sobota 2. ledna 2016

Zoolog a kartářka

2.1. 2016 napsal Tomáš Němec

   Dnes mě opravdu pobavila paní Hana Švejnohová svým pořadem Nezatloukat, na stanici Český rozhlas Dvojka. Obvykle tento pořad neposlouchám, protože způsob moderace paní Švejnohové není můj šálek kávy. Tentokrát jsem ho však poslech celý, protože hostem byl pan Miroslav Bobek, ředitel pražské zoologické zahrady a bývalý dlouholetý pracovník Českého rozhlasu, kde kromě jiných činností prosadil a vedl stanici Leonardo, která popularizovala vědu.

   Paní Švejnohová kladla panu řediteli opravdu velmi zajímavé otázky typu "Jste vegetarián?" nebo "Dočetla jsem se, že příští týden bude světový den lachtanů a tučňáků, jak se na něj připravuje zoologická zahrada v Praze?" V závěru pořadu mě však paní Švejnohová opravdu překvapila. Když se loučila s významným zoologem, ale také významným rozhlasákem Miroslavem Bobkem, řekla: "Příští týden bude mým hostem věštkyně a kartářka Dagmar Kludská".


   Nemám nic proti paní Kludské, věštění ani kartám. Jistě. Taková šíře hostů, která obsáhne zoologa i věštkyni spadá do rozmanitosti úkolů veřejnoprávního rozhlasu. Jen mě napadlo, že dva první letošní hosté paní Švejnohové symbolizují posun Českého rozhlasu za vedení Petra Duhana: zrušení vědecké stanice Leonardo a zavedení takových pořadů jako je Nezatloukat. Věda je přeci pro posluchače tak nezáživná a ti se přece chtějí bavit u pořadů jako je Nezatloukat na ČRo Dvojce. A když už vědu nelze z veřejnoprávního rozhlasu zcela odstranit, pak je jí třeba podat tak zábavnou formou jako na ČRo Plusu v pořadu Laboratoř, ze kterého je každému jasné, že se najatí herci i vědci opravdu dobře baví. Ano, i mě dnes paní Švejnohová pobavila, když se zeptala ředitele zoologické zahrady, jestli je vegetarián.

3 komentáře:

  1. Tento pořad vznikl za vlády Petra Duhana,je to jen prázdné tlachání o ničem.Byla bych ráda,aby s novým vedením zanikl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stoprocentně souhlas. Tento pořad ještě stále funguje?

      Vymazat
  2. ... no vidíte, plácání v archivu ČRo rozhlasu nechybí, zato Ivan Hoffman ze 4.1.2016 spustit nejde. Bylo tam řečeno pár zdrojů, kde získávat informace, tak asi pro to....? možná by stálo za to přemístit zdroje doporučené panem Hoffmanem sem :o)
    Co se týče volby GŘ - žasnu. Michal Bureš je velkou nadějí, jen mám pocit, že jsou mu ustříhávána křídla a ví, že musí být velmi opatrný. Situace v ČRo musí být zvláštní. Marketing ČRo je mnohde zmiňován i zaměstnanci jako špatný a pan Zavoral tam byl za GŘ Kasíka, tuším. Vnímám ČRo jako velmi vyjímečné médium, kde neplatí to, co v běžných firmách a vedení mu mnoha změnami dost ublížilo. A posluchači? Než by se ozvali, neposlouchají ČRo, ale přejdou jinam. A zaměstnanci? Bojí se o místo. Však Vy pane Němče víte své.
    Pan Vrzák zmínil systém zasílání rozhlasových her do mezinárodních soutěží a vedení rozhlasu hnul žlučí. Změnilo se něco? Byl časopis Vlnění v tištěné podobě. Tam jsme se mohli dozvědět o činnosti rozhlasu. Najednou je jen v elektronické podobě. Proč by veřejnoprávní médium nemohlo tento podnikový plátek nabídnout svým koncesionářům? A třeba i za úplatu?

    OdpovědětVymazat