pondělí 24. října 2011

Přímluva za hudbu (otevřený dopis) - 2.část

24.10.2011 00:25 - 08. Ohlasy v médiích -trvalý odkaz

Přímluva za hudbu (otevřený dopis) - 2.část

23. 10. 2011 napsal Jan Burian na serveru protisedi.cz
klikněte - 1. část
Pokud máte záslužný zájem tento nedůstojný stav změnit, naskýtá se jedna možnost – návrat (ale raději tomu neříkejme návrat – není se kam vracet!) k osobní zodpovědnosti za vybírání hudby v rozhlase, konec anonymity. Konec teorií a praxe „selektorů“, jakož i demagogických výroků o tom, co lidé takzvaně „chtějí“ poslouchat. Dost schovávání se za pofidérní průzkumy a teze, že rozhlas má vysílat především to, co si jeho posluchači přejí.
Veřejnoprávnost v hudebním vysílání přece nemůže spočívat v jakési přímé demokracii, tedy v tom, aby si zprůměrované skupiny vybíraly, co chtějí vysílat z „předvybraného“ balíku hudby. Běžný posluchač rozhlasu zajisté nemůže být dramaturgem, to by znamenalo popření veškeré odbornosti této profese. Dramaturg má v případě veřejnoprávního média také pomáhat posluchačům tříbit si vkus – třeba tím, že informuje o nových trendech, připomíná nejlepší díla minulosti a brání braku a hrubé komerci, aby ovládla vysílání. Je-li hudební část rozhlasového programu v rukou amatérů, kteří se navíc zaštiťují tezí, že lidem se má pouštět, co oni „chtějí“, dopadá vysílání tak, jak ho známe dnes, a lepší to nebude.
Kudy z toho ven? Zrušte všechny ty takzvané playlisty a selektory a dejte důvěru vzdělaným a citlivým hudebním dramaturgům. Skoncujte s anonymitou ve výběru hudby pro vysílání veřejnoprávního rozhlasu.
Je velmi škodlivé, když model vysílání, který představuje zejména Radiožurnál, vychází ze snahy o co největší „poslechovost“ stanice. To je strategie, kterou se vesměs řídí soukromé stanice (a fakt, že ne úplně všechny, by měl být burcující). Od veřejnoprávního rozhlasu žádáme kromě objektivního zpravodajství především kulturnost, která není závislá na diktátu peněz. Nechceme, aby se taková stanice snažila konkurovat bulváru tím, že dodá ještě lacinější zboží.
Prosím, zkuste být odvážní a přehodnotit svůj způsob myšlení a vnímání veřejnoprávní funkce rozhlasu. Ten dosavadní, jak sami vidíte, nikam nevedl.
Jan Burian, písničkář a spisovatel

Psáno pro Týdeník Rozhlas , kde text vyjde 1.11.
Komentáře
[1]24.10.11 08:41:31Ludmila Avramopulosová
O je, pan Burian to říká i za nás.Vlastně hovoří úplně stejně jako my.Teď je jen otázkou, zda na něj někdo dá, zda si nechají ti "nahoře" poradit. Držím nám palce a panu Burianovi touto cestou děkuji.
[2]24.10.11 08:44:44Eva Ondřejová
Pan Burian přesně pojmenoval současný stav ve "výběru" hudby ve vysílání stanic veřejnoprávního rozhlasu.To,co se děje v hudbě,děje se také v oblasti mluveného slova. Bulvarizece a podbízení se nenáročnému posluchači. Kdy už se,propánajána vedení rozhlasu a Rada ČRo vzpamatují.Ten paskvil se už natolik vžil,že se bude muset začít od začátku,jak píše pan Burian,není už kam se vracet.
[3]24.10.11 13:48:35Ludmila Vajďáková
Proč tolik chytrých lidí umí nazvat věci pravými jmény a bohužel častokrát bez odezvy. Držím palce panu Burianovi a potažmo i nám, aby byl jeho názor vyslyšen a konečně práci dělali lidi schopní ne všeho schopní. Také touto cestou Vám, pane Buriane, moc děkuji za vyjádření názoru, který mi tady zbytečně už tři čtvrtě roku vyjadřujeme. Třeba Váš hlas bude slyšet víc než náš. My jsme označování jen za "neustálé stěžovatele".
[4]24.10.11 14:18:16Tomáš Němec
Paní Vajďáková, já myslím, že hlas pana Buriana není slyšet o nic víc než ten náš - pamatujete na jeho březnový článek? viz http://nerustestanicipraha.sblog.cz/2011/03/22/76
[5]25.10.11 08:35:14Chramostová
Netuším,jak je slyšet pana Buriana,nevím,jak moc ho Rada chce slyšet,ale pokud ano,jsem za to ráda.Písničky pouštěné halabala z PC,je katastrofa!Nejen hala,ale i bala!!
[6]25.10.11 12:38:01Jaromír Janák
Bohužel, po Vítězném Ostrém Únoru se vysílání stanice Praha změnilo v nekonečný paranoidní blábol, přerušovaný náhodně vybranými písničkami, zařazenými především proto, aby si "moderátoři" mohli dát kávu nebo si odskočit. Myslím, že pan Burian by byl schopen situaci důkladně rozebrat a i najít alespoň částečné řešení, rozsah příspěvku do časopisu to nedovoluje. Rozhlas si bude muset poradit sám, míval odborníky. Kde jsou?
[7]25.10.11 14:23:31Tomáš Němec
Pro pana Janáka: Byl jeden domeček, v tom domečku stoleček, na stolečku mistička, v té mističce vodička, v té vodičce rybička. Kde je ta ryba? Kočka ji snědla. Kde je ta kočka? V lesy zaběhla. Kde jsou ty lesy? Na prach shořely. Kde je ten prach? Voda jej vzala. Kde je ta voda? Voli ji vypili. Kde jsou ti voli? Páni je snědli. Kde jsou ti páni? Na hřbitově zakopáni.
[8]25.10.11 23:20:00Jaromír Janák
Asi tak, pane Němče.
[9]26.10.11 20:38:22Chramostová
No to jsem se zasmála...pane Němče...to jsem neslyšela už léta....Páni ještě nejsou zakopáni...

Žádné komentáře:

Okomentovat