pondělí 25. února 2013

Český rozhlas: celodenní zpravodajství nebudeme dělat, protože je příliš drahé

25. 2. 2013 napsal Ondřej Aust na serveru Médiář.cz

Veřejnoprávní rádio raději investuje do nemoderního způsobu šíření nové stanice Český rozhlas Plus, než aby jeho programem obsadila i nejposlouchanější čas - ráno.


Na pohřební hostině Rádia Česko dnes promluvila i zakladatelka stanice Hana Hikelová
Na 'pohřební hostině' Rádia Česko dnes promluvila i zakladatelka stanice Hana Hikelová
Hlavně příliš vysoké náklady jsou důvodem, proč veřejnoprávní Český rozhlas nespustí od 1. března v rámci nové stanice mluveného slova celodenní zpravodajský proud, ale namísto zpravodajského Česka, publicistické „Šestky“ a na vědu zaměřené digitální stanice Leonardo spustí pod názvem Český rozhlas Plus „analyticko-publicistický“ program v rozsahu pouze od 16 do 24 hodin.
Na dotaz Médiáře to řekl šéf centra vysílání Českého rozhlasu Ondřej Nováček, na rozlučkovém setkání redaktorů a příznivců Rádia Česko. To zhruba po osmi letech končí tento čtvrtek 28. února, pak ho a dvě další veřejnoprávní stanice nahradí zmíněný Český rozhlas Plus. Kromě digitálních platforem začne vysílat na středních vlnách.
Už tento způsob šíření je podle Nováčka nepoměrně dražší, než dnes standardní VKV. Náklady na celodenní zpravodajský program si přitom rozhlas podle Nováčka spočítal na „řádově 100 milionů korun“ ročně. Nový Český rozhlas Plus, který bude vysílat jen 8 hodin denně, má podle dřívějších informací ročně stát 60 milionů, na tři stanice, které nahradí, ročně šlo 82 milionů (vysílání Českého rozhlasu 6 stálo 49 milionů Kč, zpravodajského Česka 22 milionů, digitálního Leonarda 11 milionů Kč).
Zpravodajské Rádio Česko začínalo v létě 2005 jako digitální stanice, jako jeden z prvních kanálů veřejnoprávního rádia, který měl popularizovat novou platformu šíření. Proč nyní rozhlas v případě nové stanice mluveného slova neinvestuje raději do programu než do drahého a zároveň neefektivního šíření na střední vlně, Nováček nevysvětlil.
Přitom také uvedl, že rozhlas si v minulosti testoval i „24″ v jednom z uvažovaných názvů této chystané stanice, podobně jako Česká televize užívá pro svůj digitální zpravodajský kanál ČT24.
Český rozhlas se loni neúspěšně pokusil rozšířit spolupráci s českou redakcí BBC na jejích 12 lukrativních kmitočtech v největších městech republiky, to ale neprošlo před radu pro vysílání a BBC mezitím prodala místní pobočku francouzskému koncernu Lagardere, provozovateli komerčních stanic Frekvence 1, Evropa 2, Bonton a Dance.
Pokrytí rádia BBC v České republice. Zdroj: licenční podmínky BBC, RRTV
Pokrytí rádia BBC v České republice. Zdroj: licenční podmínky BBC, RRTV
To od 1. března převezme vysílání na zmíněných kmitočtech, v licenčních podmínkách české BBC je ale podmínka vysílat v půrběhu dnes také program Českého rozhlasu. Zatím není jasné, zda to Lagardere od pátku zajistí. Pokud ne, porušovala by licenční podmínky, za což by ji mohlo hrozit až odnětí licence radou pro vysílání.
Podmínky vysílání Rádia Česko na vlnách BBC, schválené v září 2006. Zdroj: licenční podmínky BBC, RRTV
Podmínky vysílání Rádia Česko na vlnách BBC, schválené v září 2006. Zdroj: licenční podmínky BBC, RRTV
„Konkrétní podoba vysílání je aktuálně v přípravě a jednání. V pátek či případně od pondělí 4. března vám již budeme k dispozici s detailním sdělením,“ uvedla jen mluvčí Lagardere Radka Pilzová.

2 komentáře:

  1. Už několik týdnů nás vedení Českého rozhlasu masíruje zprávami o údajné integraci tří stávajících stanic do nového Rádia Plus. Dnes konečně jeden ze členů vedení přiznal, že celodenní zpravodajství není vůbec na programu dne, a to z důvodu vysokých nákladů. Že jim to ale trvalo, než řekli pravdu.

    OdpovědětVymazat
  2. Připomíná mi to slavné S-karty ( a další),když něco funguje a není to dostatečně drahé, nahradíme to dražším a úspěch je ve hvězdách.
    "Celodenní vysílání není na pořadu dne", čím tedy chtějí ty tři stanice nahradit? Potřebujeme vůbec za těchto podmínek veřejnoprávní rozhlas, potřebujeme rozhlas vůbec?!?

    OdpovědětVymazat