pátek 17. srpna 2012

Stanice mluveného slova Českého rozhlasu zřejmě odstartuje jen na středních vlnách

17. 8. 2012 napsal Ondřej Aust na serveru Médiář.cz


Do konce letošního roku přestanou vysílat veřejnoprávní stanice Rádio Česko, Šestka a Rádio Leonardo a na tomto společném půdorysu odstartuje stanice mluveného slova Českého rozhlasu. A to nejspíš pouze na středních vlnách, pokud se do té doby nepodaří překonat problémy, které nastaly nedávným odmítnutím vysílání rozhlasu na kmitočtech BBC, ze strany rady pro vysílání.
Místo plánovaného rozšíření na 12 hodin bude nový program zpravodajsko-analytické stanice mít zpočátku menší rozsah, má začínat jen o něco dřív než současné šestihodinové vysílání Českého rozhlasu 6 na středních vlnách. „Schéma nemá se současnou Šestkou mnoho společného, byť některé formáty zůstávají,“ uvedl generální ředitel rozhlasu Peter Duhan na dnešním setkání s novináři. Pracovní název „SMS“ (stanice mluveného slova) není finální, řekl.
„Budeme muset jinak pracovat marketingově pracovat se střední vlnou. Není to šťastné, ale je to přechodné řešení,“ podotkl Duhan. „Nevzdali jsme se VKV a hledáme legální cesty, jak na velmi krátkých vlnách zůstat,“ uvedl taky. Mezitím chce rozhlas vymyslet, jak přeskládat všechny své VKV kmitočty efektivněji, aby postavila novou síť pro velká města, jakou v Česku disponuje BBC. To pak chce nechat zanést do zákona, což ale nebude dříve než za několik měsíců.
„Český rozhlas udělal vše, co bylo možné, co se dalo a co bylo legální,“ prohlásil Duhan. „Pouze jako obchodní společnost mohla žádat o licenci a pouze jako obchodní společnost ji získala,“ podotkl k zamítnutí návrhu BBC Radiocom, firmy, která je českou pobočkou britského veřejnoprávního rozhlasu, rozšířit spolupráci s Rádiem Česko.
„Nabourává to absolutně moji koncepci stanice mluveného slova, s Českem jsem počítal jako s její integrální součástí. Nás to nesmírně překvapilo, vznik jsme přizpůsobit. Je to škrt přes rozpočet, ale stanice mluveného slova se nevzdáme,“ pokračoval Duhan.
Pokud BBC najde peníze, bude společné vysílání Česka s BBC na VKV pokračovat i po 1. září, pokud ne, BBC se odmlčí a zároveň Rádio Česko přejde jen do digitálních televizních sítích, uvedlo vedení veřejnoprávního rozhlasu. Zatím prý není rozhodnuto.
„Čekáme na to, co teď udělá BBC Radiocom. Teď je míč na straně Víta Koláře. Rozhodně nejde o ekonomické důvody ze strany Českého rozhlasu. Jde o ekonomické důvody na straně BBC,“ uvedl Duhanův náměstek René Zavoral. Pokud podají žalobu na rozhodnutí rady, soud se podle něj povleče měsíce, s nejistým výsledkem.

2 komentáře:

  1. Já si myslím, že by stačilo předělat Prahu a Radiožurnál a všechno by se na ty dvě stanice vešlo. Takhle jenom pan Duhan strká hlavu do písku a svádí vinu na někoho jiného.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eva Ondřejová18. srpna 2012 v 17:29

      Co nás ještě čeká?! Zatím všechny změny byly k horšímu, nevěřím, že ty budoucí budou lepší. "Dvojky", byť velmi slabé, se drží šéfové zuby nehty. Opravdu by stačily ty dvě stanice (a Vltava), jen by se musely odbourat současné hlouposti a styl na "Dvojce" a posílit mluvené slovo na Radiožurnálu, dát mu trochu šmrnc ČRo6. Praha by se třeba dala spojit s Leonardem. Jenže to chce moc přípravy a přemýšlení. Nezbývá než čekat, jak to dopadne, bohužel.

      Vymazat