úterý 26. února 2013

Iniciativa ProAlt pořádá debatu o roli veřejnoprávních médií


26. 2. 2013 zveřejněno v internetovém deníku Referendum

Ve středu 27. 2. 2013 od 17 hodin proběhne v Městské knihovně v Praze debata o roli veřejnoprávních médií ve společnosti. Účast na akci přislíbili Jan Křeček z Centra pro mediální studia FF UK, publicista a mediální analytik Štěpán Kotrba či člen Rady ČRo Petr Šafařík.
V České republice vyvolala celospolečenskou debatu o veřejnoprávních médiích naposledy televizní krize na přelomu tisíciletí
V době, kdy se vlastnictví mainstreamových médií stává výsadou úzké skupinky miliardářů a korporací, nabírají veřejnoprávní média a jejich kvalita na společenském významu. Přesto se diskuze nad jejich směřováním a kvalitou v posledních letech téměř vytratila. V České republice vyvolala celospolečenskou debatu o veřejnoprávních médiích naposledy televizní krize na přelomu tisíciletí.

Jakou roli hrají veřejnoprávní média v naší společnosti dnes? Slouží pouze dominantní ideologii a jsou poplatné politickým stranám, které jsou právě u moci, nebo jsou politicky a ideově vyvážená a odráží potřeby občanů?

Jakou roli vlastně od veřejnoprávních médií dnes očekává veřejnost? Mají přinášet hlubší informace, fundované analýzy, nebo se mají stranit elitářství a nabízet „to, co si většinové publikum žádá“? Mají vůbec soutěžit o počet posluchačů se soukromými komerčními médii? Mají se přizpůsobovat moderní multimediální době a dávat více prostoru blogerům a participaci občanů na vysílání?

Na tyto a další otázky se pokusí odpovědět hosté diskuse o veřejnoprávních médiích a jejich roli ve společnosti, která se uskuteční tuto středu od 17:00 v malém sále Městské knihovny v Praze.

Pozvání na akci přijali Jan Křeček z Centra pro mediální studia FF UK, publicista a mediální analytik Štěpán Kotrba a člen Rady Českého rozhlasu Petr Šafařík. Ředitel Centra zpravodajství Českého rozhlasu Tomáš Pancíř svoji účast zatím definitivně nepotvrdil.

Akci pořádá iniciativa ProAlt.


1 komentář:

  1. Včera jsem se zúčastnil diskuse o roli veřejnoprávních médií - http://nerustestanicipraha.blogspot.cz/2013/02/iniciativa-proalt-porada-debatu-o-roli.html Byli pozvání zástupci Českého rozhlasu i České televize. Z televize nikdo nepřišel a mohu vzdát dík, že za Český rozhlas se zúčastnil ředitel centra zpravodajství Tomáš Pancíř. Přišel i člen Rady ČRo Petr Šafařík. A protože se diskuse zúčastnil i bývalý radní ČRo Štěpán Kotrba, debata se soustředila výhradně na Český rozhlas. Nechci tady popisovat, co kdo říkal. Nic nového jsem se nedozvěděl. Tomáš Pancíř vystupoval velmi sympaticky, avšak bylo patrné, že on nepatří mezi lidi, kteří by určovali směřování Českého rozhlasu. Z diskuse vyplynulo, že Český rozhlas si chce zachovat poslechovost na trhu nad 20 % a to z obavy, že kdyby byla poslechovost příliš nízká, začala by celospolečenská debata o tom, zda vůbec tato veřejnoprávní instituce má smysl. Vyšší poslechovost se však podle diskutujících dostává do rozporu s kvalitou programu. Patrně existuje úměra, že čím větší procento obyvatelstva má vysílání obsáhnout, tím musí být program jednodušší a lidovější. Já osobně bych byl pro větší kvalitu a důvěryhodnost programu i při menším počtu stanic Českého rozhlasu. Bohužel po včerejším představení tzv. korporátní identity (tedy nových log ČRo a nové přerozdělení stanic) mám pocit, že se jedná pouze o moc, která byla dána do rukou panu Duhanovi. Jsem přesvědčen, že posledními kroky pan Duhan dokázal, že Český rozhlas řídit neumí, že si pouze ve funkci nejvyššího manažera plní své sny hybatele dějin. Na druhé straně česká společnost za poslední dva roky dokázala, že je jí osud Českého rozhlasu lhostejný. Chápu, že páně Duhanovy sny se budou naplňovat do konce jeho volebního období. Obávám se, aby až Český rozhlas bude přebírat další ředitel, aby další management nemusel konstatovat nevratné chyby Duhanova vedení. Smysl existence Českého rozhlasu se mi počíná ztrácet.

    OdpovědětVymazat