neděle 30. listopadu 2014

Posluchačka Kosíková analyzuje pořad Dobré ráno, Česko na stanici Český rozhlas Dvojka

30. 11. 2014 napsala posluchačka Kosíková v diskusi na webu stanice Český rozhlas Dvojka 

Během posledního měsíce jsem si poslechla Dobré ráno v různých dnech, hodinách a s různými moderátory.

1 průměrná hodina obsahuje:
stručné zprávy 2x celkem (asi 7 min)
zaznělo 9 - 11 písniček ( asi 30 min)
upozornění, že poslouchám Dvojku 11 - 17( asi 2 min)
počasí 2x - 4x (2 min)
upoutávky na jiné pořady, reklamy 4x - 5x( asi2 min)
téma (asi 8 min)
ostatní informace, zajímavosti ( asi 9 min)

   Alespoň jedny zprávy za den by mohly být obsáhlejší a podrobnější včetně předpovědi počasí doplněné biometeorogickou předpovědí.
Jaký smysl a přínos má stále četnější přerušování pořadů upozorněním, že poslouchám  tuto stanici 2 nechápu. Je to opravdu nutné? Vloudilo se do celého dne i do nedělních autorských Dobrých jiter, takže není jedině v pohádkách, četbě, bohuslužbách a ve hrách. Zatím ! !  Kdyby partner své partnerce a naopak, celý den 10x za hodinu tvrdil, jak ji má rád/a, pochybuji o dlouhém trvání vztahu. Dříve jsem Prahu poznala podle obsahu, známých hlasů a jejich kultivované mluvy. 

   Ranní témata jsou různá, věřím, že není snadné na každý den nějaké vymyslet. Tvůrci pak jsou vlastně především posluchači.

   Jestliže ve zbývající době asi 9 min moderátoři mluví jeden přes druhého, smějí se, nedozví se posluchač skoro nic. Dobré ráno trvá 3,5 hod. Hostům, kteří mohou posluchačům sdělit mnoho zajímavého je přidělen čas sotva půl hodiny.

   Nemám nic proti změnám, pokud to jsou změny k lepšímu. Jenže na Dvojce se měnily hlavně několikrát vlezlé znělky, názvy pořadů, moderátoři. 

   Za poslední téměř 4 roky nevznikl žádný nový, objevný, ucelený, vtipný, tvůrčí pořad. Snad jen Kupředu do minulosti, Slovo nad zlato, část bloku To je život (K. Čapek), který byl zrušen. Pokud se nějaký nový pořad objevil, je to většinou jen změna názvu původního nebo stále stejný scénář - písničky povídání, telefonáty. Samozřejmě jsou i tak některé z nich zajímavé, záleží jaký je host a hlavně jaký mu dá moderátor/ka prostor( na př. Kontakt J. Pešiny,některá Noční mikrofora, některé Je jaká je, Klub Evergreen ...).Málokdy se ale svou kvalitou vyrovnají dřívějším, těm, která je možné zaslechnout třeba v Rozhraní z archivu. Kdyby nešťastnou náhodou zmizel archiv rozhlasu, nevím co byste vysílali. Naštěstí pořady Meteor, Jak to vidí, Rozhraní, Toulky, Stopa fakta tajemství, četba, hra, pohádky ještě zůstávají a naštěstí je Vltava a jiné stanice. 

   Veškeré výhrady a přání již byly mnohokrát napsány, většinou bez reakce. Vedení a rada ČRo je nepovažuje za opodstatněné. Jen si klidně pište připomínky, my uznáváme jen kladné ohlasy a odpovídat budeme typizovaně a nekonkrétně nebo vůbec.

   Problém se může zdát malicherný ve srovnání s jinými důležitějšími událostmi kolem nás, ale souvisí s celkovým úpadkem kultury a to již malichernost není. Když si uvědomuji, co znamenal pro lidi rozhlas ve složitých situacích naší země, je mi to líto.


Žádné komentáře:

Okomentovat