sobota 16. ledna 2016

Šafařík nešafařík! Volba generálního ředitele Českého rozhlasu se blíží! Stanoveno datum, hodina i místo!

16.1. 2016 napsal Tomáš Němec


   Po zvláštní mezihře, kterou způsobil rozruch s ukradenými e-maily z internetové schránky premiéra Sobotky, kde figurovalo i jméno současného předsedy Rady Českého rozhlasu Petra Šafaříka, přece jen se na stránkách Rady ČRo objevila pozvánka na veřejnou schůzi, při níž se bude volit generální ředitel.  Schůze Rady ČRo neoplývají vysokou návštěvností, a proto se poslední rok odehrávají v nevelkém prostoru rozhlasového muzea zvaného Galerie Vinohradská 12.  Nyní po rozruchu způsobeném říjnovým odstoupením Petra Duhana z funkce a současné aféry s údajnými e-maily Petra Šafaříka Bohuslavu Sobotkovi však Rada patrně usoudila, že zájem o její schůzi bude podstatně větší, proto ji umístila do největšího studia na Vinohradské ulici – do studia S1.

Studio S1 - Foto: Khalil Baalbaki
Veřejná schůze Rady Českého rozhlasu se koná dne 20. ledna 2016 od 14:00 hod. v Českém rozhlase, Studio S1, Vinohradská 12, Praha 2. 
Návrh programu:
- zahájení

- veřejné slyšení kandidátů na funkci generálního ředitele ČRo

- volba generálního ředitele     ČRo


- neveřejný bod jednání
- nájemní smlouva
- závěr



    









  


   Při této příležitosti bych rád připomněl jednu okolnost. Blog „Nerušte název stanice Praha Českého rozhlasu“ vznikl jako reakce na násilné experimentální změny, které provedl tehdejší (zatím ještě prozatímní) ředitel Peter Duhan na stanici Praha. K realizaci pozval Jaromíra Ostrého z Brna. Ten nejenže nenechal v programu stanice kámen na kameni, ale aby jeho památka hned tak nevymizela z pražského ústředí Českého rozhlasu, dokonce změnil i tradiční název stanice Praha na Dvojku.


   Počátkem roku 2011 zahájila Rada Českého rozhlasu volbu generálního ředitele Českého rozhlasu po odstoupivším Richardu Medkovi.

Tehdy o změně názvu stanice pochybovali i členové Rady Českého rozhlasu. V prvním kole volby tuto pochybnost nejotevřeněji vyslovil radní Ladislav Jíša, který však za několik dní zemřel po operaci srdce.  Tím se snížil počet členů tehdy již neúplné Rady ČRo na počet, se kterým nemohla být volba generálního ředitele uskutečněna a tak se čekalo několik měsíců, až Poslanecká sněmovna doplní zbylý počet radních.

      Podívejte se v následujícím videu na dvouminutové vystoupení Ladislava Jíši, kterým se zastal stanice Praha. Toto video tady do dnes zůstává jako vzkaz ze záhrobí. Ladislav Jíša vzkazuje: ponechme název stanice Praha !



Vzkaz ze záhrobí:
radní Ladislav Jíša vzkazuje: posluchači mají pravdu

2 komentáře:

  1. Eva Ondřejová16. ledna 2016 v 20:29

    Název stanice byl proti veškeré logice a navzdory všem kritikům změněn. Snad se brzy název Praha vrátí. Pánové, kteří vymysleli Dvojku, jsou pryč, doufám, že tomu teď už nic (a nikdo) nebude bránit.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že je bohužel příspěvek aktuální ve všem - Praha nebo Dvojka - formát a "osobnosti" jsou obojí z minulého století. Starší posluchači nejsou žádní laskví hlupáci, aby museli trpět výlevy Gottů, Czendliků, Jandových apod. // Jediní, kdo se vyvíjí jsou Vltava, Plus a Wave. Ne vždy lépe, ale snaha je slyšet!

    OdpovědětVymazat