neděle 10. února 2013

Moderátor roku 2012 - Klub přátel Šestky má odlišný názor na výklad Kodexu Českého rozhlasu než Rada ČRo


10. 2. 2013 Klub přátel Šestky a Tomáš Němec

   Na setkání Klubu přátel Šestky podepsali jeho členové protest proti anketě roku :Moderátor roku 2012“,
http://nerustestanicipraha.blogspot.cz/2012/11/dojmy-z-listopadoveho-setkani-klubu.html
která podle jejich názoru porušila Kodex Českého rozhlasu.  Tento protest zaslali Radě Českého rozhlasu. Ta postupovala podle svého obvyklého nemastného neslaného způsobu a dopis postoupila k vyjádření  náměstkovi generálního ředitele Českého rozhlasu  pro strategický rozvoj,  Mgr. René Zavoralovi.  Ten samozřejmě nemohl uznat žádné pochybení  u tohoto projektu, jehož iniciativa možná původně vzešla zevnitř Českého rozhlasu. (První ročník soutěže „Moderátor roku 2011“ se konal jako součást „podnikového“ festivalu „Prix Bohemia Radio  2011“ v Poděbradech

Odpověď pana Zavorala je  poněkud  úsměvná, protest zlehčuje a uvádí, že Český rozhlas umístění svých moderátorů v předních místech ankety považuje za velký úspěch a zcela opačně než stěžovatelé svojí účast v této soutěži pokládá za naplňování čl. 16 odst. 16.1 Kodexu.  Rada Českého rozhlasu, která zpravidla nemá názor a její působení jako kontrolního orgánu veřejnosti bývá značně bezzubé, vyjádření pana Zavorala „vzala na vědomí“. Posluchač je pak na pochybách,  zda Rada s odpovědí pana Zavorala souhlasi nebo zda je jí tato odpověď zcela lhostejná.  Níže si můžete přečíst oba texty, tedy Protest proti anketě ČRo a ARO „Moderátor roku“ a odpověď Rady Českého rozhlasu tak, jak byly zveřejněny na webu Klubu přátel Šestky  i na facebookové stránce Klubu přátel Šestky.

 Tomáš Němec

■     ■

TEXT PROTESTU KPS podepisovaném členskou základnou na Setkání KPS v budově  rozhlasu v listopadu 2012:

Rada ČRo                                                                V Praze, dne 10.11.2012
Vinohradská 12
120 99 Praha 2

Protest proti anketě ČRo a ARO „Moderátor roku“

Vážená Rado Českého rozhlasu!

My, zde podepsaní posluchači Českého rozhlasu, důrazně protestujeme proti pořádání výše uvedené společné ankety Českého rozhlasu a Asociace rozhlasových organizací.

Náš protest zdůvodňujeme takto :

anketu zaštiťuje generální ředitel Českého rozhlasu, který je povinen vždy dodržovat Kodex Českého rozhlasu. V případě ankety Moderátor roku však došlo k porušení odst. 6.8., článku 6, Hlavy II Kodexu Českého rozhlasu:
„Český rozhlas je při získávání a zpracování informací plně povinen zjistit a posluchačům zprostředkovat věcně správný obraz skutečnosti“  a „Zamlžení určité informace nebo potlačení jejího podstatného aspektu je vždy hrubým porušením této povinnosti“.

1. Anketa Moderátor roku podsouvá posluchačům, že údajně hledá „nejoblíbenějšího moderátora a moderátorku českých rádií“ (Asociace rozhlasových organizací), popř. „nejlepšího moderátora v českém éteru“
(ČRo).
Ve skutečnosti však se jedná o „soutěž“ několika předem vybraných moderátorů tří soukromých rozhlasových stanic a ČRo (z jehož dvou desítek stanic se smělo účastnit pouze 5). Několik desítek komerčních a veřejnoprávních stanic, stejně jako drtivá většina moderátorů zúčastněných stanic, byly tedy ze soutěže vyloučeny.

2. Anketa Moderátor roku předstírá, že se jedná o soutěž posluchačského výběru, přičemž ve skutečnosti je skupina zúčastněných soutěžících předem vybrána rozhlasovými organizacemi (v roce 2012 se jednalo o 21 moderátorů).

3. Anketa Moderátor roku předstírá rovné podmínky soutěže. Tyto však nejsou dány, protože jsou do soutěže zahrnuty stanice s velkou posluchačskou obcí vedle stanic s malým posluchačským dosahem, z čehož vyplývá, že moderátoři menších stanic jsou tím znevýhodněni, nezávisle na kvalitě své práce.

4. Anketa Moderátor roku předstírá rovnost při hlasování, poněvadž lze hlasovat pouze internetovou cestou či zasláním sms. Domníváme se, že tyto dva jedině přípustné způsoby hlasování znevýhodňují starší a nejstarší posluchače, kteří obvykle nemají přístup k internetu a mobilním technologiím.
  
V anketě Moderátor roku je nepřímo porušován odst. 16.1., čl. 16, Hlavy II Kodexu Českého rozhlasu: „Český rozhlas je zavázán dbát o kultivovanost jazykového projevu. Vyjadřování hlasatelů, moderátorů a redaktorů ve vysílání musí působit jako vzor správného užívání jazyka již s ohledem na skutečnost, že posluchači mohou takovému vyjadřování přikládat normotvorný význam.“.

Moderátoři Českého rozhlasu, pro které je závazný Kodex Českého rozhlasu, jsou přitom zařazováni do stejné soutěže jako moderátoři komerčních rádií, kteří nepodléhají přísným nárokům na moderaci (v roce 2012 Těžkej Pokondr, Ruda z Ostravy, Impulsovi atd.). Umístění komerčních moderátorů před moderátory ČRo na základě hledisek popularity či rozšířenosti (v roce 2012 na prvním místě Leoš Mareš a ranní tým Evropy 2 a na druhém místě Ruda z Ostravy) může mít neblahé důsledky v ohledu jazykově normotvorném:
-          jednak na pracovníky ČRo
-          jednak na posluchače ČRo.

Vážená Rado ČRo, domníváme se, že standardy veřejnoprávního Českého rozhlasu by neměly ovlivňovat „projevy“ Těžkého Pokondra či Rudy z Ostravy, ale kultivované projevy Karla Čapka, Ferdinanda Peroutky, Jiřího Ješe či Lídy Rakušanové. Akce Moderátor roku je proto zásadním pochybením ČRo.

■     ■

p. David Klíma a spol. - odpověď na stížnost
č.j. O12CRO0061053
Vážený pane Klímo,
potvrzuji přijetí Vaší stížnosti ze dne 4. 12. 2012 a sděluji, že Rada ČRo si vyžádala k Vaší výzvě stanovisko náměstka GŘ ČRo pro strategický rozvoj, pana Mgr. René Zavorala.
Členové Rady si prostudovali oba materiály a vzali vysvětlení pana Zavorala na vědomí.

Vážený pane, věřím, že přijmete toto konstatování jako věcnou skutečnost a zůstanete i nadále pozorným posluchačem stanic a studí Českého rozhlasu.
Děkuji Vám za pozornost našemu sdělení a
zůstávám s pozdravem
Mgr. Bohuš Zoubek
místopředseda Rady ČRo
---------------------------------------------------------

příloha- vyjádření náměstka GŘ ČRo pro strategický rozvoj, pana Mgr. René Zavorala

Reakce  Českého  rozhlasu  na  stížnost  posluchačů  Českého
rozhlasu – p. David Klíma a spol.

Český  rozhlas  si  velmi  váží  zájmu   a  názorů  posluchačů  ve  stížnosti podepsaných,  avšak  nesouhlasí  s tvrzeními,  kterými  stěžovatelé  obviňují Český rozhlas z porušování Kodexu Českého rozhlasu. Kodex  Českého  rozhlasu  je jednou  ze  základních  norem,  kterými  se  Český rozhlas  při  poskytování  veřejné  služby  v  oblasti  rozhlasového  vysílání řídí, jeho dodržování všemi svými zaměstnanci bere velmi vážně a jakékoliv podezření či nařčení z porušení této normy velmi pečlivě zkoumá. V tomto případě však účastí moderátorů Českého rozhlasu v soutěži Moderátor roku  k porušení  žádného  ustanovení  Kodexu  nedošlo.  V  tom,  že  se  Český rozhlas účastní této soutěže a nominuje do ní svoje moderátory, kteří se v anketě uchází o hlasy veřejnosti, nelze spatřovat porušení Kodexu a pokud jsou stěžovatelé opačného názoru, tak je to zcela chybný a účelový výklad této  normy.  Oba  stěžovateli  citované  články  Kodexu  nemají  žádnou souvztažnost k účasti Českého rozhlasu v anketě Moderátor roku. Citované články Kodexu se týkají vysílání. V prvém případě se jedná o "získávání a zpracování informací", které jsou určeny pro vysílání. V druhém případě se jedná  o  "kultivovanost  jazykového  projevu  hlasatelů,  moderátorů  a redaktorů", opět ve vysílání. Stěžovatelé ve stížnosti netvrdí, že by se moderátoři  Českého  rozhlasu  dopouštěli  porušování  Kodexu,  naopak  nepřímo potvrzují,  že  Kodex  dodržují. Porušení  Kodexu  spatřují  v tom,  že  došlo k přímému  poměření  oblíbenosti  moderátorů  Českého  rozhlasu  s moderátory komerčních  stanic,  jejichž  projev  není  dle  názoru  stěžovatelů  dost kultivovaný. 

Český rozhlas umístění svých moderátorů v předních místech ankety považuje za velký úspěch a zcela opačně než stěžovatelé svojí účast v této soutěži pokládá za naplňování čl. 16 odst. 16.1 Kodexu. Svojí účastí v této anketě Český rozhlas šíří kultivovaný projev i mezi posluchači komerčních stanic, čímž v konečném důsledku může dojít i k rozšíření spektra jeho posluchačů.

Český rozhlas je moderním médiem, které si nemůže dovolit žít odtrženě od okolní reality, jejíž součástí jsou i produkty víceméně konzumního rázu. Poměření  oblíbenosti  svých  moderátorů s moderátory  komerčních  stanic nepovažuje Český rozhlas za něco špatného, co by jej jakkoliv znevažovalo v očích posluchačů nebo bylo pod jeho úroveň. Pokud to tak posluchači cítí, nelze jim takový pocit upřít.

Český  rozhlas  je  veřejnoprávním  médiem,  které  poskytuje  službu  co nejširšímu spektru osob. Při poskytování této služby postupuje svobodně a se svým nejlepším svědomím tak, aby byl naplněn zákon o Českém rozhlase, respektive Kodex  Českého  rozhlasu.  Ačkoli  se  jednání  Českého  rozhlasu nemusí  stěžovatelům  líbit,  neznamená  to  vždy,  že  takové  jednání  musí znamenat porušení nějaké normy. Žijeme ve svobodné společnosti a svobody
při  svém  jednání  požívá  i  Český  rozhlas.  Přistoupení  na  účelové  výklady norem vede v konečném důsledku k potlačení práv, což stěžovatelé, kteří za svoje  vzory  ve  stížnosti  prohlašují  Karla  Čapka  a  Ferdinanda  Peroutku, jistě nechtějí.
■     ■

web Klubu přátel šestky – odkaz https://sites.google.com/site/klubpratelsestky/

2 komentáře:

  1. K odpovědi pana Zavorala jen dvě připomínky. Jeho zdůvodnění je ukázkou toho, že zdůvodnit lze úplně všechno.
    Moderátoři ČRo podle mě porušují kodex. Aby mohl být jejich projev nazván kultivovaným, musí se vyjadřovat nejen správně gramaticky (což není vždy v pořádku), ale také dbát na výrazný přednes - tempo řeči, intonaci, volbu slov, stavbu věty, klesání hlasem na konci věty, správné členění věty, správný slovosled atd. A tady to v pořádku určitě není. Připouštět úplnou svobodu v používání jazyka znamená připouštět porušování jeho norem se stále častější recidivou. (Všimli jste si, jak se rychle šíří používání slov, vazeb, které nejsou správně česky?)
    "Svojí účastí v této anketě Český rozhlas šíří kultivovaný projev i mezi posluchači komerčních stanic, čímž v konečném důsledku může dojít i k rozšíření spektra jeho posluchačů." Citovanou větu jde také říci takto: Svojí účastí v této anketě šíří komerční stanice nekultivovaný projev mezi posluchači ČRo, čímž může dojít i k rozšíření spektra jejich posluchačů na úkor ČRo.
    "Lidovost" se přece velmi nosí a "Český rozhlas je moderním médiem, které si nemůže dovolit žít odtrženě od okolní reality".

    OdpovědětVymazat
  2. Tak, přesněji řečeno, vy stěžovatelé, máte to marné, MY určujeme, My rozhodujeme, a VÁM do toho nic není. Jenom chybí říct to, co nám kdysi vzkázala ZJ, která nyní vede redakci pro děti(!), když se vám to nelíbí....pamatujete, že.
    V iRadiu je odkaz na vysílání: ČRo2-Praha(Dvojka) - Jak to vidíte(Dříve Čaj pro dva).
    Teď ještě přidat a předtím......Co to je toto????? Tak buď se stanice nějak jmenuje a název pořadu je nějaký, pak není třeba závorek!!Zvláštní je, že oficeelní název zůstává. Zůstává ale nad tím stát i rozum posluchače. Tak jmenuje se to nebo nejmenuje?
    On ten čaj pro dva - kdy ve studiu byli tři, byl samozřejmě zcestný, ale to má na svědomí vedení- pan Ostrý a jeho nadřízený, který se pod tyto změny podepsal a schválil je. I když, jak víme pan Duhan také není spokojen s názvem Dvojka a líbila by se mu Regina(o tom už zde bylo psáno). A Rada? No to je hanebnost sama. viz článek výše.
    Ach joooo

    OdpovědětVymazat