sobota 2. února 2013

Programové priority a změny ve vysílání některých stanic Českého rozhlasu

2.2. 2013 vybral a poznámkami opatřil Mirek Tengler

 Z materiálu generálního ředitele ČRo – Petera Duhana: Programové priority 2013
■     ■
Český rozhlas 1 – Radiožurnál:
-          věková skupina posluchačů: 25 – 60 let
-         navýšení podílu hudby ve vysílání (hudba x mluvené slovo 60:40)
-         modernizace zvukové grafiky, větší důraz na práci s jingly a identifikátory jednotlivých
         programových prvků

Český rozhlas 2 – Praha:
-        věková skupina posluchačů: 50 – 79 let + děti
-        podíl hudby a slova: 45:55
-       podíl domácí a zahraniční hudební produkce: 70:30
-        jedna z nejvýznamnějších priorit stanice – oslovit dětského posluchače
-        Jak to vidíte? – diskusní pořad (dříve Čaj pro dva) s možností komunikace s posluchač
         prostřednictvím telefonu, e-mailu, sociálních sítí
V roce 2013 čeká stanici úprava programového schématu ve prospěch posílení role hudby a zábavy ve vysílání při zachování tradičních vzdělávacích a informačních pilířů programu, zásadně větší důraz bude kladen na vysílání pro dětského posluchače.

Český rozhlas 3 – Vltava:
-           v podstatě beze změn

Český rozhlas 4 – Wave:
-           v podstatě beze změn

Český rozhlas 5 – regiony:
-         tady jsou plány trochu jiné pro každou regionální stanici
-        věková skupina posluchačů: většinou 50 + (kromě Reginy, Ostravy, které jsou zaměřené 
        i na  mladší posluchače)
-         posílení vysílání pro seniory

Český rozhlas Plus:
-         nová stanice začne vysílat od 1.3.2013
-          zaměřena bude na analytickou publicistiku, vědu, atd.
■     ■

------------------------------------------------------------  
 Poznámky:

-          Ačkoli se v materiálu pana ředitele říká, že jedním z cílů Českého rozhlasu v roce 2013 je: „…profilovat formáty jednotlivých stanic tak, aby odrážely potřeby dnešních posluchačů a splňovaly požadavek co nejpřehlednější, nejpestřejší a zároveň vyvážené programové nabídky“, tak  mám  dojem, že hned dvě stanice Českého rozhlasu budou programově zacíleny především na seniory a to Český rozhlas 2 – Praha a regionální vysílání (Čro 5). Je tedy nesmysl mluvit o lepší profilaci stanic, aby na sobě vzájemně neparazitovaly. Parazitovat zřejmě budou.

-          Co se týká regionálního vysílání: Znám hned několik regionálních studií Českého rozhlasu a opravdu nemám pocit, že by bylo nutné právě zde posilovat vysílání pro seniory. Ti už regiony dávno poslouchají a jakékoli změny nesou většinou mnohem hůře, než mladší posluchači. Ti by mohli naopak regionální studia zcela opustit a hledat si „svou“ stanici mimo Český rozhlas. Stojí to panu Duhanovi za to riziko?

-          Lidem preferujícím zpravodajství bez hudby není od 1.3.2013 věnována žádná stanice (Rádio Česko končí své vysílání k 28.2.2013). Český rozhlas ke stejnému datu ukončuje spolupráci s provozovatelem vysílání BBC. To je jedna z největších proher pana ředitele Duhana!!

-          K 28.2.2013 končí své vysílání rovněž stanice Leonardo. Jejímu programu bude vyhrazena hodina vysílání na novém okruhu Český rozhlas Plus. Co se tam z dříve bohatého programu vejde, je otázkou. Další špatná zpráva!

-          Stanice Český rozhlas 6 rovněž končí k 28.2.2013, ale podstatná část jejího programu přechází ve zkrácené formě do stanice Český rozhlas Plus, která bude vysílat v pásmu středních vln, na internetu, dále v pásmu DVB-T, DAB a DVB – S.  Vzhledem k tomu, že naprostá většina posluchačů hledá své stanice v pásmu VKV, bude mít nové Rádio Plus velmi ztížený start.

odkaz na materiál „PROGRAMOVÉ PRIORITY 2013“  - http://www.ceskamedia.cz/multimedia/104000/103319.pdf

1 komentář:

  1. Eva Ondřejová4. února 2013 v 15:13

    Nechci ani myslet na to, jak bude vysílání vypadat.Nejvíc mi vadí velký čas věnovaný hudbě na Radiožurnálu i Praze. Stále častěji teď slyšíme od moderátorů "prosím, stručně", stále častější je přerušování těch, kteří mají co říci.
    Radiožurnál zprávy zestručnil natolik, že informuje prakticky už jenom telegraficky. Hlavní zprávy jsou jen dvakrát denně, zbytek je hudba , pořád stejná hudba. Co bych dala za skladbu nebo písničku, kterou jsem ještě neslyšela! Kdysi jsem poslouchala rozhlasovou hru, kde nacisté mučili zatčeného tím, že mu stále dokola pouštěli Malou noční hudbu. Vypadá to, že Radiožurnál se rozhodl tuto mučící metodu praktikovat ve vysílání.
    A rádio Plus bude zřejmě cosi, co nenahradí žádnou z těch zrušených stanic. Asi bude pro nás stále těžší najít něco poslouchatelného. Snad opravdu nechají na pokoji Vltavu. Už takhle je toho na mě příliš.
    A ty střední vlny je vůbec to nejhorší. Na nich by mohl vysílat Radiožurnál, u zpráv a hudby-kulisy horší kvalita poslechu tolik nevadí.
    Jenom mimochodem,zaznamenala jsem Český rozhlas 2 Praha, kdepak se ztratila "dvojka"? Proč se to do nás pořád tluče, když to není oficiální název?!?

    OdpovědětVymazat