sobota 7. dubna 2012

SOBOTNÍ VIDEOREPORTÁŽ: Veřejné slyšení kandidátů do Rady ČT a Rady ČRo

7. 4. 2012 zveřejněno na serveru Česká média


Volební výbor poslanecké sněmovny v úterý vyslechl kandidáty do Rad Českého rozhlasu a České televize. Po výzvě předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové navrhly neziskové organizace do těchto rad celkem dvacet sedm lidí. Nečekaně svižné jednání překvapilo nakonec přítomné kandidáty i poslance. A nezpůsobila to jen nepřítomnost pěti kandidátů. Z patnácti členů volebního výboru na veřejné slyšení přišlo jen šest poslanců. A jejich otázky byly tak sporadické, že v průměru stačily na posouzení názorů každého z uchazečů o místo radního pouhé čtyři minuty.
Václav Mencl a Vítězslav Jandák (ČSSD) měli občasné připomínky k představám kandidátů o náplni práce radního.
Ivana Levá (KSČM) si brala slovo nejčastěji. Petra Burdy se ptala na regionální vysílání Českého rozhlasu, současného člena dozorčí komise Rady ČRo Jaroslava Růžičku na zahraniční vysílání, Mileny Mackové jaké mám mít radní vlastnosti.
Walter Bartoš (ODS) se dotazoval kulturního kritika Vladimíra Hendricha na hudbu hranou Českým rozhlasem a právníka Jaroslava Kravky, jak by definoval veřejnou službu. Daniela Nováka požádal o bližší vysvětlení, v čem vidí rezervy ČT oproti BBC.
Petr Tluchoř nepromluvil.
Otázky bývalého ministra kultury Jiřího Bessera na rozdíl od jeho kolegů směřovaly nikoliv na věcný obsah práce člena mediální rady, nýbrž přímo na osobu. Vybral si tři cíle. Dostatek času pro výkon funkce zpochybnil jen u ředitele Národního muzea Michala Lukeše. Nad organizací, která kandidáta navrhla, se pozastavil jen u Vladimíra Kuby (rybáři jsou asi divnější než včelaři), a jen u Petra Žantovského se podivil, proč chce do Rady ČT, když byl dříve v radě jiné.
Jak probíhalo celé veřejné slyšení můžete zhlédnout ve videozáznamu. (127 minut, část věnovaná Českému rozhlasu je v úvodu záznamu a trvá 62 minuty)

Žádné komentáře:

Okomentovat