úterý 1. března 2011

Hobitův blog


01.03.2011 15:54 - 08. Ohlasy v médiích -trvalý odkaz

Hobitův blog

1. 3.2011

Nevítané změny na Českém rozhlase 2
Každá změna je k horšímu, říká se. Snad to není tak úplně pravda. Ovšem v případě změn, kterými prošel druhý program Českého rozhlasu, tedy stanice, která se desítky let nazývala Praha, to platí ne dvojnásobně, ale aspoň desateronásobně.
Vše začalo příchodem šéfredaktora stanice Jaromíra Ostrého. Ten dříve šéfoval v Brně, kde odvedl snad i dobrou práci. V Praze, a na Praze, ale tropí víc škody než užitku. Už změna názvu stanice, byť zatím není oficiální, vyvolala prudké reakce posluchačů. Dnešní Dvojka se názvu Praha nemůže zdaleka rovnat, a hlavně – pod pojmem dvojka si většina lidí vybaví spíš ČT 2.
Na webu Českého rozhlasu se rozpoutala vášnivá a ostrá diskuze nespokojených posluchačů. Nebudu zde opakovat mnohé výhrady, které už napsali ostatní a se kterými povětšinou souhlasím. Spíše se zmíním o tom, co jako nejbolestnější vnímám já a na co překvapivě nebyly téměř žádné reakce v diskuzi.
A tím je zmizení nedělních a svátečních Dobrých jiter, resp. toho formátu, kde byl ve studiu jeden externí host a měl na starosti celé vysílání. Komu vadili pánové Větvička, Novotný, Křesťan, Fousek, či paní Filipovská? Pamatuji doby, kdy tyto a ještě i jiné osobnosti připravovaly každé nedělní Dobré jitro. Pak přišla doba, kdy jednou za měsíc připravovali vysílání moderátoři ve studiu. Budiž, to se dalo snést. Pak už to ale začalo být čím dál častější, až někdy zjara 2010 externí hosté téměř vymizeli, jejich vysílání by se dala spočítat na prstech rukou.
Je pravda, že většinou si moderátoři stanice pozvali do studia nějaké zajímavé hosty, někdy naživo, někdy pouštěli ze záznamu. Ale zavést tento princip jako trvalé pravidlo a šmahem zrušit všechny, jejichž hlasy jsme poslouchali rádi a kteří měli vždy co říct, je vůči posluchačům dost nefér. To je málo rozhovorů s osobnostmi přes týden? To nemohli aspoň tu neděli ponechat jako něco svátečního?
Pokud už rozhlas usiluje o tříhodinový blok rozhovoru s jedním člověkem nebo nějakou dvojicí, navrhuji udělat to jinak. Na Vltavě dříve býval, a to právě v neděli, pořad Setkávání, který měl podobný princip jako nedělní Dobré jitro s hostem ve studiu. Akorát nebyl naživo. Oproti Praze měl ale výhodu, že byl sice kratší, ale nerušený velkým množstvím hudby. Setkávání však bylo zrušeno (nejspíš proto, aby nedocházelo k duplicitě s Dobrým jitrem na ČRo 2) a místo něj je komorní koncert.
Navrhuji tedy, aby bylo nějaké to Setkávání znovu zavedeno, v delším formátu, klidně třeba 2 hodiny, s malým množstvím hudby a s vysíláním na ČRo 3. Tím by bylo umožněno navrátit hosty do tříhodinového Dobrého jitra, ať už se bude tento blok jmenovat jakkoli.
  Osobně však nevěřím, že by k návratu nedělních Dobrých jiter ještě kdy došlo. Je to smutné, že (z)vůle jednotlivců dokáže natropit tolik škody, a hlavně že neposlouchají přání těch, kdo je vlastně platí, tedy koncesionářů. Vždyť právě pro ty se vysílá, ti by měli určovat obsah a formu vysílání! Nebo se pletu?
Dnes je tomu přesně měsíc od zavedení změn, a ze strany rozhlasu žádná snaha o zlepšení a téměř žádná komunikace. Z míst nejvyšších dokonce vůbec žádná. Jak dlouho tohle ještě bude trvat?
Nářky jsou marné. Další slova už by byla zbytečná.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat