čtvrtek 10. března 2011

RadioTV.cz - 1.část


10.03.2011 22:31 - 08. Ohlasy v médiích -trvalý odkaz

RadioTV.cz - 1.část

10. 3. 2011



dvojka_cro_ilustrace
RECENZE - Datum 31. ledna znamenalo pro druhý okruh veřejnoprávního Českého rozhlasu velký den.Jaromír Ostrý, šéfredaktor ČRo 2 - Praha, uvedl se svým týmem v život zcela nový okruh. Ještě před startem nové Dvojky se objevovaly první negativní ohlasy. Razance, s níž se ozývaly kritické hlasy, vybudila vedení k první změně hned po sedmi dnech od startu. Jaký je nyní okruh Dvojka?
Tolik času, kolik jsem strávil poslechem Českého rozhlasu 2 - Praha, resp. Českého rozhlasu Dvojky od ledna letošního roku, jsem snad nikdy jejímu poslechu nevěnoval.  Silné momenty jsou střídány slabšími, vyloženě kritický moment je snad jeden jediný…
Jaromír Ostrý si na sebe vzal skutečně obtížnou a nevděčnou roli zároveň. Silně konzervativní posluchačská obec druhého okruhu Českého rozhlasu nepřipouští sebe menší změnu, přesto se počet zužuje a je třeba jednat. Když přišla Barbora Tachecí s transformací ČRo 1 - Radiožurnálu, nesdělila předem ani slovo o tom, jak bude vlajková loď vypadat… dnes víme, že měla více s posluchači komunikovat. Ačkoli podíváme-li se, jak se ozývají posluchači Dvojky nyní, tak se mohou šéfredaktoři či ředitelé snažit sebevíce a stejně sklidí kritiku. A mohou komunikovat, jak chtějí. Třeba pan Ostrý komunikoval až příliš?
Dokáži si představit paniku v očích, jakou zažívali kmenoví posluchači Českého rozhlasu 2 - Praha, když poslední lednový den naladili Dvojku. Zvýšený výskyt infarktu nenastal, tak se podívejme na projekt Dvojky z různých hledisek.
Dvojka nebo Praha? To je oč tu skutečně běží?
Je s podivem, co posluchačům všechno dokáže vadit. Místo dosavadního označení „ČRo 2 - Praha” používají členové týmu Českého rozhlasu název „Dvojka“, prozatím jen neoficiální, posvěcení se dočkáme asi až od nového generálního ředitele, na něhož marně čekáme. Snad tomu bude již brzy jinak. Hlavní argumentací je fakt, že jméno stanice nekoresponduje s celorepublikovým pokrytím a chce se distancovat od nálepky označující stanici jako určenou pro Prahu a okolí.
Poměrně dost dobře nechápu, proč se všichni bouří. Dvojka ve mně neevokuje zásadně nic ponižujícího, jak namítají odpůrci. Vždyť Česká televize používá rovněž označení, co tedy „chudáci” na Čtyřce (ČT4), nebo nedej bože „Čtyřiadvacítce” (ČT24), vždyť není 24. v pořadí. Má-li to být jen zástupný symbol, nechť je po vašem.
Hudební složka - Achillova pata všech rádií
Než přejdu k programu, zastavím se u velmi bolavého místa všech rádií a zejména těch veřejnoprávních stanic. Žádná o tom, že zahraniční složka Dvojky je (nebojím se toho označení) téměř „luxusní”. Dovolil jsem si lehce expresivní výraz, protože takovou muziku skutečně žádné tuzemské rádio nehraje. Ovšem (k velké škodě) je v menšině.
Playlistu dominuje česká tvorba, což na jednu stranu chápu, jde o Český rozhlas, přesto by její množství mělo být nižší. „Šlágry” 50. let jistě žádné české rádio nehraje, přesto tolik „šlágrů” tu není a za chvíli se ohraje. Ještě, že se písně nehrají z vinylů, asi by drážky nevydržely. Snad posluchači zapomínají rychle. Někdy si člověk říká: „Ještě jeden Gott, Vondráčková, Bobek,… a mám dost!
Zvukový obal a staniční hlas jsem záměrně vměstnal do této kolonky. Václav Postránecký dodal svým hlasem nový směr a zajímavou dynamiku. Ani samotné jingly nejsou provedeny špatně a opět nepostrádají dynamiku. Ale neskutečným průšvihem je znělka zpráv. Dámy pějí o sto šest, asi mne chtějí odehnat od reproduktorů (před celou to skutečně dělám, abych si naladil zprávy na Radiožurnálu, mám jen jedny nervy - ač pevné). Navíc jim nejsem schopný porozumět, zda zpívají „Český rozhlas - Dvojka” nebo „DVOJNA” - anebo se chystá “VOJNA”?. Na proplachu uší jsem byl u svého lékaře relativně nedávno, takže chyba patrně nebude na mém přijímači. Naštěstí pan šéfredaktor sáhnul do svého svědomí a pracuje na nápravě. Prý, aspoň to psal na webu.
klikněte - 2.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat