středa 6. února 2013

Český rozhlas - tři stanice mluveného slova budou spojeny do jedné

Na konci února 2013 zaniknou tři stanice Českého rozhlasu: Český rozhlas 6, Český rozhlas Leonardo a Rádio Česko. Místo nich vznikne na středovlnných frekvencích nynějšího Českého rozhlasu 6 nová stanice mluveného slova, Český rozhlas Plus. Její šéfredaktor Daniel Raus,  dosavadní šéfredaktor Českého rozhlasu 6, píše na nově vytvořeném podwebu Českého rozhlasu:


Český rozhlas Plus

Daniel Raus, šéfredaktor nové stanice
Foto: Vendula Kosíková

Nová stanice Plus doplní programové portfolio Českého rozhlasu. Stanice bude komentovat a vykládat současnost a aktuální dění v širších a hlubších souvislostech historických, politických, ekonomických či kulturních.
Doba vysílání
Programové schéma se bude odvíjet od měnícího se denního rytmu. S tím, jak se odpoledne bude měnit ve večer a večer v noc, budeme od co nejširšího posluchačského záběru směřovat k formátům určeným pro stále přesněji vymezené posluchačské skupiny. 

Program a novinářské osobnosti
Začínáme magazínem Leonardo, který zaujme každého, koho zajímá svět kolem nás. Pravidelně se zde budeme setkávat například s astronomem Jiřím Grygarem.
Po 17. hodině dostane slovo pořad Den podle... Ten bude postavený na výrazných osobnostech typu Libora Dvořáka či Lídy Rakušanové, které budou se svými hosty rozebírat několik hlavních událostí dne. Po 18. hodině zařazujeme tradiční pořad Názory a argumenty, který považujeme za dědictví Svobodné Evropy a Šestky. 

„hard talk“ rozhovor Dva na jednoho
Proti televiznímu zpravodajství zařazujeme v sedm večer každodenní kontaktní pořad Radiofórum: každý, kdo chce sdělit svůj názor a debatovat o něm, bude mít možnost. Nebudeme se zde opírat jen o telefonické spojení, chceme v maximální míře využít i sociální sítě. Osmá hodina je v televizi filmová a seriálová a my na tuto dobu nasazujeme, jak nám velí odpovědnost veřejnoprávního média, alternativu – pořady vyžadující soustředění a zájem o téma: Politická literatura, Lidé pera, Portréty, Kořeny, tedy víceméně tradiční pořady, které posluchači Šestky už znají. Součástí večera bude od deváté hodiny pořad s názvem Pro a proti, ve kterém osobnosti odlišných názorů budou mít možnost prezentovat a obhájit v diskusi své argumenty. Po tomto střetu idejí už přijde čas na zklidnění: po 22. hodině poběží profilový rozhovor a výběr toho nejzajímavějšího ze světových médií – a konečně a po 23. hodině budeme v souladu s tradicí Šestky reprízovat pár pořadů, mezi nimi erbovní Názory a argumenty. 

Jak a kde si nás naladíte
Vysílat budeme denně od šestnácté hodiny do půlnoci, a to na středních vlnách, na internetu a v multiplexu DVB-T. Vysílat budeme na středovlnných frekvencích 639, 954 a 1332 kHz. Jednotlivé pořady si můžete pustit po odvysílání také v iRadiu. 
Těšíme se na setkání na vlnách nové stanice Plus! 


Nejčastěji se vyskytující otázky a odpovědi: 

Proč vzniká nová stanice? 
Vznik stanice Český rozhlas Plus byl jedním z bodů volebního programu generálního ředitele MgA. Petera Duhana a změn vedoucích ke zkvalitnění a zefektivnění vysílání i chodu ČRo. 
Český rozhlas Plus vzniká jako přidaná hodnota navíc nejen vůči jiným stanicím Českého rozhlasu, ale také například vůči ČT 24. Plus bude stanicí analytické publicistiky. Našim sloganem je: Český rozhlas Plus - rádio s názorem. 
Současná podoba nové stanice vychází ze zkušeností a z požadavku vytvoření co možná nejlepší nabídky posluchači Českého rozhlasu. 

Jak si naladím stanici Plus, kdy a kde ji mohu poslouchat? 
Stanice Český rozhlas Plus vysílá od svého startu 1. 3. 2013 od 16.00 na středních vlnách, digitálně (set-top-box, satelit, kabel, IPTV) a přes internet. 

Proč vysílá stanice jen na středních vlnách? 
Hned v úvodu je důležité zdůraznit, že příjem na středních vlnách nabízí řadu výhod pro posluchače. Tou hlavní je, že střední vlny pokrývají 99 % území České republiky. Český rozhlas má navíc všech AM vysílačích instalovány moderní digitální zpracování signálu, signál se optimalizuje a využívá vysílač způsobem, který byl ještě nedávno nedosažitelný. Výsledkem je významné zlepšení přenosu vyšších zvukových kmitočtů . Nová stanice vástak zcela jistě překvapila také čistým a srozumitelným zvukem. Našim záměrem bylo spuštění stanice vedle středních vln též v síti VKV vysílačů BBC Radiocom. Zamítavé rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ale existenci této stanice na VKV prozatím znemožnilo. Jedinou platformou, na které stanice vysílá, jsou střední vlny, internet a digitální vysílání (DVB-T,DVB-S, DVB-C a digitálním rádiu DAB+). 

3 komentáře:

  1. Eva Ondřejová6. února 2013 v 17:06

    Předpokládala jsem, že rádio Plus bude vysílat jako ostatní stanice celý den. Připadá mi, že osm hodin vysílání nemůže nahradit ta současná tři rádia. Zase to asi bude jakýsi nedostatečný slepenec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Český rozhlas nikdy netvrdil, že stanice Plus bude vysílat celý den, zvláště ne hned od svého vzniku. Počítal sice s tím, že Plus přejde na VKV frekvence, které uvolní časem BBC Radiocom, a pak by mohlo být plnohodnotné 24 hodinové vysílání, ale to mělo být minimálně po roce od vzniku stanice. Jak to dopadne nyní, když společnost BBC Radiocom koupila společnost Lagardere, která už v ČR vlastní jiné soukromé rozhlasové stanice, to se zatím neví. Český rozhlas zatím podniká kroky, aby nepříznivou situaci zvrátil - viz např. odkaz http://www.rozhlas.cz/informace/press/_zprava/vyjadreni-ceskeho-rozhlasu-k-zadosti-bbc-radiocom-praha--1163583

      Vymazat
    2. Eva Ondřejová6. února 2013 v 18:01

      Děkuji za vysvětlení, necháme se překvapit.

      Vymazat