naši oblíbenou Prahu,nechte si nové znělky Dvoojky.Nechci slyšet p.Postráneckého a jeho dobré a ještě lepší ráno.To když po ránu slyším ,působí na mě opačně.Sobota je strašná,to téměř neposlouchám.Hlavně kdo stvořil Nezatloukat ,to byl genius.Okamžitě vypínám.Někdy si pustím Tobogán,nebo Lenošku Ivo Šmoldase.Odmítám Je jaká je.Jsem pro navrácení Host do domu.Je mi z toho všeho smutno,žádné lepší vidiny.Mé rádio většinu dne mlčí.Byla jsem na něm hodně závislá.Poslouchala jsem ho s mým dědou už jako holka.Budu věřit v zázrak.
[4]30.03.11 15:22:59Ludmila Vajďáková
Je neuvěřitelné, že všichni, co tu píšeme, máme stejné myšlenky, jak nám nové vysílání vadí, jen pan Ostrý je spokojený. Obdivuju jeho sebevědomí.
[5]30.03.11 15:36:21Tomáš Němec - www
To máte pravdu, paní Vajďáková: všichni, co sem píšeme. A teď si představte, co je posluchačů Ostré dvojky, co sem nepíšou. Ti jsou možná stejného názoru jako pan Ostrý. A jestli se nepletu, Praha má přes 300 tisíc posluchačů. Kolik z nich je nespokojených, kolik jich je spokojených a kolika je to úplně jedno?
[6]30.03.11 16:34:33Ladislav Kozák
Podle svého okolí soudím, že spokojených moc nebude. Nevím, znáte někdo jiný spokojené posluchače Dvojky?
[7]30.03.11 17:02:17Tomáš Němec - www
Pane Kozáku, já neznám vůbec žádné posluchače Ostré dvojky. Ale jestliže existují ti nespokojení, proč se houfně neozývají?
[8]30.03.11 20:45:25Ladislav Kozák
Myslím že se nespokojení ozývají, ale Ostrá dvojka jede tak dlouho, že už je to přestalo bavit. Někdy nereagoval, i když byly stovky stížností. Hodně jich píše do rozhlasu. Já to zkusil a nikdo mi neodpověděl. Hodně lidí dřív psalo do debaty na stránkách stanice, to teď zlikvidovali. Sem se moc nepsalo, asi proto, že když nezměnily připomínky přímo na stránkách rozhlasu, moc lidí nevěří, že by něco změnilo psát sem.
[9]30.03.11 21:00:25Tomáš Němec - www
O to jde, pane Kozáku, aby ty nespokojené - dejme tomu v počtu do jednoho tisíce posluchačů to přestalo bavit, aby přestali poslouchat a nepsali. Kdyby přestalo poslouchat třeba 50 tisíc lidí, to už by byla jiná. To by se ukázalo, že páně Ostrého experiment nevyšel. Je fakt, že uznávaná média už asi Prahu odepsala. Do pana Ostrého asi nikdo nebude šít v Mladé frontě, v Lidovkách, Hospodářských novinách a ani v oficiálních internetových verzích deníků a časopisů. Ruka ruku myje.

Žádné komentáře:

Okomentovat